Πολιτική εκδήλωση με τον πρώην Υπουργό Οικονομίας Φίλιππο Σαχινίδη και τον βουλευτή Σερρών Μιχάλη Τζελέπη, πραγματοποίησε το Κίνημα Αλλαγής την Παρασκευή στην Ξάνθη.

Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών σε όλη τη χώρα είναι ο καθορισμός της πολιτικής ταυτότητας και η οργάνωση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Νωρίτερα, οι δύο καλεσμένοι παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σε ξενοδοχείο της πόλης για την πορεία του νέου φορέα. Τους δύο καλεσμένους παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο νέος Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Δημήτρης Παλτόγλου.

Όπως ανέφερε ο Φίλιππος Σαχινίδης, στόχος είναι οι ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις ώστε να κυριαρχήσει το ΚΙΝΑΛ στο χώρο της κεντροαριστεράς και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα μέλη του κινήματος αλλαγής να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ανάδειξης δημοτικών οργανώσεων στις 24 Ιουλίου. Από την πλευρά του ο Μιχάλης Τζελέπης σχολίασε πως οι κινήσεις και τα πρόσωπα που σύστησαν το χώρο  γνωρίζουν  ότι δεν υπάρχει επιστροφή και θα προχωρήσουν μαζί για να καταστήσουν το Κίνημα Αλλαγής ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Οι ίσες αποστάσεις και η πολιτική πρόταση του ΚΙΝΑΛ

Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική των ίσων αποστάσεων της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του νέου  φορέα Φ. Σαχινίδης ανέφερε ότι αυτό που προτάσει το ΚΙΝΑΛ είναι η δική του πρόταση για την έξοδο από την κρίση:

«Δεν μετράμε με τη μεζούρα τις αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Σε αυτές τις συνθήκες κρίσης εμείς πρέπει να καταθέσουμε στους πολίτες την πρότασή μας για να ξεπεράσουμε την κρίση με ασφάλεια. Μια από τις πρωτοβουλίες είναι να συζητήσουμε με τα μέλη και να εξειδικεύσουμε τις δικές μας προτάσεις για την επόμενη μέρα, βιώσιμη ανάπτυξη, σύγκλιση με την Ε.Ε., προσέλκυση επενδυτών,  στήριξη όσων χτυπήθηκαν από την κρίση . Εδώ να έρθουν και να τοποθετηθούν τα υπόλοιπα κόμματα. Η Ελλάδα πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα εξαιτίας των Σαμαρά και Τσίπρα στην αντιπολίτευση και για αυτό θα επιλέξουμε την πορεία μας αυτόνομα χωρίς αγωνία για το αν συμπίπτουμε με τον ένα ή τον άλλο πολιτικό φορέα.»

«Ο νέος φορέας πρέπει να είναι χρήσιμος για τη χώρα και πρέπει να έχει αρωγό την ελληνική κοινωνία με την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών»  ανέφερε από την πλευρά του ο Μιχάλης Τσελέπης και πρόσθεσε «Κανείς να μην βιάζεται να μας μετράει αριθμητικά αλλά να μας κρίνει πολιτικά από εδώ και πέρα. Δεν θα ετεροκαθοριστούμε αλλά θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των επόμενων εκλογών».

Οι συνεργασίες στην αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο

Οι δύο καλεσμένοι ρωτήθηκαν για το θέμα των συνεργασιών στην αυτοδιοίκηση και του χαρακτήρα που θα έχουν αυτές. Σύμφωνα με το Φίλιππο Σαχινίδη, θα εξεταστούν  οι καλύτερες υποψηφιότητες στην αυτοδιοίκηση που μπορεί να στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής και στη βάση των συσχετισμών θα κινηθεί. «Δεν προδικάζουμε και δεν προαναγγέλλουμε τίποτε. Θα έχουμε αυτόνομη πορεία και ίσως οι εθνικές να προηγηθούν και το αποτέλεσμά τους να σηματοδοτεί μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που θα επηρρεάσει τις εξελίξεις.»

Σύμφωνα με το Μ. Τζελέπη ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι προνομιακός για το ΚΙΝΑΛ και πολλά μέλη του διοικούν ΟΤΑ σήμερα. «Ο Τσίπρας παλιά τους αποκαλούσε «βλαχοδήμαρχους» ενώ τώρα λειτουργεί καιροσκοπικά όπως με τον Ι. Μπουτάρη, που ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει. Εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική και τα δικά μας ικανά στελέχη και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε και νέα αυτοδιοικητικά στελέχη. Χαράζουμε τη δική μας στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Εξάλλου, απαντώντας για το αν ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας έχει κάνει την αυτοκριτική του, ο Φ. Σαχινίδης απάντησε ότι ίσως να μην έγινε όσο έπρεπε αλλά επέρριψε τις ευθύνες για τους διχασμούς και την αστοχία των μνημονίων, στη στάση των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν αντιπολίτευση και διεκδικούσαν την εξουσία.