Για ανησυχία των κατοίκων  και ευθύνες για την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του μετά την πυρκαγιά στ ΧΥΤΑ Ξάνθης και την οσμή σε όλη την πόλη, κάνει λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Κολλάρος.

Αναλυτικά:

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Ξάνθης σπέρνοντας ανησυχία στους κατοίκους λόγω της δυσοσμίας η οποία δεν έπαψε να είναι αισθητή και την Κυριακή. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί ο λόγος που προκάλεσε την πυρκαγιά, ενώ στο σημείο έφτασε έγκαιρα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Χρησιμοποιήθηκαν ένα υδροφόρο όχημα και σκαπτικά μηχανήματα. Η φωτιά ήταν ευδιάκριτη από αρκετή απόσταση δείχνοντας το μέγεθός της.

Η εμπειρία από ανάλογα περιστατικά σε ΧΥΤΑ (Σάμος, Φυλή, Μεσολόγγι, Κατερίνη, κ.λπ.) έχει δείξει ότι, μετά την πυρκαγιά, υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία καθώς και ότι τα μέτρα που ανακοινώνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες αφορούν διοξίνες που παράγονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι διοξίνες που πετούν στον αέρα αλλά εισέρχονται και στον υδροφόρο ορίζοντα είναι εν γένει υδατοδιαλυτές και άρα η βροχή μπορεί να διαλύσει κάθε ορατό κίνδυνο. Δυστυχώς, στην Ξάνθη δεν ακολούθησε βροχή μετά την πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Ξάνθης φέρνει στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της πλημμελούς ταφής των απορριμμάτων που σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα την αυτανάφλεξη τους. Στην πυρκαγιά του 2011 στον ΧΥΤΑ της Ξάνθης η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης ανακοίνωσε ότι οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα όπως: 1. Καλός αερισμός των χώρων και των κατοικιών μετά την κατάσβεση της φωτιάς, 2. Καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών κυρίως στους οικισμούς που βρίσκονται πλησίον του ΧΥΤΑ.

Οι διαχρονικές ευθύνες των παρατάξεων που διοικούν το δήμο ή τους δήμους εδώ και 40 χρόνια, για την κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση, απόθεση και υγειονομική ταφή απορριμμάτων είναι και πάλι στην επικαιρότητα. Οι συνέπειες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι ορατές στον καθένα. Μόλυνση της ατμόσφαιρας και επιβάρυνση των κατοίκων από τα εκλυόμενα δηλητηριώδη αέρια, άμεσος κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν και τεράστιες καταστροφές σε δάση, καλλιέργειες και περιουσίες.

Απαιτούμε από το Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων νομού Ξάνθης (Σ.Δ.Α.Ν.Ξ.) ο οποίος έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση,

Ø  Να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να γίνεται έγκαιρα η ταφή των σκουπιδιών.

Ø  Να ελεγχθούν και συμπληρωθούν τα μέσα πυρόσβεσης του ΧΥΤΑ.

Ø  Να γίνεται έγκαιρα κάθε χρόνο αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης γύρω από το ΧΥΤΑ, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς»

Ø  Να σκεπάζονται τα σκουπίδια με χώμα, για να απαλειφθεί ο κίνδυνος να πάρουν φωτιά. Σκουπίδια που μένουν εκτεθειμένα μπορούν να αναφλεγούν λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Ø  Χρειάζονται έργα επέκτασης στο ΧΥΤΑ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ø  Άμεσα να εξευρεθούν νέοι ή νέος χώρος με επιστημονικά κριτήρια, εκ των προτέρων γνωστά.

Ø  Να αποκλειστεί η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των σκουπιδιών που πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια.

Ø  Προτεραιότητα στην πράξη στη χωριστή συλλογή με διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να μειωθεί και η ποσότητα των σκουπιδιών που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ.

Ø  Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Άμεση πρόσληψη εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ø  Να μειωθεί δραστικά το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων που φορτώνεται στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών με πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου.