Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη  Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη είχαμε για το θέμα της πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ και έναρξη μετρήσεων από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος.  

Μετά από δύο μέρες πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ και έντονης ανησυχίας των κατοίκων για την παντελή απουσία ενημέρωσης και λήψης μέτρων από το Σύνδεσμο Διαχείρισης και τον οικείο Δήμο Τοπείρου, παρότι δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, υπήρξε επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη με το Διευθυντή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Σπύρο Ραψομανίκη.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, επικοινώνησε με τον Καθηγητή Σπύρο Ραψαμανίκη τον οποίο ρώτησε αν έχει υπάρξει οποιαδήποτε επικοινωνία αρμοδίου μαζί του για το θέμα της πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ, παίρνοντας αρνητική απάντηση.

Μετά από το αίτημα της Αντιπεριφέρειας, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ξεκίνησε άμεσα, με δικά του έξοδα, τη διεξαγωγή μετρήσεων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται οι σταθμοί μέτρησης που είχαν αναπτυχθεί στην ίδια περιοχή για το ατύχημα της Sunlight και μόλις υπάρξουν αποτελέσματα και αναλύσεις των συγκεντρώσεων στην ατμόσφαιρα, αυτά θα διαβιβαστούν στην Περιφέρεια και θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη.  Όπως σημείωσε στη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, από τη 1 μμ. της Δευτέρας  έχουν ξεκινήσει ήδη οι μετρήσεις.

Κίνδυνοι, ανησυχία και ευθύνες

Επισημαίνεται ότι από διάφορες πλευρές έχει αναφερθεί  πιθανοί κίνδυνοι καθώς τα αέρια που παράγονται από την καύση ζυμώσιμων απορριμμάτων ενέχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο από την πρόσφατη φωτιά στη Sunlight.  Την ανησυχία τους εκφράζουν τις τελευταίες μέρες και οι κάτοικοι των περιοχών ενώ όπως επεσήμανε ο πρώην Αντιδήμαρχος Κώστας Δαλάτσης, τα αντανακλαστικά δεν ήταν θετικά και απαιτείται άμεση ενημέρωση και αν υπάρχουν ευθύνες, να αποδοθούν εκεί που πρέπει.