Ενημέρωση για το θέμα της Πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ της Ξάνθης ζήτησε από το Δήμο ο επικεφαλής της παράταξης “Κοινωνία Δημοτών” Μανώλη Φανουράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Μετά από την έκταση που πήρε το ζήτημα και την έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης ζητήθηκε η παρέμβαση του Δήμου για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν σε εξέλιξη ακόμη η φωτιά ενώ για το ζήτημα παρενέβησαν οι επικεφαλής και των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων. Κάποιοι άσκησαν κριτική στο Σύνδεσμο Διαχείρισης και κάποιοι άλλοι επιφυλάχθηκαν μέχρι να υπάρξουν μετρήσεις.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι μίλησε από το πρωί της Κυριακής με τον Πρόεδρο του ΣΔΑΝΞ Θωμά Μίχογλου και τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της φωτιάς καθώς και για επικοινωνία που είχε με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μ. Φανουράκης, που ανέφερε ότι κάτι τέτοιο διαψεύδεται από τις δηλώσεις που έχουν γίνει ενώ νωρίτερα ο Κ. Ζαγναφέρης είχε αναφέρει ότι κανείς δεν ήρθε σε επαφή με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ Σ. Ραψομανίκη, ο οποίος ξεκίνησε τις μετρήσεις με δική του προτροπή.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Χ. Δημαρχόπουλο, η φύση της φωτιάς είναι τέτοια που δεν μπορεί να κατασβεστεί επιφανειακά αλλά απαιτεί μεγάλες ποσότητες χώματος που πρέπει να μεταφερθεί, ενώ ο καπνός παράγεται ακριβώς εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι μίλησαν για την εκπομπή διοξινών που παράγει η καύση σκουπιδιών και ζήτησαν καλύτερη ενημέρωση.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας Παναγιώτης Ταρενίδης, ο οποίος επεσήμανε από την πλευρά του ότι αρμόδιος φορέας είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων και μόνο επικουρικά, μπορεί ο Δήμος να παρέμβει.