@fifaworldcup

Το VAR (Video Assistant Referee) φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο «χώρο» στα γήπεδα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομάδα βοηθών διαιτητή, που χειρίζεται τεχνολογικά μέσα για την διευκρίνηση αμφιλεγόμενων φάσεων. Οι περιπτώσεις στις οποίες θα παρεμβαίνει το σύστημα VAR, μόνο αφού ζητηθεί βοήθεια από τον βασικό διαιτητή, θα είναι η εγκυρότητα ή μη γκολ, ο καταλογισμός πέναλτι, η υπόδειξη κόκκινης κάρτας και η υπόδειξη κάρτας σε λάθος παίκτη.

Έτσι λοιπόν, την ερχόμενη χρονιά θα κάνει το ντεμπούτο του στα ελληνικά τερέν, ενώ το μεγάλο τεστ θα προηγηθεί το καλοκαίρι στο μουντιάλ της Ρωσίας.

Κατόπιν απόφασης της FIFA, τα στάδια στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος έχουν εξοπλιστεί με την τεχνολογία VAR και μάλιστα θα παίζονται σε replay επίμαχες φάσεις των αγώνων. Η απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας δεν αφορά τη χρήση του συστήματος μόνο στο φετινό μουντιάλ, αλλά και σε όλες τις διοργανώσεις της. Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, τόνισε ότι το VAR θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, καθώς στην διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου η ακρίβεια των διαιτητικών αποφάσεων αυξήθηκε στο 99%, κάτι που αγγίζει σχεδόν την τελειότητα. Απόλυτα αισιόδοξος ως προς τα οφέλη της χρήσης του, ο Ινφαντίνο είχε εξ’ αρχής στην ατζέντα του το θέμα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τρόπο διασφάλισης της δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο.

Μέχρι τώρα, οι χώρες που έχουν υιοθετήσει το VAR είναι η Γερμανία, η Γαλλία και σε κάποιους αγώνες δοκιμαστικά, η Αγγλία. Το σύστημα, μαζί με όλα τα καλά του, έχει βέβαια και τις προβληματικές του στιγμές. Όπως στον αγώνα της Τότεναμ με τη Ρότσντειλ, όπου οι καθυστερήσεις για την ανάλυση του βίντεο ήταν μεγάλες, διακόπτοντας ουσιαστικά άκομψα τον αγώνα. Για αμήχανα διαλείμματα και μείωση της εμπειρίας του παιχνιδιού, κατηγορούν το VAR, τα οποία όμως θα διορθώνονται όσο θα αυξάνεται η εμπειρία στη χρήση του συστήματος από αγώνα σε αγώνα.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα, η εγκατάσταση και λειτουργία θα ξεκινήσει από τη σεζόν 2018-2019, κατόπιν συμφωνίας των αρμόδιων αρχών. Σύντομα αναμένεται και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρίας που θα αναλάβει την υλοποίηση και την 5ετή υποστήριξη του έργου έναντι του ποσού των 10,5 εκ. ευρώ. Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ήθελε το VAR να είναι στα ελληνικά γήπεδα από πέρυσι, καθώς πιστεύει ότι θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια του αθλήματος. Πολλοί οι υποστηρικτές του VAR, που αν και έχει ακόμη κάποια προβλήματα, τα οφέλη που προσφέρει είναι πολλά.

Το κρίσιμο τεστ θα είναι σίγουρα στο μουντιάλ, στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Όπως δήλωσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, με αυτό τον τρόπο θα δοθούν εργαλεία στους διαιτητές, οι οποίοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα τα χρειαστούν καθώς θα κληθούν να πάρουν πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Ελάχιστος χρόνος απομένει για την έναρξη του μουντιάλ και οι ομάδες ετοιμάζονται πυρετωδώς. Στις πρώτες θέσεις φαβορί του Μουντιάλ, φιγουράρουν Γερμανία και Βραζιλία.
Η Γερμανία, διεκδικεί το 2ο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο, έχοντας περάσει από τους προκριματικούς αήττητη και με πολλά τέρματα έναντι των αντιπάλων. Καταπληκτικές επιδόσεις έως τώρα για την κάτοχο του Κυπέλλου, η οποία αν το πάρει και φέτος, θα φτάσει τα 5 στο σύνολο- όσα και η Βραζιλία. Η «βασίλισσα» του μουντιάλ Βραζιλία, έδωσε 18 αγώνες κατά την προκριματική διαδικασία, όπου δέχθηκε μόνο μία ήττα. Εξαιρετικά δυνατή και φέτος, θα προσπαθήσει να μείνει η ομάδα με τη μεγαλύτερη συλλογή Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ισπανία και Γαλλία ακολουθούν στα προγνωστικά, έχοντας επίσης πολύ ισχυρές ομάδες, ενώ η Αργεντινή παραμένει σταθερά ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου.

Με VAR λοιπόν το μουντιάλ της Ρωσίας και ελπίζουμε ότι αυτό μόνο αρωγός θα είναι σε αυτή την παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου!