Την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Αν. Θράκη σχεδιάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και τη σύμπραξη με τη Ρωσία για το Ακούγιου.

Την αποκάλυψη για τα σχέδια του Τούρκου προέδρου έκανε ο γαμπρός του και υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η Τουρκία, είπε, σχεδιάζει να κατασκευάσει στην περιοχή της Θράκης τον τρίτο πυρηνικό σταθμό της.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Vatan, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, ο Αλμπαϊράκ είπε: «Εκείνη η περιοχή χρησιμοποιεί πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας αλλά στην ίδια περιοχή δεν υπάρχει παραγωγή που να ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Τις λεπτομέρειες να τις ανακοινώσουμε εντός του 2018».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο CNN Türk, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας στο Ακούγιου θα λειτουργήσει το 2023. Πρόκειται για τον πυρηνικό σταθμό που ο Ερντογάν κατασκευάζει σε συνεργασία με τον Πούτιν, καθώς το έργο έχει αναλάβει η ρωσική εταιρία Rosatom.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει κλείσει συμφωνία (και) με γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού, αυτή τη φορά στη βόρεια Τουρκία και στην περιοχή της Σινώπης.