Μια εντυπωσιακή καλοκαιρινή μνήμη για πολλούς Ξανθιώτες που γεννήθηκαν πριν τη δεκαετία του ΄80 ανέσυρε με μια φωτογραφία του ο Νεκτάριος Χρυσοστομίδης. 

Ο γνωστός αθλητικογράφος βρήκε και φωτογράφησε αυθεντικές συσκευασίες από τα παγωτά της Ξανθιώτικης Εταιρίας ΑΣΣΟΣ που λάτρεψαν πολλές γενιές ξανθιωτών μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Οι συσκυασίες ήταν χάρτινες και όχι αεροστεγείς και στην ανάρτησή του στο Facebook έχει πολλά να θυμηθεί για τη μετα-χρήση τους.

Τα παγωτά ΆΣΣΟΣ παράγονταν σε μια μικρή μονάδα δίπλα στο ξενοδοχείο “Νέστος” ήταν αισθητά φθηνότερα από τα πιο επώνυμα και εκτός από τα γνωστά μικρά τετράγωνα ψυγεία στα παντοπωλεία, οι κάτοικοι της περιοχής τα έβρισκαν και σε πλανώδιους πωλητές που μέχρι τη δεκαετία του ’80 γυρνούσαν στην πόλη. Δεν είχαν εξεζητημένες γεύσεις ή εμπορικές συσκευασίες αλλά ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις του καλοκαιριού.

Σε εποχές που δεν υπήρχε αφθονία και τα παιδιά μετρούσαν κάθε καλοκαίρι πόσα παγωτά είχαν καταναλώσει και πόσα μπάνια είχαν κάνει στη θάλασσα…

Ο Νεκτάριος Χρυσοστομίδης αναφέρει στην ανάρτησή του:

Όσοι ήταν παιδιά ή και μεγαλύτεροι τη δεκαετία 70′ και 80′, θα τα θυμούνται σίγουρα…Μια τοπική επιχείρηση, ξανθιώτικη, που παρήγαγε τα υπέροχα παγωτά ΑΣΣΟΣ…Πριν ακόμη φτάσουν και εδώ οι μεγάλοι του παγωτού και διαφημισμένοι στη τηλεόραση, πόσο να αντέξεις… Τα άσπρα ψυγεία με τη χαρακτηριστική γραμματοσειρά με κόκκινα γράμματα ΑΣΣΟΣ…Ακόμα θυμάμαι τον θόρυβο της μεγάλης πόρτας από το ψυγείο και τη χαρακτηριστική μυρωδιά στο καφενείο του κυρ Ανέστη. Το ξυλάκι σοκολάτα ή κροκάν ήταν από τα ακριβά 15 και 20 δραχμές αντίστοιχα. Φουσκώναμε το σακουλάκι και το σκάγαμε στο γόνατο… Τα φθηνά ήταν στο δεκάρικο, ένα από αυτά και η φράουλα ξυλάκι που δημοσιεύω τώρα. Η χαρά μου που απέκτησα από τύχη λίγα από αυτά τα σακουλάκια ήταν τόσο μεγάλη όσο τότε που είχε αξία σαν παιδιά να απολαύσουμε ένα παγωτό ΑΣΣΟΣ.