Mίνι προεκλογική περιοδεία σε Ελλάδα και Βουλγαρία πρόκειται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη 31 Μαΐου ο υποψήφιος για την τουρκική προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, ο Ιντζέ θα επισκεφθεί στη 1 το μεσημέρι το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και στη συνέχει θα μιλήσει σε συγκέντρωση  μπροστά στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιθανό να μεταβεί και στην Ξάνθη, ενώ μετά την Θράκη θα περάσει μέσω του μεθοριακού σταθμού στη Νυμφαία, στη νότια Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην πόλη Κρτζαλικ, όπου θα μιλήσει σε τουρκικής καταγωγής πολίτες.

Αν και οι μουσουλμάνοι της Θράκης ως Έλληνες πολίτες δεν ψηφίζουν στις  εκλογές, η συγκέντρωση της τουρκικής αντιπολίτευσης, ερμηνεύεται από πηγές της μειονότητας, ως η «απάντηση» στην εκδήλωση του Ερντογαν στο Σεράγεβο της Βοσνίας.

Όπως τόνιζαν οι πηγές αυτές, η αντιπολίτευση  του CHP θα επιχειρήσει να  αντιδιαστείλει την συγκέντρωσή της στην Ελλάδα, χώρα της Ε.Ε., και μάλιστα στην Θράκη, με τον αποκλεισμό του Ερντογαν από ομιλίες σε ευρωπαϊκές χώρες, για να εκπέμψει  μηνύματα τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στο εσωτερικό.

Επίσης, η αντιπολίτευση προσδοκά τις ψήφους των μουσουλμάνων της Θράκης, που υποχρεώθηκαν να ζουν μόνιμα στην Τουρκία. Πρόκειται για περίπου 30.000 ανθρώπους που είχαν φύγει παλαιότερα από την Ελλάδα στην Τουρκία και το ελληνικό κράτος κρίνοντας ότι δεν είχαν πρόθεση να επιστρέψουν τους αφαίρεσε με το άρθρο 19, την ελληνική ιθαγένεια και έκτοτε έμειναν εκεί, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Προύσα.