Ματαιώθηκε στη γειτονική Καβάλα το εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ, που διοργανώνει ο Δήμος, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε ημιτελικό. Στον αντίποδα, στην Ξάνθη ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία άλλο ένα τουρνουά πολιτιστικών συλλόγων, με βασικό πρωταγωνιστή την άμιλλα, το χαμόγελο, τη διασκέδαση και την κοινωνική προσφορά των συμμετεχόντων. Και τις νίκες πανηγυρίζουν αλλά και τους αντίπαλους σέβονται. Δεν προσφέρεται για γενικεύσεις και συμπεράσματα αυτή η σύγκριση αλλά το κοντράστ είναι μεγάλο.

Οι ξανθιώτες αξίζουν συγχαρητήρια γιατί αυτο-οργανώνουν ένα θεσμό-κόσμημα και τον διαφυλάττουν. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί οι Έλληνες είναι ότι αυτή η υποδειγματική εικόνα στο τουρνουά πολιτιστικών συλλόγων θα έπρεπε να επικρατεί σε όλο το φάσμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Όμως στη χώρα που μάνες μπαίνουν στο γήπεδο σε αγώνα μπάσκετ γυναικών για να επιπλήξουν την αντίπαλο και μπαμπάδες υβρίζουν ασύστολα και βιαιοπραγούν σε αγώνες ποδοσφαίρου παίδων, προφανώς δεν υπάρχει σωτηρία.

Μια παραπολιτική συνάντηση αλλά χωρίς το άγχος της ενεργούς πολιτικής πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες σε ταβερνάκι της πόλης. Το τραπέζι ήταν μάλλον ετερόκλητο καθώς σε αυτό βρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης οι πρώην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης Φώτης Καραλίδης και Κώστας Γούναρης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Νίκος Φωτιάδης και αρκετοί άλλοι. Απόδειξη ότι όταν υπάρχει πολιτικός πολιτισμός μπορούν να συνυπάρχουν από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Στα νυν δημοτικά τεκταινόμενα, η συζήτηση για τις εκλογές άνοιξε πολύ πρώιμα. Και όταν ανοίγει η συζήτηση έρχονται στην επιφάνεια οι ανασφάλειες, η ένταση, και αρχίζουν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση που θα επικρατήσουν σε συνθήκες εκλογών. Ίσως αυτό να είναι και ένα προμήνυμα για τα κυριότερα στρατόπεδα που διαμορφωθούν, ποιοι απειλούν ποιους και ποιοι όχι. Το σίγουρο είναι ότι για μια σειρά από λόγους, στο Δήμο Ξάνθης θα ζήσουμε τις πιο βρώμικες εκλογές ever. (Όπως το πάρει κανείς…)

Με ένα ισορροπημένο κείμενο οι 10 μειονοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κομοτηνής εξηγούν γιατί δεν προσυπογράφουν το ψήφισμα για τους δύο στρατιωτικούς του Δημ. Συμβουλίου. Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις τους αλλά λένε όσα θα όφειλαν να έχουν πει όλοι οι σύμβουλοι της Κομοτηνής: Γιατί, όποιο και αν είναι το θέμα, ΔΕΝ υπερψηφίζεις κείμενο που προτείνει ο ακροδεξιός συνδυασμός, ο οποίος επικροτεί την πολιτική βία σε βάρος του Μπουτάρη, λίγες ώρες πριν.  Άλλωστε, τα ψηφίσματα είναι ανούσια και άχρηστα χαρτιά στον άνεμο όταν αυτοί που τα εκδίδουν δεν έχουν καμία αποφασιστική αρμοδιότητα για το θέμα που πραγματεύονται.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ψήφισμα χρησιμοποιήθηκε ως ζυγαριά εθνικοφροσύνης σε μια πολύ τεταμένη περίοδο.  Και αν το συγκεκριμένο κείμενο των μειονοτικών, δεν τοποθετείται κατηγορηματικά (παρότι δηλώνουν γενικόλογα υπέρ της επίλυσης του θέματος), υπήρξε σε ανύποπτο χρόνο σαφέστατη δήλωση μειονοτικού κυβερνητικού βουλευτή της περιοχής υπέρ της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών, που χαρακτήρισε αναιτιολόγητη την κράτησή τους από τις τουρκικές αρχές. Αυτή η δήλωση έχει περισσότερη πολιτική ουσία από 50 ψηφίσματα, όμως φαίνεται ότι “θάφτηκε” καθώς ανατρέπει το αφήγημα ορισμένων…

Αντιθέτως η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης σε ένα άλλο θέμα ήταν απόλυτη χωρίς να αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις και “αστερίσκους”.  Αποφάσισε την ομόθυμη και ομόφωνη πολιτική καταδίκη της επίθεσης στο Γιάννη Μπουτάρη. Τα πράγματα είναι απλά και μια ξεκάθαρη και λιτή δήλωση ενός πολιτικού οργάνου περικλείει όση ουσία χρειάζεται για να εκφραστούν αυτονόητες δημοκρατικές αξίες. Και αυτό αφορά όλες τις παρατάξεις.

Το τηλέφωνο για τις βλάβες στη ΔΕΥΑΞ υπάρχει ακριβώς για το σκοπό που αναφέρεται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης και του Δήμου, δηλαδή για την ενημέρωση των πολιτών σε περίπτωση βλάβης. Όμως στην περίπτωση της μεγάλης βλάβης την περασμένη εβδομάδα, το τηλέφωνο ήταν νεκρό με αποτέλεσμα οι πολίτες να αγανακτούν. Πολύ βελτιωμένη η κατάσταση πάντως στη βλάβη της Κυριακής όταν η ενημέρωση ήταν πλήρης.

Είναι κατανοητός ο φόρτος μιας έκτακτης κατάστασης αλλά και ο καταναλωτής πρέπει να ενημερωθεί. Αν κάποιος του εξηγήσει ευγενικά  ακόμη και αν η βλάβη είναι πολύ μεγάλη, είναι πιθανό να δείξει κατανόηση. Αλλά αν κανείς δεν τον ενημερώνει, εκνευρίζεται ακόμη και για τη μισή ώρα διακοπής νερού. Είναι ζήτημα επιλογής του τρόπου που θα επικοινωνήσει μια επιχείρηση με τους καταναλωτές της…