Τη διακοπή, από 1ης Ιουνίου, της μεταφοράς των απορριμματοφόρων από τη Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη, κατά τα τακτικά δρομολόγια των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων της SAOS FERRIES, ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Σε σχετική επιστολή της προς τον δήμαρχο του ακριτικού νησιού, Θανάση Βίτσα, η SAOS FERRIES αναφέρει μεταξύ άλλων πως «για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει επωμισθεί άδικα και χωρίς δική της ευθύνη την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων του Δήμου Σαμοθράκης…» σημειώνοντας: «Η συγκεκριμένη επιλογή είναι σε γνώση σας ότι αντιβαίνει στη διάταξη του άρθρου 6 του Νόμου 4316/2014, η οποία ορίζει ότι τέτοια μεταφορά επιτρέπεται από Ε/Γ-Ο/Γ, μόνο σε δρομολόγια άνευ επιβατών και υπό τον όρο της ειδικής διαχείρισης των μεταφερόμενων απορριμμάτων».

Ειδικότερα, η εταιρεία αιτιολογεί την απόφασή της για τη διακοπή μεταφοράς των απορριμματοφόρων, επικαλούμενη ότι αυτή υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες και προσθέτει: «Πέραν των αυτονόητων κινδύνων για τη δημόσια υγεία, καθιστάμεθα παράλληλα έκθετοι και υπόλογοι σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο των αυξημένων θερμοκρασιών».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαμοθράκης, σημειώνει πως «η μεταφορά των απορριμμάτων στον ειδικά αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ Κομοτηνής, γίνεται σε εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας και του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης και αφορά όλους τους δήμους του νομού Έβρου».

Διευκρινίζει ότι «ειδικά για τους κατοίκους της Σαμοθράκης, το κόστος μεταφοράς αυτής είναι πολύ υψηλό κι ο υφιστάμενος από το 2009 τρόπος μεταφοράς, είναι ο μόνος εφικτός».
Επίσης, ο κ. Βίτσας υπογραμμίζει πως «σε μία συγκυρία πολύ δύσκολη για τους κατοίκους προκαλεί ερωτηματικά, η επιλογή του χρόνου ανακοίνωσης από την εταιρία SAOS των προθέσεών της αναφορικά μ’ ένα ζωτικό ζήτημα», διαβεβαιώνοντας πως ο δήμος Σαμοθράκης «ενεργεί ήδη προς όλες τις συναρμόδιες κατευθύνσεις για την αποφυγή του διαφαινόμενου αδιεξόδου».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ