Τα εγκαίνια τεσσάρων νέων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πραγματοποίησε χθες ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Στρατή Πλωμαρίτη. Εκτός από αυτή της Ξάνθης εγκαινιάστηκαν άλλες τρεις. 

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του:

Αρχικά εγκαινιάστηκε μία Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) στην Αλεξανδρούπολη, στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια δύο ΤΟ.Μ.Υ. την Κομοτηνή και ακολούθως εγκαινιάστηκε μία ακόμα ΤΟ.Μ.Υ. στην πόλη της Ξάνθης.

Αλεξανδρούπολη

Στα εγκαίνια της ΤΟΜΥ Αλεξανδρούπολης, στην οποία παρευρέθησαν οι βουλευτές Αναστασία Γκαρά, Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος, αλλά και ο Δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Στ. Βαρδαρός ανέδειξε τη συνεργασία με την Δημοτική Αρχή ως ένα θετικό παράδειγμα συνέργειας μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι σταδιακά όλο και μεγαλύτερος αριθμός δημοτικών αρχών αναγνωρίζει τη σημασία αυτής της παρέμβασης για το κοινωνικό σύνολο και αγκαλιάζει την κεντρική αυτή μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης.

Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή, παρόντων των βουλευτών Μουσταφά Μουσταφά,  Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και του Δημάρχου Γιώργου Πετρίδη, ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, εστίασε στην ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων των κατοίκων της περιοχής, στις νέες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανεξάρτητα από ασφαλιστική κατάσταση, εισόδημα, κοινωνική θέση ή θρησκευτικά πιστεύω. Εξήρε δε, τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής στο εγχείρημα με παραχώρηση χώρων.

Στην Ξάνθη, όπου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Ευστάθιος Γιαννακίδης και Γρηγόρης Στογιαννίδης, καθώς επίσης ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Στ. Βαρδαρός σημείωσε ότι αυτά τα πρώτα βήματα υλοποίησης της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, θα ενισχυθούν και θα επιταχυνθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και με την επαναπροκήρυξη για τις κενές ιατρικές θέσεις στις ΤΟΜΥ, υποστηρίζοντας ότι το πρώτο βήμα για την ανάσχεση της ιατρικής μετανάστευσης στο εξωτερικό είναι να μπορεί η Πολιτεία να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα υγείας, με αιχμή του δόρατος για τις ειδικότητες γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής τις θέσεις του νέου συστήματος της ΠΦΥ.

Ξάνθη

Τόνισε ακόμα, ότι αυτές οι νέες δημόσιες δομές ανοίγουν για να παραμείνουν και να αποτελέσουν οργανικό κομμάτι του ΕΣΥ μετά το πέρας τετραετίας και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στη νέα προκήρυξη, που αναμένεται σύντομα μέσα στο μήνα, για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ και να γίνουν μέρος της προσπάθειας που υλοποιείται με σκοπό την ανανέωση και ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Θράκη, ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φορείς και πολίτες της περιοχής για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον “οικογενειακό γιατρό”, τη διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τα οφέλη που προκύπτουν από την έναρξη της λειτουργίας των νέων αυτών δομών.

Αλεξανδρούπολη
Κομοτηνή 2