Δικαιότερος και αποτελεσματικός αλλά πιο επίπονος κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογές αποδεικνύεται ο νέος Κώδικος Οδικής Κυκλοφορίας και ειδικότερα οι προβλέψεις του για τις παραβάσεις της ζώνης και του κράνους, στην Ξάνθη. 

Ο νέος ΚΟΚ δεν έχει χρηματικό πρόστιμο αλλά αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για τους παραβάτες των πιο απλών αλλά ζωτικών για την ασφάλειά τους παραβάσεων. Μόνο μέσα στον Απρίλιο, η Τροχαία Ξάνθης κατέγραψε 46 παραβάσεις για μη χρήση κράνους και 20 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Σε όλες τις περιπτώσεις αφαιρέθηκαν τα διπλώματα των οδηγών για 60 μέρες και αυτό είναι το δυσκολότερο σκέλος της εφαρμογής. Στο σύνολο της ΑΜΘ κατά το μήνα Απρίλιο καταγράφηκαν 129 παραβάσεις για κράνος και 131 για ζώνη ασφαλείας.

Όμως όλοι δέχονται ότι οι νέες προβλέψουν στοχεύουν στη συμμόρφωση και όχι στην καταστολή και εφαρμόζονται επίσης για τις παραβάσεις της κατάληψης ράμπας, στάθμευσης σε χώρο ΑμΕΑ και Επιδείξεις. Στη δεύτερη αντίστοιχη παράβαση, ο οδηγός οφείλει να επαναξεταστεί για την ικανότητά του ενώ για όσους δεν συμμορφώνονται προβλέπεται ακόμη και δια βίου αφαίρεση του διπλώματος.

Οι υπεύθυνοι συστήνουν στους οδηγούς να πειθαρχούν στις νέες προβλέψεις καθώς πρόκειται για ενέργειες που σώζουν ζωές ενώ σε άλλες περιπτώσεις για στοιχειώδη σεβασμό για τους συνανθρώπους. Όπως αναφέρεται από τους αξιωματικούς, τα νέα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν απότομα αλλά προηγήθηκε μεγάλη περίοδος προσαρμογής με συστάσεις και ενημέρωση των οδηγών.