Tα εγκαίνια της 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας για την πόλη της Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας από τον Αν. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό. 

Η 1η ΤΟΜΥ βρίσκεται στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Ξάνθης, δίπλα στα γήεδα του τένις και έχει ήδη στελεχωθεί με μία ιατρική ειδικότητα Γενικού Ιατρού και το υπόλοιπο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ξάνθης Χ. Ζεϊμπεκ, Σ. Γιαννακίδης, Γ. Στογιαννίδης, ο βουλευτής Καβάλας Κ. Μορφίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Θ. Ηλιάδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Σ. Πλωμαρίτης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης Α. Γερόπουλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Δ. Αδαμίδης, προσωπικό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, στελέχη της υγείας από την περιφέρεια ΑΜΘ, το σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου, απλοί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων. Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Ξάνθης, Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης.

Μιλώντας ο Σ. Βαρδαρός για την ημέρα σημείωσε ότι ολοκληρώνεται στην Ξάνθη μια περιοδεία του στη Θράκη για τα εγκαίνια αρκετών μονάδων. “Είναι το πρώτο βήμα και στο Νομό της Ξάνθης, σε ένα χώρο που αξιοποιείται με μια εξαιρετική υποδομή. Δεν μιλάμε για σχέδιο στα χαρτιά αλλά σε φάση υλοποίησης που θα γίνεται σταδιακά πιο ορατή από την κοινωνία και θα ενισχυθεί με περισσότερο προσωπικό” είπε σημειώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος και θα προχωρήσει και η ίδρυση των νέων δομών.

Δωρεάν πρόσβαση και οικογενειακός γιατρός

“Είναι δημόσιες δομές, όπου ο πολίτης εξυπηρείται δωρεάν. Με την εγγραφή ο πολίτης αποκτά τον οικογενειακό γιατρό και πρόσβαση σε ένα πακέτο υπηρεσιών που δεν υπήρχε σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, όπως η παρουσία των ανθρώπων των ΤΟΜΥ στην πρόληψη και την κοινωνική ιατρική.”  ανέφερε.

Αυτή τη στιγμή έχει εκπληρωθεί περίπου το 1/3 του σχεδιασμού για τις ΤΟΜΥ και σύμφωνα με το Σ Βαρδαρό αν το φθινόπωρο έχει ξεπεράσει το 50% θα πρόκειται για ένα σοβαρό τεκμήριο ότι η μεταρρύθμιση εδραιώνεται και σε αυτή τη βάση θα στηριχθεί και θα εξελιχθεί το εγχείρημα. “Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της πρωταβάθμιας φροντίδας υγείας χρειάζονται χρόνο και ήδη έχουν τεθεί περισσότερες από 70 δομές σε λειτουργία, αριθμός πολύ σημαντικός για την ευρωπαϊκή εμπειρία”, σύμφωνα με τον Αν. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο προγραμματισμός για την Ξάνθη προβλέπει 4 ΤΟΜΥ ενώ το πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ενδιαφέροντος από ιατρικό προσωπικό. Όμως σημειώνει πάντως, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα πρόσκληση και ήδη γιατροί έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να προσληφθούν, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν και οι υπόλοιπες δομές. Τις επόμενες μέρες ξεκινά η διαμόρφωση και του δεύτερου χώρου, στις εγκατάστασεις του ΚΨΥ, στην Κυψέλη.

Ικανοποίηση για την πρώτη δομή στην Ξάνθη

Την ικανοποίησή του για τη λειτουργία της πρώτης ΤΟΜΥ εξέφρασε ο βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ, που κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να εγγραφούν και να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες της νέας δομής.

Ο Σ. Γιαννακίδης σημείωσε ότι σε μια μεταβατική περίοδο για τη χώρα, το σκέλος της κοινωνικής προστασίας είναι βασική αποστολή της κυβέρνησης και η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας είναι απόδειξη της στρατηγικής για τη στήριξη κοινωνικών και δημόσιων αγαθών. Παράλληλα σημείωσε ότι θα καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενώ θα στηρίζει τη λειτουργία του Νοσοκομείου “που πέρασε πολλά τα τελευταία χρόνια αλλά άντεξε”, όπως είπε.

Σύμφωνα με το Γρηγόρη Στογιαννίδη, η στελέχωση είναι προβληματική στις ιατρικές ειδικότητες αλλά αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζεται πλέον.  “Θα αποσυμφορήσει το μεγάλο όγκο που υπάρχει στο Νοσοκομείο και αλλάζει τα δεδομένα στη δημόσια υγεία. Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευπαθών και αδύναμων ομάδων προκειμένου να δοθεί πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Υγεία.” ανέφερε.

Χ. Δημαρχόπουλος: Κερδήθηκε το στοίχημα για 4 ΤΟΜΥ στην Ξάνθη

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος, από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αξιοποιείται ο χώρος του ΚΕΦΙΑΠ και σημείωσε ότι η νέα δομή θα αποσυμφορήσει το Νοσοκομείο Ξάνθης και θα εξυπηρετήσει τους πολίτες. “Για την Ξάνθη κερδήθηκε το στοίχημα να έχει 4 ΤΟΜΥ σε σχέση με άλλες περιοχές που δεν θα έχουν τόσες δομές. Περιμένουμε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό για την ωφέλεια των πολιτών.” Όπως σημείωσε, το πρόβλημα είναι η τρομερή έλλειψη γιατρών, απόρροια του γενικότερου πλαισίου χαμηλών αποδοχών στο δημόσιο αλλά και πολλών νέων επιστημόνων που αναζητούν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη ήταν η έλλειψη που υπήρχε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτό κατορθώθηκε τώρα, σημείωσε ο βουλευτής Καβάλας Κ. Μορφίδης, που ανέφερε ότι οι πολίτες πρέπει να εγγραφούν στις μονάδες για να έχουν συνεχή φροντίδα, καταγραφή και παραπομπή στο δεύτερο βαθμό, όταν απαιτείται, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα τα Νοσοκομεία.”Ας κλείσουν τα αυτιά τους σε όσους κατηγορούν τις ΤΟΜΥ γιατί σε κάποιους το κριτήριο είναι το κέρδος ενώ εδώ είναι δωρεάν και είναι για όλους”, κατέληξε.

Ο προγραμματισμός προβλέπει την ίδρυση 4 ΤΟΜΥ στην Ξάνθη ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η μετατροπή των παλαιών ιατρείων του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.