Κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κάνει η Νομαρχιακή Ξάνθης του ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα αυτοδιοικητικά πράγματα και αναφέρει ότι διαφωνεί με τη λογική του χρίσματος και αναμένει από τις κοινωνικές δυνάμεις να σχηματίσουν αυτοδιοικητικές προτάσεις με προοδευτικό πρόσημο.

Στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής αναφέρεται:

Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες  τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ  στον νομό μας, αναδεικνύουν πώς αντιλαμβάνονται τα δύο κόμματα την αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση. Έναν θεσμό χειραγωγούμενό, κατευθυνόμενο, ελεγχόμενο από το κόμμα, υποταγμένο σε κομματικές αποφάσεις.

Το αποδεικνύουν περίτρανα και οι δύο, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή να προχωρήσει στην ανάδειξη τοπικού κομματικού υποψηφίου, μέσα σε κλειστές κομματικές συσκέψεις. Επιβεβαιώνοντας ότι αντιλαμβάνονται την αυτοδιοίκηση ως κομματικό λάφυρο την ίδια στιγμή μάλιστα, που σε κεντρικό επίπεδο η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θεσμοθετεί την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση γιατί υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την σύνθεση απόψεων.

Από την άλλη, η ΝΔ διοργανώνει εκδηλώσεις  <<κομματικά φροντιστήρια>> για το νέο νόμο, χωρίς να καταθέσει ούτε μία πρόταση για την ανάγκη μιας νέας ισχυρής αυτοδιοίκησης και επιβεβαιώνοντας ότι για τη ΝΔ το συγκεντρωτικό κράτος είναι ακόμη εδώ!

Ως Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης και ανάπτυξης με βασικό μοχλό την αποκέντρωση με ισχυρή αυτοδιοίκηση. Με τον ουσιαστικό σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής και της ανάπτυξης στους Δήμους και στις Περιφέρειες με μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.

Με την κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου για την πόλη, αποτέλεσμα διαλόγου με τους φορείς, τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Ενός σχεδίου φερέγγυου και τολμηρού, που θα απαντά στις ανάγκες των κατοίκων της, που θα αποτυπώνει τους στόχους, την προοπτική, αλλά και το όραμα για την Ξάνθη της επόμενης δεκαετίας.

Ένα σχέδιο που θα μπορούσαν να εκφράσουν και να υπηρετήσουν φερέγγυα πρόσωπα, που θα αναδείξει η τοπική κοινωνία. Πρόσωπα που προέρχονται από τις προοδευτικές, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και όχι οι εκλεκτοί κομματικών γραφείων και παραγόντων.

Γι’ αυτό στο Κίνημα Αλλαγής θα αγωνιστούμε με την δική σας συμμετοχή να αλλάξουμε τις πελατειακές λογικές, του σκληρού συγκεντρωτικού Κράτους.