Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στους πρώτους 184 δήμους της χώρας ολοκληρώνεται  και τυπικά με την κατάργηση των voucher για τους δήμους που έχουν ενταχθεί.

Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι 184 δήμοι εξαιρούνται από την παροχή voucher που δίνεται για τη φοίτηση των 4χρονων παιδιών σε παιδικούς σταθμούς των υπόλοιπων δήμων.

Στην Ξάνθη τη δίχρονη προσχολική αγωγή έχουν εφαρμόσει οι Δήμοι Αβδήρων, Μύκης, Τοπείρου.  Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς των 184 δήμων να ικανοποιήσουν περισσότερες αιτήσεις γονέων για παιδιά κάτω των 4 ετών.

H προκήρυξη για τους παιδικούς σταθμούς

 Η δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) και από εθνικούς πόρους.

Ο προϋπολογισμός της δράσης και οι ωφελούμενοι γονείς και παιδιά βαίνουν αυξανόμενοι από το 2015 και μετά. Από 80.255 οφελούμενα παιδιά το σχολικό έτος 2015-2016 ο αριθμός τους έφτασε τα 118.000 φέτος και ο αριθμός αυτός, κατά προσέγγιση και με βάση τις περσινές αιτήσεις, θα διατηρηθεί στο ίδιο ύψος και για την επόμενη χρονιά (2018-2019).

Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα έως και το σχολικό έτος 2022-2023, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

Ο αρχικός προϋπολογισμός για το έτος 2017-2018 ήταν 205 εκατ. ευρώ. Όμως, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών εγκρίθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 18,5 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Φέτος, ο αρχικός προϋπολογισμός είναι και πάλι 205 εκατ. ευρώ και παραμένει και φέτος η πολιτική δέσμευση, ότι θα εγκριθεί το σύνολο των voucher για τις οικογένειες που θα κάνουν αίτηση με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς και για τις οικογένειες με παιδί με αναπηρία, «με αύξηση του προϋπολογισμού σε όποιο ύψος χρειαστεί» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη.