Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης ανακοινώνει ότι το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουνίου, απεβίωσε η ιδρύτρια του Βιργινία Τσουδερού.

“Ο θάνατος της Βιργινίας Τσουδερού αποτελεί απώλεια για τη Θράκη”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει:

-Το 1989 η Βιργινία Τσουδερού εισηγήθηκε στα τρία κόμματα που στήριζαν την «οικουμενική κυβέρνηση» να αλλάξει η πολιτική του ελληνικού κράτους απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η εισήγησή της έγινε αποδεκτή και είναι μέχρι σήμερα γνωστή ως η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας.

-Υπό τη δική της εποπτεία ανατέθηκε στην Ακαδημία Αθηνών το 1990 η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την ανάπτυξη της Θράκης. Η μελέτη αυτή για πολλά χρόνια ήταν το βασικό εργαλείο στα χέρια των ελληνικών κυβερνήσεων για την άσκηση πολιτικής στην περιοχή.

-Το 1995,  η Βιργινία Τσουδερού ήταν αυτή που συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και υπήρξε από το 1998 μέχρι και το 2014 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες του Ιδρύματος εκφράζουν απέραντη θλίψη για την απώλεια της και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της.