Τις 24 ώρες κοντεύει να συμπληρώσει η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το βράδυ του Σαββάτου στο ΧΥΤΑ Ξάνθης.

Όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κινητοποίηση ή υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων για τους καπνούς και τα αέρια που εκλύονται από τη φωτιά για αρκετές ώρες. Η φύση της φωτιάς είναι τέτοιοια που έχει εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος και δεν σβήνει επιφανειακά αλλά χρειάζεται μεγάλες μετακινήσεις χώματος για να εγκλωβιστεί. Η μυρωδιά έχει επανέλθει μετά τη βροχή της Κυριακής σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Η ανησυχία είναι ιδιαίτερα μεγάλη ενώ επιστημονικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η φωτιά που ξεσπά σε ΧΥΤΑ είναι από τις πλέον επιβλαβείς για το περιβάλλον και τον άνθρωπο τόσο για τις διοξίνες που παράγει όσο και γενικότερα για τις ουσίες που εκλύονται.

Μάλιστα, αξίζει να σημεωθεί ότι σύμφωνα με τη βιβλιογραφία αλλά και με βάση την εμπειρία από φωτιές σε χώρους ταφής στην Ελλάδα όπως στους Ταγαράδες, η καύση των ζυμώσιμων απορριμμάτων είναι πολλαπλάσια επιβλαβής και επικίνδυνη σε σχέση π.χ. με την πρόσφατη φωτιά της Sunlight, στην ίδια περιοχή. Η φορά του ανέμου αλλάζει διαρκώς με αποτέλεσμα το σύννεφο να μετακινείται σε διαφορετικές περιοχές.

Εκκλήσεις για ενημέρωση

Η ανησυχία είναι μεγάλη ενώ οι υπεύθυνοι του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων δεν έχουν προβεί σε καμία ενημέρωση των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας ή τις επιπτώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν δεν έχει έρθει σε επαφή κανείς με τους αρμόδιους επιστήμονες για να συλλεχθούν δείγματα και να γίνουν αναλύσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν 24 , πολύ κρίσιμες ώρες.

Σχετικές αναρτήσεις έχουν κάνει τόσο ο Σ. Μελισσόπουλος, όσο και ο Θ. Ξυνίδης που επισημαίνουν:

Σ. Μελισσόπουλος: 2ο ατύχημα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Ξάνθη…
Μακάρι να υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση και κινητοποίηση με εκείνη της φωτιάς στην SUNLIGHT. Οι αρμόδιοι οφείλουν να φροντίσουν γι αυτό! Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για όλα!

Θ. Ξυνίδης:Από χθες το βράδυ η χωματερή της Ξάνθης έπιασε φωτιά. Η μυρωδιά έφτασε τουλάχιστον στη Παλιά Χρύσα. Τα αέρια ξέρω ότι είναι επικίνδυνα. Υποθέτω ότι θα συνεδριάσει η πολιτική προστασία, θα γίνουν μετρήσεις και θα επέμβει η πυροσβεστική.

 

Λήψη από τη Ν. Μορσίνη
Λήψη από τη Π. Μορσίνη
Λήψη από την περιοχή του Μαγικού