Στην Ξάνθη βρέθηκε ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Κώστας Μπέσης, στο πλαίσιο της κινητοποίησης για την πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 30 Μαΐου η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ  τη ΓΣΕΒΕ και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς.

Τον συνόδευσαν τα μέλη της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Γαλανόπουλος και Φάνης Παπαδάκης. Από την πλευρά του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, ο Δημήτρης Γαλανόπουλος, που αναφέρθηκε στο βασικό διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας που είναι η απόσυρση του Νόμου Κατρούγκαλου, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και, οι αυξήσεις των αποδοχών σε βάθος χρόνου.

Ο Κ. Μπέσης μίλησε για τη συμμαχία δημόσιων, ιδιωτικού τομέα και επιστημονικών φορέων για την απεργιακή κινητοποίηση υπό κοινό πλαίσιο και βηματισμό ως κοινωνική συμμαχία που πρέπει να έχει στόχο τη μαζική συμμετοχή και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά επεδίωκαν να στρέψουν τις κοινωνικές τάξεις, τη μία απέναντι στην άλλη αλλά διαπιστώνει ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία και τα συμφέροντα του ενός δεν πλήττουν τον άλλον. “”Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε δυναμικά, με την παρουσία μας” ανέφερε.

Καταρχάς θετικός ο κανόνας 1 προς 1 αλλά…

Ο Πρόεδρος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ μίλησε για μείωση 25% του ΑΕΠ στον καιρό της κρίσης και 40% στους μισθούς των υπαλλήλων, λέγοντας ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμφανίζεται ως κόμμα του χώρου της εργασίας αλλά υποστήριξε ότι με τροπολογία δεν επιτρέπει την εξέλιξη προϊσταμένων αν έχουν συμμετάσχει σε απεργία.

Ο Κώστας Μπέσης Μίλησε για την αξιολόγηση και σημείωσε ότι η ΑΔΕΔΥ δεν είναι αντίθετη αλλά πρέπει να έχει προηγηθεί  αξιολόγηση των δομών και να ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για θέσεις και καθήκοντα. Απαντώντας σε ερώτηση με τη συμφωνία με τους θεσμούς για “1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση” σημείωσε ότι είναι καταρχάς θετικό αλλά ο κανόνας αυτός στηρίζεται σε ανύπαρκτα δεδομένα αφού δεν υπάρχει αξιολόγηση των δομών και δεν είναι γνωστό ποιες  υπηρεσίες πλεονάζουν και ποιες έχουν ελλείμματα.

Τέλος, σημείωσε ότι η Ευρώπη παραδέχεται πλέον ότι τα μνημόνια ήταν η λάθος συνταγή αλλά συνεχίζεται. “Δεν υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο, δεν γίνεται επένδυση στην τεχνολογία, εστιάζουν στην υπερφορολόγηση” είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση.

Μήνυμα Εργατικού Κέντρου για την απεργία

Μετά από απόφαση της Γ.Σ.Ε.Ε. και της ΑΔΕΔΥ δημιουργούμε κοινό μέτωπο
με αντιπροσωπευτικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών για την πανελλαδική
απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μάη 2018. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Απευθύνουμε, κάλεσμα συμμετοχής και σε άλλους φορείς για να ενταχθούν
στον κοινό αγώνα ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία, στον κοινωνικό και
εργασιακό μεσαίωνα. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια.

Γι’αυτό η ενότητα όλων, η συστράτευση και ο κοινός αγώνας είναι
προαπαιτούμενα ώστε να ισχυροποιηθεί η δύναμή μας. Η κρίση, το έλλειμμα και το χρέος δεν προκλήθηκαν από εμάς εμείς όμως συνεχίζουμε να σηκώνουμε το βάρος.

Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν κάποια στιγμή, γι’αυτό σας καλούμε
όλους να συμμετάσχετε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που θα
πραγματοποιηθεί στις 30 Μάη 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 στην αίθουσα
συγκεντρώσεων του Εργατικού Κέντρου Ν. Ξάνθης.