Η κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, σε συνεργασία με το Instituto Cervantes, το Ισπανικό Προξενείο και το φροντιστήριο «ΔΙΑΣ» παρουσιάζουν το 10ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη.  Πληροφορίες αναλυτικό πρόγραμμα: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ  Ξάνθης  Τηλ.: 25410 25421

Αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ 

Σάββατο 26 Μαΐου και ώρα 21.00

Τα πρόβατα δεν χάνουν το τραίνο / Las ovejas no pierden el tren

Σκηνοθεσία – Σενάριο:  Άλβαρο Φερνάντεθ Αρμέρο

Φωτογραφία: Νταβίντ Αθκάνο.

Παίζουν: Ραούλ Αρέβαλο, Ίνμα Κουέστα, Αλμπέρτο Σαν Χουάν, Καντέλα Πένια, Χόρχε Μπος, Κίτι Μάνβερ, Ιρένε Εσκολάρ, Πέπο Ολίβα, Μιγκέλ Ρεγιάν, Πιλάρ Κάστρο, Πέτρα Μαρτίνεθ.

Παραγωγή: Ισπανία, 2014

Διάρκεια: 103’

Σύνοψη : Η Λουίσα κι ο Αλμπέρτο υποχρεώθηκαν να πάνε να ζήσουν στην επαρχία, αλλά η ειδυλλιακή αγροτική ζωή αρχίζει γρήγορα να δείχνει την λιγότερο ευχάριστη πλευρά της. Επί πλέον, το ζευγάρι δεν περνά και τις καλύτερες στιγμές του. Η Λουίσα επιμένει ν’ αποκτήσει ένα δεύτερο παιδί, παρ’ όλο που το τίμημα είναι το πιο αδιάφορο σεξ που μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτός που δεν έχει σκοπό ούτε καν να πατήσει το πόδι του στα χωράφια είναι ο Χουάν, ο αδελφός του Αλμπέρτο, 45άρης, δημοσιογράφος στα χειρότερά του, ο οποίος βγαίνει με την Νατάλια, μια ενθουσιώδη 25άρα, την οποία ο Χουάν βλέπει ως σανίδα σωτηρίας. Από την άλλη, η αδελφή της Λουίσα, η Σάρα έχει συνηθίσει να διοχετεύει το άγχος της στους άντρες, με τους οποίους δεν καταφέρνει τελικά να τα βρει, ώσπου εμφανίζεται ο Πάκο, ένας αθλητικογράφος, ο οποίος μάλιστα φαίνεται διατεθειμένος ακόμα και να την παντρευτεί.  Ή έτσι νομίζει εκείνη…     Στα ισπανικά με υποτίτλους στα ελληνικά. Κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών.

Κυριακή 27 Μαΐου και ώρα 21.00

 Είναι όλοι τους νεκροί  / Todos están muertos

Σκηνοθεσία – Σενάριο:   Μπεατρίθ Σαντσίς

Παίζουν:  Ελένα Ανάγια, Ανχέλικα Αραγόν, Ναουέλ Πέρεθ Μπισκαγιάτ, Κρίστιαν Μπερνάλ, Πατρίκ Κριάδο, Μακαρένα Γκαρθία, Πατρίθια Ρέγες Σπίντολα.

Παραγωγή:  Ισπανία, Μεξικό, Γερμανία, 2014,

Διάρκεια: 88’

Σύνοψη :  Η Λούπε ζει κλεισμένη στο σπίτι της επειδή πάσχει από σοβαρή αγοραφοβία. Όταν τη βλέπει κανείς με ρόμπα και παντόφλες, εξαρτημένη για τα πάντα απ’ τη μάνα της και μ’ έναν έφηβο γιο που τη σιχαίνεται, κανείς δεν φαντάζεται ότι στη δεκαετία  του 80 υπήρξε αστέρι της ροκ. Η μάνα της, που δεν αντέχει να η βλέπει έτσι όπως έχει καταντήσει, εγωίστρια και εριστική, τη Νύχτα των Νεκρών αποφασίζει να μιλήσει με τον γιό της τον Ντιέγο, ο οποίος επιστρέφει στο οικογενειακό σπίτι με το ίδιο πάντα παρουσιαστικό του εικοσάρη με το απλανές βλέμμα. Αλλά αυτό που κάνει την κατάσταση πολύ ιδιαίτερη είναι το γεγονός ότι ο Ντιέγο είναι νεκρός.

 

Δευτέρα 28 Μαΐου και ώρα 21.00

Μπασίλιο Μαρτίν Πατίνο. Η δεκάτη επιστολή  /  Basilio Martín Patino. La décima carta

Σκηνοθεσία – Σενάριο:   Βιρχίνια Γκαρθία ντελ Πίνο

Παίζουν: Virginia García del PinoJosé Luis García Sánchez,Basilio Martín Patino

Παραγωγή:  Ισπανία, 2014

Διάρκεια: 65’

Σύνοψη :  Η ταινία βασίζεται στις εννέα επιστολές που έστειλε το 1966 ο κινηματογραφιστής  Μπασίλιο Μπαρτίν Πατίνο στην Μπέρτα, γεγονός που έδωσε τον τίτλο στην πρώτη του ταινία: Εννέα επιστολές για την Μπέρτα. Η ταινία αυτή ανήκει στον επονομαζόμενο «νέο ισπανικό κινηματογράφο». Σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα, η σκηνοθέτης προσπαθεί να γράψει την δεκάτη,  μια επιστολή μεταξύ του κινηματογραφιστή και της ίδιας, το πορτραίτο μιας ταυτότητας σε φυγή που διερευνά τι απέμεινε από  ‘κείνον τον επαναστάτη φοιτητή που έγραφε στην Μπέρτα το 1966, ξεκινώντας μια λαμπρή πορεία στον κινηματογράφο.

 

Τετάρτη 30 Μαΐου και ώρα 21.00

Ευτυχισμένα 140 / Felices 140

Σκηνοθεσία – Σενάριο:   Γκράθια Κερεχέτα

Παίζουν:  Μαριμπέλ Βερντού, Αντόνιο ντε λα Τόρρε, Εντουάρ Φερνάντεθ, Νόρα Νάβας, Μαριάν Άλβαρεθ, Άλεξ Ο’Ντόχερτι, Πάουλα Κάνθιο  Μάρκος Ρουίθ, Χινές Γκαρθία Μιγιάν.

Παραγωγή:  Ισπανία, 2014.  Ψυχολογικό θρίλερ

Διάρκεια: 98’

Σύνοψη :  Η Έλια κλείνει τα 40 και, για να το γιορτάσει, συγκεντρώνει φίλους και συγγενείς σ’ ένα πολυτελές εξοχικό σπίτι, όπου τους ανακοινώνει πως έχει κερδίσει 140 εκ. το ΛΟΤΟ. Από εκείνη τη στιγμή η ατμόσφαιρα βαραίνει κι ενώ στην αρχή φαινόταν πως όλοι ήταν χαρούμενοι, αρχίζουν τους τσακωμούς και τις δολοπλοκίες, με στόχο να πάρουν τα λεφτά της τυχερής.

Στα ισπανικά με ελληνικούς υποτίτλους.  Ακατάλληλη για κάτω των 12 ετών.

  

Πέμπτη 31 Μαΐου και ώρα 21.00

Η μεγάλη μου νύχτα / Mi gran noche

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια

Παίζουν:  Ραφαέλ, Μάριο Κάσας, Πεπόν Νιέτο, Μπλάνκα Σουάρεθ, Σαντιάγο Σεγούρα, Κάρλος Αρέθες, Χάιμε Ορντόνιεθ, Τερέλε Πάβεθ, Καρολίνα Μπανγκ, Τομάς Πότσι, κ.α.

Παραγωγή: Ισπανία, 2015

Διάρκεια: 93’  Κωμωδία

Σύνοψη: Ο άνεργος Χοσέ βρίσκει, στα μέσα Αυγούστου, έκτακτη δουλειά ως κομπάρσος στη μαγνητοσκόπηση ενός πρωτοχρονιάτικου τηλεοπτικού προγράμματος. Εκατοντάδες άνθρωποι σαν κι αυτόν βρίσκονται, επί μιάμιση βδομάδα, κλεισμένοι, μέρα νύχτα, στο στούντιο, παριστάνοντας βλακωδώς τους χαρούμενους την υποτιθέμενη παραμονή της πρωτοχρονιάς. Ο αστέρας του τραγουδιού, Αλφόνσο είναι ικανός για όλα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η εμφάνισή του θα έχει την μεγαλύτερη δυνατή προβολή. Ο ανταγωνιστής του ο νεαρός λατίνος τραγουδιστής Αντάν, πέφτει θύμα κάποιων νεαρών θαυμαστριών του, που θέλουν να τον εκβιάσουν, αλλά κανείς δεν ξέρει ότι η ζωή του Αλφόνσο είναι σε κίνδυνο. Υπάρχει θέση για τον έρωτα μέσα σ’ αυτό το ανεξέλεγκτο χάος;

Στα ισπανικά με ελληνικούς υποτίτλους.  Ακατάλληλη για κάτω των 12 ετών.