Η φωτιά στο ΧΥΤΑ είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές και υπάρχουν πολύ σοβαρές και προφανείς ευθύνες στη διαχείριση της κατάστασης. Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τους κατοίκους είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς στο ατύχημα της Sunlight αλλά τέσσερα 24ωρα μετά τη φωτιά δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να ενημερώσει την κοινή γνώμη και μόνο ο Αντιπεριφερειάρχης παρέκαμψε το Δήμο και το Σύνδεσμο και ζήτησε από το Πανεπιστήμιο να ξεκινήσει την εξέταση των ρύπων.  

Ο ίδιοι άνθρωποι που κινδυνολογούσαν για “σύννεφα μολύβδου που μόλυναν την περιοχή” πριν λίγες μέρες, τώρα που οι κίνδυνοι από την παραγωγή διοξινών και φουρανίου από την καύση απορριμμάτων είναι πολλαπλάσιοι, έχουν εξαφανιστεί γιατί τώρα υπεύθυνοι για την καταστροφή είναι οι ίδιοι. Κάποιοι μιλούν για εγκληματική αμέλεια αλλά και κάποιοι άλλοι για σκοπιμότητα ώστε να μην καταγραφούν επιστημονικά τα αιωρούμενα σωματίδια τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδωθούν. Να υπάρξει ένα ατύχημα στο ΧΥΤΑ είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αλλά να εγκαταλειφθεί η κοινωνία στην τύχη της είναι μια πολύ σοβαρή ευθύνη που βαρύνει αυτούς που ήταν λαλίστατοι και κινδυνολογούσαν πριν λίγες μέρες για τη Sunlight. Περιέργως εξαφανίστηκαν και οι “ψεκασμένοι” που στο ατύχημα της Πρωτομαγιάς μιλούσαν για “θεωρίες της συνομωσίας” προκειμένου να υπάρξει “συγκάλυψη”. Όλοι εύχονται να μην υπήρξε τίποτε επιβλαβές (παρότι δεν καταγράφηκε στην ώρα του) αλλά ο χειρισμός είναι μνημείο ανευθυνότητας.

Προβληματισμός προκύπτει από διάφορες συμπεριφορές στην περιοχή της Σταυρούπολης όπως η το γεγονός ότι οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες (όλων των αποχρώσεων) και εκπρόσωποι αρχών δεν προσκλήθηκαν επίσημα στην εκδήλωση μνήμης για τη Σφαγή των Κομνηνών. Σκόπιμα ή από λάθος ήταν ένας κακός συμβολισμός που όμως αντιπαρήλθαν κάποιοι και “εσωσαν” την εκδήλωση.

Σε μια περιοχή που η Χ.Α. “αλωνίζει”  και όπου πρόσφατα είχαμε διάφορα περιστατικά με ασκήσεις “εφέδρων” και φραστικές επιθέσεις ακόμη και εναντίον της ηγεσίας του Στρατού, χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους και, επ ουδενί να μην δίνεται χώρος και χρόνος σε περίεργους, για ακροδεξιές φιέστες.

Αντίστοιχος κίνδυνος είναι το Μακεδονικό. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, να συμφωνεί ή να διαφωνεί να υποστηρίζει ή να αντιτίθεται στην πρόσφατη συμφωνία με την πΓΔΜ. Όμως είναι διαφορετικό πράγμα ο σεβασμός του πατριωτικού αισθήματος των πολιτών και άλλο η συμπαράταξη με χρυσαυγίτες και χουνταίους που βγάζουν από τις ντουλάπες τους εμφυλιοπολεμικούς σκελετούς. Ας κρατήσουμε τις διαφορές μας σε δημοκρατικά πλαίσια και ας αφήσουμε μόνους αυτούς που χαιρετούν ναζιστικά και… ξεσάλωσαν αυτές τις μέρες.

Υπόδειγμα πολιτικού πολιτισμού και νηφαλιότητας ο πρώην Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης. Μέσα στο FB και ανάμεσα σε υπερβολές και “κατάρες” των πρώτων ωρών, μετά τη συμφωνία, παρενέβη ζητώντας από τους μετέχοντες σε μια αντίστοιχη συζήτηση, αν έχουν κάτι “στοιχειωδώς ρεαλιστικό να προτείνουν”, όπως έγραψε. Όταν ένας άνθρωπος από αυτή τη γενιά, “βάζει τα γυλιά” στις επόμενες, τότε πρέπει να προβληματισμούμε για το μέλλον που μποροεί να περιμένει ο τόπος.