Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης αναφέρει:

Στις 31/5/2018 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης στην Κομοτηνή στην Σύγκλητο του ΔΠΘ για ένα θέμα που έχει ανοίξει εδώ και μήνες. Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση του ΔΠΘ ήθελε τον Δεκέμβρη να μεταφέρει στο χώρο του Αναγνωστηρίου (Προκάτ) το Τμήμα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και για αυτό το λόγο είχε κλείσει το Αναγνωστήριο για να πραγματοποιήσει εργασίες. Μετά από κινητοποιήσεις του Συλλόγου μας εκείνο το διάστημα η διοίκηση εγκατέλειψε τα σχέδια για τη μεταφορά του Τμήματος των Αρχιτεκτόνων σε έναν χώρο ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν πληρούσε τις ανάγκες τους.

Παρόλα αυτά το κτήριο του Αναγνωστηρίου παραμένει κλειστό με ευθύνη της διοίκησης μέχρι και σήμερα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο αν συνυπολογίσουμε ότι έχει ξεκινήσει η εξεταστική και σε όλη την Ξάνθη δεν υπάρχει κάποιος οργανωμένος χώρος για να διαβάσουν οι φοιτητές. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι το Αναγνωστήριο λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος οργανωμένος χώρος του πανεπιστημίου, χρησιμοποιούνταν (λόγω διαστάσεων) για να πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Με την κινητοποίηση αυτή, μετά από πίεση που ασκήθηκε από το Σύλλογο Φοιτητών καταφέραμε να αποσπάσουμε απόφαση της συγκλήτου που αναφέρει τα εξής:

  1. Μετά την προσωρινή παραλαβή των χώρων του Αναγνωστηρίου-Βιβλιοθήκη της πολυτεχνικής σχολής του ΔΠΘ και εντός μίας εβδομάδας να λειτουργεί το Αναγνωστήριο με την ευθύνη του ιδρύματος.
  2. Εντός εύλογου χρόνου από την οριστική παραλαβή του έργου θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναφορά του Αναγνωστηρίου-Βιβλιοθήκη στην πρότερη κατάσταση.
  3. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέριμνας για την εντωμεταξύ εύρυθμη λειτουργία του Αναγνωστηρίου-Βιβλιοθήκη ενόσω εξακολουθούν οι εργασίες συντήρησης της κτιριακής εγκατάστασης.
  4. Επαναβεβαιώνεται η ήδη ληφθείσα σε προηγούμενη Σύγκλητο απόφαση σχετικά με τη μη εγκατάσταση στους παραπάνω χώρους οποιουδήποτε άλλου Τμήματος ή Σχολής του ΔΠΘ.

Η έκβαση αυτής της κινητοποίησης δείχνει ότι ήταν θετική η πρωτοβουλία του Συλλόγου και πως όταν είμαστε οργανωμένοι μπορούμε να καταφέρνουμε νίκες. Η συλλογική διεκδίκηση είναι δύναμη στα χέρια μας και μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις σήμερα.

Τέλος καλούμε όλους τους φοιτητές σε επαγρύπνηση μέχρι να γίνουν πράξη όλες οι δεσμεύσεις της Συγκλήτου.