Economia

Διάκριση στονΠανελλήνιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Οικονομίας που διοργανώνει ο Ομιλος του Economiaαπο το 1994 έλαβαν δύο φοιτητές  της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ με κατεύθυνση στην Οικονομική Θεωρία και ςτα Εφαρμοσμένα Οικονομικά Πρόκειται για τον Ξανθιώτη φοιτητή και πολύ ενεργό νέο Μιχάλη Σαμαρά και το συνάδελφό του Μανο Περδικάκη.

Η εργασία τους βραβεύτηκε απο την  επιτροπη αξιολόγησης ως ”2nd Best Working Paper” στην κατηγορία των ομαδικών βραβείων ενώ το θέμα του διαγωνισμού ηταν ”ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ”
Ο διαγωνισμός και η διάκριση:
Φέτος, για 24η συνεχόμενη χρονιά, ο Όμιλος economia και το περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση» διοργανώνουν τον 24ο economia Φοιτητικό Διαγωνισμό, ένα διαγωνισμό, που έχει εξελιχθεί σε θεσμό για τους φοιτητές όλων των δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Όραμα των διοργανωτώνείναι ο economia φοιτητικός διαγωνισμός να αποτελεί μια διαχρονική πλατφόρμα εξέλιξης νέων ατόμων και έκφρασης ιδεών, προσαρμοζόμενος στις προκλήσεις της εποχής μας.
Στόχοι του διαγωνισμού είναι α) να κινητοποιήσει τους νέους να συνδέσουν την ακαδημαϊκή τους γνώση με επίκαιρα θέματα, β) να ενισχύσει τη δικτύωση των νέων με κορυφαίες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων της οικονομίας και γ) να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κερδίσουν σημαντικά βραβεία.
Η θεματική ενότητα του φετινού διαγωνισμού είναι: «ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ»
– Προκλήσεις και απειλές για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας
– Πως συμβάλλει η ναυτιλία στην ελληνική εξωστρέφεια
– Τι βήματα θα πρέπει να γίνουν, ώστε να ενισχυθεί η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας
Η δομή της εργασίας μας βασίστηκε στα εξής σημεία:

1. Η θέση της ελληνικής ναυτιλίας διεθνώς
2. Την συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ( ΑΕΠ, Απασχόληση, Ισοζύγιο Πληρωμών, Φορολογικά έσοδα) τα τελευταία χρόνια.
3. Ανάλυση του ναυτιλιακού cluster του Πειραιά
4. Καταγραφή των ευκαιριών και των απειλών που παρουσιάζει ο τομέας της ελληνικής ναυτιλίας σήμερα (μερική swot ανάλυση)
5. Αξιοποίηση τεχνολογιών blockchain και smart contracts
6.  Αναβάθμιση ναυτιλιακής εκπαίδευσης
και τελος η πρόταση μας ηταν
η δημιουργία ενός σύγχρονου και ισχυρού ναυτιλιακού πλέγματος στον Πειραιά στην βάση της ”Τριπλής Ελικας” (Κράτος-Βιομηχανία- Εκπαίδευση).
Κοσμήτορας της σχολής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:
Η Επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού:
Κώστας Γραμμένος, Πρόεδρος του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου & Χρηματοπιστωτικών στο Cass Business School του City University of London – Θανάσης Μαρτίνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Eastern Mediterranean Maritime – Δανάη Μπεζαντάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Navigator Shipping Consultants και Γιώργος Ξηραδάκης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Διευθύνων Σύμβουλος XRTC Business Consultants και Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά.