Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές είναι επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας, που διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σκοπός της είναι η εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχοντας στη δράση αυτή οργανώνει διμερή εκδήλωση με τη συνεργασία του Δήμου Αβδήρων η οποία αφορά έναν αρχαιολογικό χώρο που είναι μεν γνωστός, αλλά όχι επισκέψιμος:

  • Μέρος Α΄. Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. Διάλεξη της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ξάνθης Κ. Καλλιντζή, με τίτλο: «Τα ίχνη των Βυζαντινών στα πεδινά της Ξάνθης». Η διάλεξη θα αποτελέσει το ιστορικό και αρχαιολογικό υπόβαθρο της περιήγησης, ώστε να γίνει πιο εύληπτη. Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί δωρεάν έντυπο υλικό.
  • Μέρος Β΄. Αρχαιολογικός χώρος Πολυστύλου. Ιστορικός περίπατος με οδηγό την Κ. Καλλιντζή.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το παρακάτω:

  • 00 – 11.30. Αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων. Διάλεξη
  • 45 – 14.30. Αρχαιολογικός χώρος Πολυστύλου. Θα ακολουθήσουμε την εξής διαδρομή:
    • Επίσκεψη στο λιμάνι της πόλης
    • Περιήγηση στον λόφο για να δούμε τον βυζαντινό οικισμό (τα εξωτερικά τείχη και το διατείχισμα, τον επισκοπικό και τον κοιμητηριακό ναό, τους τάφους, τον λουτρώνα)
    • Κατάληξη στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων όπου θα δούμε τους κοιμητηριακούς ναούς του Πολυστύλου.

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί με αυτοκίνητο και πεζή. Θα χρησιμοποιηθούν τα ΙΧ αυτοκίνητα των επισκεπτών, ενώ θα είναι διαθέσιμο και το λεωφορείο του Δήμου Αβδήρων, για επιβίβαση στο οποίο, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως αναφέρει η Προϊσταμένη Ντίνα Καλλιντζή, προσκαλεί το κοινό την Κυριακή, 10 Ιουνίου, από τις 11.00 έως τις 14.30  “για να μας πουν στορίες βυζαντινές”

Είσοδος ελεύθερη. Τηλέφωνα συνεννόησης καθημερινά: 25410-51003, 25410-51783

e-mail: efaxan@culture.gr