Με μια μακροσκελή ανακοίνωση απάντησε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης για κομματική επιλογή στο Δήμο Ξάνθης. 

Δυσάρεστη έκπληξη μας προκάλεσε η τοποθέτηση του ΚΙΝ.ΑΛ , για τις πρωτοβουλίες που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Αντιπαρερχόμενοι τις αιτιάσεις, για εκλεκτούς κομματικών γραφείων και παραγόντων,  από τους μετρ του πελατειακού κράτους, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής.

Η ανάδειξη του Τάσου Τεφρωνίδη ως υποψηφίου Δημάρχου είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας  που ανέλαβε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, στην οποία συμπεριλήφθηκαν  και μέλη του ΚΙΝΑΛ, τέθηκαν οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους διαπιστώθηκαν οι βασικές προγραμματικές και προοδευτικές συγκλίσεις.  Πιο συγκεκριμένα αναζητήθηκαν:

  • Συμφωνία για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό–διοικητικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για τους ΟΤΑ, (απλή αναλογική) με την ενίσχυση της δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των πολιτών.
  • συγκρότηση μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, τον φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ομοφοβία.
  • εφαρμογή κοινωνικής και πολιτιστικής – πολιτισμικής, οικολογικής πολιτικής.

Αναζητώντας τις παραπάνω συγκλίσεις αναλάβαμε την πρωτοβουλία, λίγους μήνες πριν, για συγκρότηση προοδευτικού αυτοδιοικητικού σχήματος που δεν θα αγνοεί  τις πολιτικές ιδιαιτερότητες της αυτοδιοίκησης, την ανάγκη συνεχών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο και την ανάδειξη στελεχών -όχι μόνο με βάση την πολιτική τους συγκρότηση και κομματική τους ένταξη, αλλά και με βάση την ενεργοποίησή τους στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών υπήρξε η πρόταση για τον Τάσο Τεφρωνίδη ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και υποψήφιου δημάρχου Ξάνθης. Η υποψηφιότητα του αποτελεί απόδειξη πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην αυτό-υπέρβασή του έχοντας ως βασικό στοιχείο της πολιτικής του φιλοσοφίας τα εξής:

  • η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, καθώς και τον δεύτερο πυλώνα του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος.
  • Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός δημοκρατίας, αποκέντρωσης λαϊκής συμμετοχής και ανάπτυξης.

Σε αυτή την προσπάθεια χωρούν όλοι οι δημοκρατικοί προοδευτικοί πολίτες που πιστεύουν στα παραπάνω και είναι διατεθειμένοι να απαγκιστρωθούν είτε από τυχόν κομματικές ντιρεκτίβες, είτε από την πατρωνία πολιτικών χώρων που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με το παλιό και τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην τωρινή οικονομική και ηθική κρίση.   Δεν μπορούν να πάνε άλλα χρόνια χαμένα. Επιδιώκουμε την Αλλαγή του αυτοδιοικητικού τοπίου στην πόλη μας , τώρα.  

Στόχος μας είναι η απαγκίστρωση από το σύστημα, που την έχει καθηλώσει και δεν την αφήνει να αναπτυχθεί, να ξεφύγει.

Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με  αλλαγή νοοτροπίας.