Τo φεστιβάλ ανατολικής μουσικής οργανώνει το πρόγραμμά του, με ένα πλήθος εκδηλώσεων κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Περιλαμβάνοντας συναυλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, παραστάσεις και σεμινάρια που αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια μουσικών και όχι μόνο παραδόσεων του τόπου μας με αντίστοιχες της Ανατολής.

Ψαλτοτράγουδα και συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, συνθέσεις λόγιας ανατολικής μουσικής Ρωμιών, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων και Αράβων συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων και  σεφαραδίτικα τραγούδια  δίνουν μία πλούσια εικόνα της πολυπολιτισμικής περιοχής μας.

Την μουσικολογική τεκμηρίωση της συγγένειας των παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου συνεχίζουν τα σεμινάρια τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, γίνονται παρουσιάσεις, στοιχείων ιστορίας και των ιδιαιτεροτήτων  των κατοίκων της περιοχής, όπως Μικρασιατών, Αρμενίων, Ποντίων κ.ά και εκδηλώσεις που συμπληρώσουν την προσπάθεια να αποτυπωθεί μια συνολικότερη εικόνα της καθ’ ημάς Ανατολής.

«… εκεί, έξω από την Ξάνθη, στο χωριό Σέλινο, βρίσκεται ο Τεκές Κιουτουκλού Μπαμπά, ένα ταφικό οθωμανικό μνημείο, θρησκευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Για τους μουσουλμάνους είναι ο τάφος του δερβίση Κιουτουκλού Μπαμπά, ενώ ένα σημείο του κτίσματος έχει μετατραπεί σε προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου από τους χριστιανούς. Εκεί, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), κάθε καλοκαίρι, μια βραδιά του Αυγούστου, οργανώνει μια μυσταγωγική συναυλία ανατολικής θρησκευτικής μουσικής. Εκεί θα προσέλθω και πάλι φέτος για να ανάψω διπλό κερί».   

 Θ. Γρηγοριάδης συγγραφέας

 

Μαθήματα –  σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα

Σάββατο 1 Ιουνίου έως και Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

 

  • Μουσικά όργανα, φωνή και θεωρητικά της Ανατολικής Μουσικής,

Ιούνιος – Ιούλιος. Μόνο για τα μέλη της ορχήστρας και της Χορωδίας

 

  • Για τις υπόλοιπα σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα. Πληροφορίες – αιτήσεις συμμετοχής: Τηλ. 25410 25421 fexanthis@gmail.com

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης   

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων   

10ου Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη

 

Εξαιρετικοί ήχοι  σε πανέμορφους χώρους

 

 Σχετικά με το 10ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη…

Τo φεστιβάλ ανατολικής μουσικής για δέκατη χρονιά οργανώνει το πλούσιο πρόγραμμά καθ΄ όλη τη διάρκεια του  καλοκαιριού.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε τρία μέρη με στόχο καλύψει το  σκοπό του Φεστιβάλ «Μουσική – χώρος – χορός»*, αλλά και με τη διάρκεια του να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους επισκέπτες να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητές της περιοχής μας.

 

  • Μουσική: Συναυλίες με θεματική – παραδοσιακά όργανα – μαθήματα
  • Χώρος: Ο χώρος και ο ήχος εναρμονίζονται σ’ ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο.
  • Χορός: το κοινό, με σεβασμό, ευλαβικό κι άλλοτε ξεσηκωτικό στους ρυθμούς του Φεστιβάλ

 

Στο (1ο) πρώτο μέρος του Φεστιβάλ κατηφορίζουμε από τον Κόσυνθο το «ποτάμι» των Ξανθιωτών προς τη Βιστωνίδα σ’ ένα  ταξίδι τόσο μουσικό όσο και γνωριμίας με την ιστορία της περιοχής από τα αρχαία χρόνια (Άβδηρα) έως και τους προσφυγικούς οικισμούς της Ξάνθης.

Επιστρέφουμε στο κέντρο της πόλης όπου τις Κυριακές μπορούμε να παρακολουθήσουμε το άγημα του Δ Σ.Σ  που φροντίζει  για την έπαρση και υποστολή της  σημαίας μας στον πύργο του ρολογιού.

 Κάπως έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος στην «Ξάνθη της πίστης» που μετά τον υπαίθριο Εσπερινό στην κοιμητηριακή τρίκλιτη βασιλική στο Πολύστυλο με τους Ιεροψάλτες της Ξάνθης και την συναυλία στον ΜπεκτασίδικοTεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά»  στο Σέλινο Ξάνθης, θα ανηφορήσουμε προς τα μοναστήρια της Παναγίας της Καλαμούς και της  Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας για τον Εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

 Με συναυλίες και εκδηλώσεις θα οδηγηθούμε στο (2ο) δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ όπου θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα  – φέτος μόνο για τα μέλη της ορχήστρα και της χορωδίας της ΦΕΞ.

  Το (3ο) τρίτο μέρος έχει ως στόχο μια μικρή αναδρομή με αφιερώματα στις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και (10) δέκα χρόνια καθώς και ένας κύκλος εργασιών σχετικά με το μέλλον του Φεστιβάλ.

    

* Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ –  τηλ 2541025421

 

 Ιούνιος

«Καλώς τόνε το θεριστή, όπου μας εγλιτώνει,

και με τα στάρια τα πολλά, το σπίτι μας φορτώνει»

Είναι ο έκτος μήνας του ιουλιανού ημερολογίου, τον καθιέρωσαν οι Ρωμαίοι από το όνομα της Ήρας (Juno). Στις 10 του μηνός γιόρταζαν την Εστία, που σχετίζεται με το περιεχόμενό του, δηλαδή την αγροτική εργασία του θερισμού. Όσοι λαοί έχουν ως βάση της διατροφής τους το ψωμί, τον Ιούνιο ψήνουν το πρώτο ψωμί από το νέο σιτάρι, την καινούρια σοδειά.

«Από το θέρο ως τις ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές», «Απ’ αρχής τον θεριστή, του δρεπανιού γιορτή», «Θεριστής με το δρεπάνι, τον καιρό του δεν τον χάνει», «Ιούνης τρέφει κεράσια στ’ αμπέλι, και ψάλτη το τζίτζικα στέλλει»

  

Κόσυνθος (το «ποτάμι» των Ξανθιωτών)

Σημαντική στην τοπογραφία αλλά και την φυσιογνωμία της πόλης η παρουσία του χείμαρρου Κόσυνθου (το «ποτάμι» των Ξανθιωτών) που χωρίζει τον παλιό πυρήνα της πόλης στα δυο, όπως κατεβαίνει από την ορεινή ενδοχώρα για να κινηθεί νότια-νοτιοανατολικά. Τα ορμητικά νερά του που συχνά –ακόμη και σήμερα- προξενούν ζημιές κατά τους χειμερινούς μήνες, συνδέθηκαν στη μυθολογία με τον Ηρακλή και τα άλογα του Διομήδη. Στον ποταμό, τον «Κοσσινίτη» των αρχαίων, πότιζε ο Διομήδης τα ανθρωποφάγα άλογά του τα οποία είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους ναυτικούς που προσορμίζονταν στις θρακικές ακτές. Πολλοί, θέλοντας να ερμηνεύσουν το μύθο, ταυτίζουν τα άλογα με το φοβερό βόρειο άνεμο της περιοχής, το γνωστό Θρασκία που  στην πραγματικότητα απαγόρευε τον ελλιμενισμό πλοίων στις ακάλυπτες θρακικές ακτές κατά τους χειμερινούς μήνες. Ακόμη και σήμερα, όποιος επισκεφτεί την Ξάνθη σε βαρυχειμωνιά δε θα μπορεί να ξεχάσει τον άνεμο αυτό που μοιάζει να κατεβαίνει ορμητικός από τις πλαγιές των τελευταίων βουνών προς τον κάμπο ή να ξεχύνεται από τα στενά του Κόσυνθου και την παλιά πόλη σαρώνοντας ό,τι βρεθεί στο δρόμο του.

Στις όχθες του Κόσυνθου, όπως βγαίνει από τα στενά, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η παλιά πόλη, η πόλη ουσιαστικά του 18ου και 19ου, η πρωτεύουσα των ανατολικών καπνών.

Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος

Τα πανηγύρια του Ιούνη

  • Γενεσίου Προδρόμου Δρυμιάς (24 Ιουνίου)
  • Άγιοι Πέτρος και Παύλος Κομνηνών (29 Ιουνίου)
  • Άγιοι Πέτρος και Παύλος Πετεινού (29 Ιουνίου)
  • Άγιοι Πέτρος και Παύλος Λεύκης (29 Ιουνίου)
  • Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Ξάνθης (Σύναξις) (30 Ιουνίου)

Πολιτιστικό ημερολόγιο της ΦΕΞ  «Λαϊκός πολιτισμός -Ξάνθη 2018»

 

«Της μουσικής τα νήματα» -​ θέατρο μαριονέτας «ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 [10.00]  Ιουνίου 2018

 Σάββατο 2      [20.00]  Ιουνίου 2018

 Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής παρουσιάζει την  παράσταση “ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ”​ από το θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ.

Πρόκειται  για μια απρόβλεπτη συναυλία  με μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου.

Μια κωμική παράσταση χωρίς λόγια αποτελούμενη από ξεχωριστά σκετς με 11 μαριονέτες σε ρόλους μουσικών  και δύο κουκλοπαίκτες που συμμετέχουν από την μια πλευρά σε μια παράσταση κουκλοθεάτρου και από την άλλη σε μια παράσταση μιμικής με πρωταγωνιστές τους ίδιους

Ένας λαϊκός κρουστός με μια ανατολίτισσα χορεύτρια belli dance , ένας ακορντεονίστας με μια τσιγγάνα τραγουδίστρια, ένας παραδοσιακός ουτίστας με 3 κλασσικούς βιολιστές, ένας κιθαρίστας με ένα ντράμερ του Rock συγκροτήματος <<The Strings>>, ένας μικρός βιολιστής και ένας τραγουδιστής της country είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης.

Μια παράσταση θεάτρου μαριονέτας και μιμικής όπου οι χορογραφίες, το χιούμορ, οι ανατροπές και ο ρυθμός είναι στοιχεία που συντελούν στο ότι  παρακολουθείται εξίσου ευχάριστα απ’όλες τις ηλικίες.

Έχει ταξιδέψει σε 25 διεθνή φεστιβάλ σε 13 χώρες στην Ευρώπη, Ν. Αφρική και Ασία.

Δείτε εδώ το trailer της παράστασης:   https://www.youtube.com/watch?v=yby7K8fOYZM

Το κόστος  της παράστασης είναι 5€ ανά μαθητή. Θα πραγματοποιηθούν λίγες παραστάσεις. Θα  τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Το Σπίτι πολιτισμού

Κτήριο των πρώτων χρόνων του 20ου αιώνα, σε νεοκλασικό ύφος. Κτίστηκε στον τότε κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης για να στεγάσει την “Ελληνική Λέσχη” και είναι τυπικό των κοινοτικών κτισμάτων κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανοκρατίας.

Κάλυψε τις πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των Ξανθιωτών και με την απελευθέρωση μέσω της Μητρόπολης συνεχίσθηκαν μερικώς εκπαιδευτικές οι δράσεις.Μετά τον πόλεμο το κτήριο διαχειριζόταν ο Δήμος.

 

Το Σπίτι πολιτισμού, όπως ονομάστηκε στέγασε τι περισσότερες από τις δραστηριότητες της πόλης .  Η    Βιβλιοθήκη Ξάνθης είχε εκεί την πρώτη στης στέγη.

Η  Κινηματογραφική  Λέσχη, από τις   παλαιότερες  της  Ελλάδας. Ο θεσμός  του «Ελεύθερου  Πανεπιστημίου».

 

Σήμερα η ΦΕΞ συνεχίζει τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (Χορευτικό, μουσικό, θεατρικό, ζωγραφικής – κ.ά.), προτείνοντας μια γνωριμία με την πόλη και τους ανθρώπους της, καθιστώντας το εξαιρετικό αυτό κτίριο, ένα δυναμικό πολύκεντρο στην καρδιά της παλιάς πόλης.

 

«Νήματα με νοήματα …» 

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 & καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ

[10.00] Καπναποθήκη ΦΕΞ (Πλάτωνος 27)

 Το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών του δράσεων, παρουσιάζει την έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «νήματα με νοήματα»

Στην έκθεση γνωρίζουμε μέσα από τις θεματικές ενότητες την ιστορία του νήματος.

Υφαίνοντας στο χρόνο. Η τέχνη του νήματος  και τα υλικά της. Τα μάλλινα, τα βαμβακερά, του λιναριού,  τα μεταξωτά και τα χρυσοκέντητα. Ο αργαλειός, οι φορεσιές, τα κεντίδια, οι κλωστές και  τα παραμύθια…

Ότε μ’ εστρατολόγουν δια το έντιμον των ραπτών επάγγελμα, ουδεμία υπόσχεσίς των ενεποίησεν επί της παιδικής μου φαντασίας τόσον γοητευτικήν εντύπωσιν, όσον η διαβεβαίωσις, ότι εν Κωνσταντινουπόλει έμελλον να ράπτω τα φορέματα της θυγατρός του Βασιλέως. 

Εγνώριζον πολύ καλά ότι “οι βασιλοπούλαις” έχουν εξαιρετικήν τινα αδυναμίαν εις τα ραφτόπουλα, μάλιστα, όταν αυτά ηξεύρουν να τραγουδούν τους επαίνους των θελγήτρων αυτών, ενώ ράπτουν τα “βλατιά”, με τα οποία στολίζουσι τα κάλλη των.  Το μόνον της ζωής του ταξείδιον. Βιζυηνός Γεώργιος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Ηλικία μαθητών: προσαρμοσμένο για όλες  τάξεις του Δημοτικού & του Γυμνασίου

Χώρος διεξαγωγής: Καπναποθήκη ΦΕΞ / Διάρκεια προγράμματος: Από 60 έως 90 λεπτά

Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: έως 20 – 22  / Κόστος προγράμματος: 2€ ανά μαθητή.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα σχολεία: Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης τηλ. 2541025421  

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

Γνωριμία με την τοπική ιστορία

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 & καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ

 [9.00]  παλιά πόλη Ξάνθης  

Βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης και στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. 

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιά πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

 

«Ξάνθεια» του Μύθου   

«Ο Μύθος …Οι απαρχές της πόλης χάνονται μέσα στο χρόνο. Πολλοί, στην προσπάθεια να βρουν την αρχή του νήματος ή, τουλάχιστον, ενδείξεις για την προέλευση του ονόματος της πόλης ανέτρεξαν στη μυθολογία. Από τις εικασίες που διατυπώθηκαν κυρίαρχες είναι δύο. Η μία, βασισμένη ως ένα βαθμό στον Ησίοδο, θέλει την Ξάνθη, μια από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύος, αδελφής του Κρόνου και της Ρέας, να έχει ιδρύσει την πόλη στο ξεκίνημα του χρόνου. Η άλλη, αποδίδει την ίδρυση της πόλης στην ομώνυμη Αμαζόνα που πιστευόταν ότι βασίλεψε εκεί.

Όσον αφορά τις γραπτές πηγές, το πρώτο κείμενο που ενδεχομένως αναφέρεται στην πόλη είναι του αβδηρίτη φιλοσόφου Εκαταίου (3ος αιώνας π.Χ.). Στο έργο του «Περί Υπερβορείων» αναφέρει τους «Ξανθίους» ως ένα από τα ισχυρά θρακικά φύλλα. Αρκετά αργότερα, ο Στράβων (1ος π.Χ. – 1ος μ.Χ. αιώνας) αναφέρει την «Ξάνθεια» στα Γεωγραφικά του. Πέρα από τις ενδείξεις αυτές καμία ουσιαστική μνεία δε γίνεται για την πόλη κατά την αρχαιότητα.» Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος / Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης/ – εκδ. ΦΕΞ 2015

Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.  / Συμμετοχή 2€ συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

Διαβατήριες λαϊκές τελετουργίες και έθιμα του καλοκαιριού

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Διαβατήριες λαϊκές τελετουργίες και έθιμα του καλοκαιριού: από του Κλήδονα μέχρι τη λαϊκή λατρεία του κύκλου του Δεκαπενταύγουστου»

Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

Από τον κύκλο των παρουσιάσεων «2-3 πράγματα που ξέρω για το λαϊκό πολιτισμό»

 

 [ Ο χρόνος στην λαϊκή αντίληψη δεν είναι μια αφηρημένη μαθηματική έννοια, δεν έχει την έννοια της γραμμής – δηλαδή της ευθύγραμμης πορείας προόδου προς τα «ανώτερα» στάδια πολιτισμού,  αλλά ο παραδοσιακός και σε διάφορες εκφράσεις του και ο σύγχρονος (ο νεωτερικός) άνθρωπος κατανοεί τον χρόνο ως εμπειρία, πρακτικά ως αποτέλεσμα, ανάλογα με την αλλαγή των εποχών (ο λεγόμενος «φυσικός» χρόνος), τις εργασίες του, τις τροφές και τις γιορτές του κλπ. Θεμέλιο αυτής της αντίληψης είναι η συνεχής επανάληψη (η εναλλαγή της νύχτας-ημέρας, του χειμώνα-καλοκαιριού, της ξηρασίας-πλημμύρας, της ζωής-του θανάτου-πάλι της γέννησης, της νεότητας-του γήρατος).

.]

Επιχειρούμε όλα τα παραπάνω τόσο στο παραδοσιακό τους πλαίσιο στο χωριό και στην πόλη, όσο και στην σύγχρονη εκδοχή των εθίμων βάσει της οποίας αυτά επιτελούνται άλλοτε έχοντας διατηρηθεί και επιβιώσει, και άλλοτε στις αναβιώσεις τους (από Πολιτιστικούς Συλλόγους κλπ.) όταν αποκτούν μια «δεύτερη ζωή», και τότε τα εξετάζουμε πλέον στο πλαίσιο του φολκλορισμού και της έννοιας της διαχείρισης της παράδοσης.

Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου – Δρ. Λαογραφίας στο ΔΠΘράκης

 

Χορός του χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ

Σάββατο 9  Ιουνίου 2018

[21.00]  «Αρχόντισσα»

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ ιδρύθηκε το 1989 από μέλη της με σκοπό τη διατήρηση, διαφύλαξη και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σήμερα αποτελεί το πολυπληθέστερο τμήμα της έχοντας μια από τις πιο πλούσιες ιματιοθήκες.

Κάθε χρόνο συμμετέχει τόσο στα δρώμενα της πόλης της Ξάνθης και της περιφέρειας αλλά και σε πολλά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πληροφορίες στo τηλ. 69458370134

 

«Ανατολή, Ανατολή μου»  – Συναυλία

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 

[21.00] στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Με την Ορχήστρα  και την Χορωδία του  εργαστηρίου Παραδοσιακής & Ανατολικής μουσικής

Το Εργαστήριο Παραδοσιακής & Ανατολικής Μουσικής της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, συστάθηκε και λειτουργεί στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής ήδη από τον Οκτώβριο του 2016.

Το εργαστήριο χωρίζεται:

Α. στην ορχήστρα παραδοσιακής και ανατολικής μουσικής.

Β. στην χορωδία παραδοσιακής μουσικής.

Στοχοθεσία του εργαστηρίου αποτελεί η μελέτη των μουσικών ιδιωμάτων τόσο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όσο και της ευρύτερης της μουσικής της ανατολικής Μεσογείου. Στη συναυλία   παρουσιάζεται  κομμάτι από το υλικό το οποίο μελετήθηκε την φετινή εκπαιδευτική περίοδο και αποτυπώνεται η προσπάθεια όλων των μαθητών-συμμετεχόντων. Το σύνολο του υλικού που θα παρουσιαστεί είναι χωρισμένο σε μικρές ενότητες οι οποίες συνθέτουν μια πολυποίκιλη θεματική ενότητα που προσπαθεί να καλύψει το φάσμα των παραπάνω μουσικών ιδιωμάτων.

Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση του Μουσείου

Πληροφορίες Κρατήσεις:  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421

Λαογραφικό &  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης (φωτο. Το χαμάμ)

Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.

Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.  Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης. Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη». Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

 

 «δυο φτερά ν’ ανοίγεις, φως μου»

 Συναυλία   ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΣΑΔΕΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 

[21.00] στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

ο Γιώργος Βρανάς και ο Αντώνης Μουσαδές

 στις μπαλάντες της κραυγής και του μύθου,

του Γιώργου Φραντζολά 

Ο γνωστός Ξανθιώτης μουσικός και ερμηνευτής Αντώνης Μουσαδές, ο κρητικός λυράρης και τραγουδιστής Γιώργος Βρανάς μαζί με τη Στέλλα Γκρήγκοβιτς από το πολυφωνικό σχήμα «Πλειάδες» ανταμώνουν με τον Μάριο Βλάχο από τους «Βαλκανατόλια» και τον εμπνευσμένο πνευστό Τάσο Καπζάλα. Κι όλοι μαζί αναδεικνύουν γνωστά και νέα τραγούδια του Γιώργου Φραντζολά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Το πρόγραμμα της συναυλίας διανθίζουν παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια.

Στα τραγούδια του Γιώργου Φραντζολά το ηχόχρωμα και το ύφος της Κρήτης συναντάει το πολυφωνικό τραγούδι. Το συνταίριασμα των πνευστών με τη λύρα μάς ταξιδεύει στο χώρο του μύθου και ο Αντώνης Μουσαδές, μας ηλεκτρίζει στις μπαλάντες της κραυγής του Θρακιώτη συνθέτη.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αντώνης Μουσαδές: φωνή, κιθάρα   –  Γιώργος Βρανάς: τραγούδι, κρητική λύρα  – Στέλλα Γκρήγκοβιτς: τραγούδι

Μάριος Βλάχος: τραγούδι, κιθάρα  – Τάσος Καπζάλας: φλάουτο, σαξόφωνα   – Ιάσων Καπζάλας: κρουστά   – Γιώργος Φραντζολάς: τραγούδι, κιθάρα, αφήγηση

παραγωγή: mousades music school

Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση του Μουσείου

Πληροφορίες Κρατήσεις:  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421

………….   –  …………

 Ιούλιος

«Τον Αλωνάρη δούλευε, καλό χειμώνα να έχεις»

Ο μήνας Ιούλιος οφείλει το όνομά του στον Ιούλιο Καίσαρα. Την ονομασία του την καθιέρωσε ο Μάρκος Αντώνιος, για να τιμήσει τον μεγάλο στρατηγό των Ρωμαίων, Ιούλιο Καίσαρα, που γεννήθηκε αυτόν το μήνα και που, όπως είναι γνωστό, δημιούργησε το «Ιουλιανό ημερολόγιο», που ίσχυε στην Ελλάδα έως το 1923, το λεγόμενο «παλιό». Ο ελληνικός λαός τον ονομάζει και Αλωνάρη, Αλωνιστή ή Αλωνιάτη ή Αλωνευτή, επειδή κατά τον μήνα αυτόν γίνεται το αλώνισμα του σιταριού. Επίσης αναφέρεται σαν Δευτερόλης (σαν 2ος μήνας του καλοκαιριού), Αηλιάς ή Αηλιάτης (από τη γιορτή του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου) και Φουσκομηνάς ή Χασκόμηνας.

 Ο πύργος του ρολογιού ( Με την έπαρση και υποστολή σημαίας από άγημα του Δ Σ.Σ.)

 Κομβικό σημείο και αφετηρία της περιήγησης είναι η Κεντρική Πλατεία, όριο ανάμεσα στην παλιά και τη νέα πόλη. Διαμορφωμένη από το β΄ μισό του 19ου, λειτούργησε για δεκαετίες ως χώρος της εβδομαδιαίας υπαίθριας αγοράς και πλαισιώθηκε από δημόσια και άλλα κτίρια που αποτέλεσαν τη βάση στην οργάνωση της νέας πόλης. Σημείο κατατεθέν ο πύργος του ρολογιού στη βορειοδυτική γωνία, χτισμένος στα 1859. Πίσω του βρισκόταν το μεγάλο τζαμί της πόλης μέχρι το 1941 οπότε και καταστράφηκε από πυρκαϊά. Λουτρά, χάνια και άλλα κτίρια στο τέλος των δρόμων που καταλήγουν στην πλατεία έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονα (τράπεζες, εμπορικά κέντρα κλπ) τις τελευταίες δεκαετίες. Πυρήνας οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, η πλατεία είναι το πλέον πολυσύχναστο μέρος της πόλης, είτε για διερχόμενους, είτε για εκείνους που θα επιλέξουν ένα από τα πολυάριθμα καφέ που την πλαισιώνουν, σε μια ανάπαυλα της γεμάτης μέρας τους. Στον επισκέπτη αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές αν βρεθεί εκεί ένα πρωινό Σαββάτου και ιδίως την άνοιξη ή το καλοκαίρι που «επεκτείνονται» στην πλατεία τα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία των γύρω δρόμων.

Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος

 

Τα πανηγύρια του Ιούλη

 

Άγιοι Ανάργυροι Κοσμά και Δαμιανού Ποταμιάς (1 Ιουλίου)

Άγιοι Ανάργυροι Κοσμά και Δαμιανού Βελόνης (1 Ιουλίου)

Άγιοι Ανάργυροι Ξάνθης παρεκκλήσιο Ξάνθης (Σιγάλα) (1 Ιουλίου)

Αγία Κυριακή Δεκάρχου (7 Ιουλίου)  / Αγία Κυριακή Μύκης (7 Ιουλίου)

Αγία Κυριακή  Σταυρουπόλεως (πεδίο βολής) (7 Ιουλίου)

Αγία Ευφημία Δασοχωρίου (11 Ιουλίου)

Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου παρεκκλήσια Αγ. Θεοφάνους και Αγ. Κυρίλλου Ξάνθης (12 Ιουλίου)

Άγιος Νικόδημος Εξοχής (14 Ιουλίου)

Άγιοι Κηρύκου και Ιουλίττης Ι. Κοιμητηριακού ναού (15 Ιουλίου)

Αγία Μαρίνα άλσους Ευμοίρου (17 Ιουλίου)

Αγία Μαρίνα Μυρωδάτου (17 Ιουλίου)

Αγίας Μαρίνα Σταυρουπόλεως (παρεκκλήσιο σε ιδιωτικό χώρο) (17 Ιουλίου)

Προφήτης Ηλίας Αβδήρων (20 Ιουλίου) (κουρμπάνι)

Προφήτης Ηλίας Καλύβας (εγκαταλειμμένο) (20 Ιουλίου)

Προφήτης Ηλίας Μάνδρας (20 Ιουλίου) (κουρμπάνι)

Προφήτης Ηλίας Ν. Αμισσού (20 Ιουλίου) (κουρμπάνι)

Προφήτης Ηλίας Ν. Ολβίου (20 Ιουλίου) (κουρμπάνι)

Προφήτης Ηλίας Πηγαδίων (20 Ιουλίου) (κουρμπάνι)

Προφήτης Ηλίας Ι. Μονής Ταξιαρχών παρεκκλήσιο (20 Ιουλίου)

Προφήτης Ηλίας  (20 Ιουλίου) (μετά το Λυκοδρόμιο)

Κοιμήσεως Αγίας Άννης (25 Ιουλίου)

Αγία Παρασκευή Αβδήρων (26 Ιουλίου) (κουρμπάνι)

Αγία Παρασκευή Μάνδρας (κουρμπάνι) (26 Ιουλίου)

Αγία Παρασκευή Ν. Κεσσάνης (26 Ιουλίου) (κουρμπάνι)

Αγία Παρασκευή π. Ξάνθης παρεκκλήσιο Μητροπόλως (26 Ιουλίου)

Αγίας Παρασκευή (περιοχή Σταυρουπόλεως στο ρέμα που κατεβαίνει από την Καλλιθέα) (26 Ιουλίου)

Άγιος Παντελεήμων Αβδήρων (27 Ιουλίου) (κουρμπάνι)

Άγιος Παντελεήμων Γαλάνης (27 Ιουλίου) (κουρμπάνι)

Άγιος Παντελεήμων Δαφνώνα (27 Ιουλίου)

Άγιος Παντελεήμων Φελώνης     (27 Ιουλίου)

Άγιος Παντελεήμων Π. Ολβίου (27 Ιουλίου)

Άγιος Παντελεήμων Ι. παρεκκλήσιο Ι.Ν. Αγίου Ραφαήλ Ξάνθης (27 Ιουλίου)

 

Πολιτιστικό ημερολόγιο της ΦΕΞ  «Λαϊκός πολιτισμός -Ξάνθη 2018»

 

 Μην Χάσετε…  4ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης

Παρασκευή 6 έως Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραστάσεις δεκάδων χορευτικών συγκροτημάτων από ολόκληρη την Ελλάδα και την ομογένεια, πληθωρικό πρόγραμμα παράλληλων δράσεων που εμπλουτίζεται συνεχώς, δυνατότητα γνωριμίας με τον πολύτιμο φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό που κρύβει η Θράκη όπως τα δεκάδες Μουσεία με το ανεκτίμητο περιεχόμενο, εξαιρετικές εκθέσεις φωτογραφίας, τα προγράμματα επισκέψεων στις μαγευτικές οροσειρές της Ροδόπης, στα Θρακικά Τέμπη που αποτελούν τόπο ονειρεμένο, στους γραφικούς οικισμούς δίπλα στον ποταμό Νέστο κ.α. – όλα αυτά και πολλά άλλα, αποτελούν ακαταμάχητο «μαγνήτη» για μια επίσκεψη στην Θράκη κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.

Οργάνωση: Λύκειον των Ελληνίδων ΞάνθηςΦιλοπρόοδη Ένωση ΞάνθηςΕλληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο (φορέας Ελλήνων της διασποράς) Πληροφορίες:  μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Ηλεκτρονικού Κέντρου (www.greece.org).

Είσοδος ελεύθερη

«δυο φτερά ν’ ανοίγεις, φως μου»

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 – Αρχοντικό Παμουκτσόγλου – Άβδηρα

ώρα 20.00, Ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης στο Αρχοντικό Παμουκτσόγλου 

ώρα 21.00   «δυο φτερά ν’ ανοίγεις, φως μου» Συναυλία –  ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΣΑΔΕΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

στις μπαλάντες της κραυγής και του μύθου, του Γιώργου Φραντζολά 

Ο γνωστός Ξανθιώτης μουσικός και ερμηνευτής Αντώνης Μουσαδές, ο κρητικός λυράρης και τραγουδιστής Γιώργος Βρανάς μαζί με τη Στέλλα Γκρήγκοβιτς από το πολυφωνικό σχήμα «Πλειάδες» ανταμώνουν με τον Μάριο Βλάχο από τους «Βαλκανατόλια» και τον εμπνευσμένο πνευστό Τάσο Καπζάλα. Κι όλοι μαζί αναδεικνύουν γνωστά και νέα τραγούδια του Γιώργου Φραντζολά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Το πρόγραμμα της συναυλίας διανθίζουν παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια.

Στα τραγούδια του Γιώργου Φραντζολά το ηχόχρωμα και το ύφος της Κρήτης συναντάει το πολυφωνικό τραγούδι. Το συνταίριασμα των πνευστών με τη λύρα μάς ταξιδεύει στο χώρο του μύθου και ο Αντώνης Μουσαδές, μας ηλεκτρίζει στις μπαλάντες της κραυγής του Θρακιώτη συνθέτη.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αντώνης Μουσαδές: φωνή, κιθάρα   –  Γιώργος Βρανάς: τραγούδι, κρητική λύρα  – Στέλλα Γκρήγκοβιτς: τραγούδι

Μάριος Βλάχος: τραγούδι, κιθάρα  – Τάσος Καπζάλας: φλάουτο, σαξόφωνα   – Ιάσων Καπζάλας: κρουστά   – Γιώργος Φραντζολάς: τραγούδι, κιθάρα, αφήγηση.

παραγωγή: mousades music school

Σχετικά με το  αρχοντικό Παμουκτσόγλου είναι καστρόσπιτο, τυπικό θρακικό πλατυμέτωπο με χαγιάτι ανοιχτό στην αυλή. Κρύπτες, κρυφά κλιμακοστάσια, δίοδος διαφυγής, καταπακτές, υπόγεια με ισχυρή λιθοδομή, σχεδόν απόρθητο για τα δεδομένα της εποχής του, που πιθανότατα τοποθετείται περί το 1860-70. Κτίστηκε από τον  Παναγιώτη Παμουκτσόγλου, που στα μέσα του 19ου αι. εγκαταστάθηκε στα Άβδηρα, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, ασχολούμενος με το εμπόριο του καπνού.

Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ / Δήμος Αβδήρων  / Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Είσοδος ελεύθερη

 

Υπαίθριος εσπερινός

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 Πολύστυλο Αβδήρων

[18.00] Περίπατος με αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης στο βυζαντινό Πολύστυλον

[19.00] Υπαίθριος εσπερινός

Με φόντο το Θρακικό πέλαγο θα τελεστεί Εσπερινός στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού ΠΟΛΥΣΤΥΛΟ,  Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμωνος  και τη συμμετοχή  του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης ¨Γρηγόριος ο πρωτοψάλτης» με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Κατσούλη.

Σχετικά με το  Πολύστυλο

O βυζαντινός οικισμός του Πολυστύλου καταλαμβάνει μικρό τμήμα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων. Περιορίζεται στο χαμηλό παραθαλάσσιο γήλοφο, όπου ήταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης και οριοθετείται από δικό της περίβολο. H βυζαντινή οχύρωση ακολουθεί σε γενικές γραμμές το περίγραμμα του λόφου. H περίμετρός της υπολογίζεται σε 800 μ. και θεμελιώνεται είτε επάνω στο βράχο ή επάνω στο αρχαιότερο τείχος. Tο πάχος της ποικίλλει από 2,40 μ. έως 3,50 μ., ανάλογα με το αν το τείχος είναι απλό, όπως συμβαίνει στη βόρεια και νότια πλευρά ή διπλό, όπως συμβαίνει στη βορειοδυτική πλευρά.   Κατά τόπους ενισχύεται με τετράγωνους πύργους, ενώ η βορειοδυτική πλευρά της οχύρωσης, που ήταν και πιο ευάλωτη, ενισχύεται με προτείχισμα. Δύο πύλες στη βόρεια πλευρά και μια μικρή πυλίδα στη δυτική εξασφάλιζαν την επικοινωνία της πόλης με τον έξω χώρο. … Βόρεια της ακρόπολης, έξω από τα τείχη και κοντά στη δυτική πύλη της κλασικής οχύρωσης των Αβδήρων, έχουν βρεθεί λείψανα του παλαιότερου νεκροταφείου της βυζαντινής πόλης, που χρονολογείται πριν από τον 9ο αι. μ.Χ. Είναι ορατοί αρκετοί από τους τάφους του, κυρίως κιβωτιόσχημοι, καθώς και η κοιμητηριακή τρίκλιτη βασιλική, που παρουσιάζει τέσσερις περιόδους λειτουργίας.

Περισσότερα : http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=5928

Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ / Δήμος Αβδήρων  / Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου  / Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Είσοδος ελεύθερη

 

«Από την Ήπειρο στην Κωνσταντινούπολη»

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018/ Μπεκτασίδικος Tεκές «Κιουτουκλού Μπαμπά»  στο Σέλινο Ξάνθης

ώρα 20.00 Ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης

ώρα 21.00  «Από την Ήπειρο στην Κωνσταντινούπολη»

Με αφορμή το μυθιστόρημα «ο Δερβίσης» του Αδαμαντίου Α. Βακαλόπουλου, έκδοση του 1884, στο οποίο ο πρωταγωνιστής μετά από μια σειρά γεγονότων καταλήγει να χάνει τους αγαπημένους του στα πλαίσια των εσωτερικών μετακινήσεων πληθυσμών της οθωμανικής περιόδου, ο ίδιος ξεκινάει μια πορεία αναζήτησής τους. Κινητήρια δύναμη αποδεικνύεται και πάλι η αγάπη η οποία τον οδηγεί στο να μεταμφιεστεί σαν δερβίσης της εποχής με σκοπό την ελεύθερη μετακίνηση του στην οθωμανική ύπαιθρο. Κάτω από το πρίσμα της συγγραφικής επαναδημιουργίας αλλά και της μουσικής δραματοποίησης-περιγραφής η συγγραφέας Δήμητρα Πυργελή και ο μουσικολόγος Γιάννης Κατσούλης συνθέτουν μια νέα μυθοπλασία με κεντρική ιδέα την υπόθεση του «Δερβίση» στην οποία η πορεία αυτή αποκτά «σάρκα και οστά» μέσα από την γλαφυρή αφήγηση της συγγραφέως αλλά και των τραγουδιών τα οποία σκιαγραφούν την πορεία του πρωταγωνιστή από την Ήπειρο προς την Κωνσταντινούπολη. Συνοδοιπόροι μουσικοί σ’ αυτό το ταξίδι ο Χρήστος Μπαρτζόπουλος και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης που ο καθένας με το δικό του προσωπικό στυλ συμπληρώνει το ηχογεωλογικό τοπίο της αναζήτησης.

Σχετικά με τον τεκέ

Ο τεκκές βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης Βιστονίδας, στο μέσον μεγάλης καλλιεργήσιμης έκτασης (θέση Καλάμι), κοντά στο χωριό Σέλινο. Από το συγκρότημα του τεκκέ σήμερα σώζεται και έχει αποκατασταθεί  ο τουρμπές (μαυσωλείο), ενώ τα άλλα οικοδομήματα του τεκκέ έχουν καταστραφεί. Πρέπει να βρισκόταν σε μαγευτική τοποθεσία, μέσα σε δάσος από φτελιές, όπως μαρτυρούν περιηγητές του 19ου αιώνα. Ο τουρμπές είναι ένα λιθόκτιστο οκταγωνικό οικοδόμημα με επιμελημένη τοιχοποιΐα από πελεκητούς δόμους της περιοχής, με θολωτή οροφή και δύο εισόδους, στην ανατολική και νότια πλευρά του. Στον κυρίως θάλαμο βρίσκεται τάφος με κατεστραμμένα τα υλικά δομής του που σκεπάζεται με πράσινα υφάσματα, ενώ διακρίνονται και μισοκατεστραμμένα μπεκτασικά σύμβολα, όπως ο πέλεκυς και το κιουλάχι (μπεκτασική μίτρα). Στην ανατολική είσοδο υπάρχει θολωτός προθάλαμος.    

Περισσότερα: http://www.ipet.gr/cultureportalweb/print.php?article_id=146&lang=gr&print_mode=article

Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ / Δήμος Αβδήρων  / Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Είσοδος ελεύθερη

 

«Σέρντιβαν- Μάνδρα σαν παραμύθι»

«Η βροχή έσβησε τα χνάρια σου κι έμεινε ο απόηχος των βημάτων, σφήνα στη μνήμη…»

Κυριακή 22  Ιουλίου 2018

[21.00] Μάνδρα Ξάνθης – πλατεία

Παρουσίαση  στοιχείων της ιστορίας του προσφυγικού οικισμού Σέρντιβαν Μικράς Ασίας – Μάνδρας Ξάνθης, έτσι όπως αυτά αποκαλύπτονται από  το αρχείο «Σέρντιβαν – Μάνδρα».

Η Δήμητρα Πυργελή μας ταξιδεύει στην Μικρά Ασία με ιστορίες και παραμύθια.

Συμμετέχουν μέλη της θεατρικής ομάδας της ΦΕΞ «οδός ονείρων» κα της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής  της Φ.Ε.Ξ.  

 Σχετικά με τον Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας Ξάνθης ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, του χωριού Σέρντιβαν της περιφέρειας Αντάπαζαρ της Βιθυνίας. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ευαισθητοποίηση των μελών του σε θέματα που αφορούν τη διάδοση και συνέχεια της ιστορικής μνήμης, ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης κάθε είδους υλικού που σχετίζεται με την ιστορία του οικισμού.

Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ – Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας ΞάνθηςΔήμος Αβδήρων    

Είσοδος ελεύθερη

  

«Το Αρχείο της Αρμενικής Κοινότητα Ξάνθης»  – παρουσίαση

Δευτέρα 30  Ιουλίου 2018

[21.00] Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης

Η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης παρουσιάζει το αποτέλεσμα της καταγραφής, ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και αξιοποίησης  του αρχειακού υλικού της.

Σε συνεργασία με το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ, που ενισχύθηκε με επιστημονικό  προσωπικό μέσω ευγενικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το έτος 2018-2019,  η Κοινότητα έχει προβεί σε μια σειρά εργασιών που έχουν ως σκοπό την οργάνωση και διαχείριση των πολιτιστικών και ιστορικών της τεκμηρίων: ειδικότερα την έρευνα, μελέτη, καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγηση του υλικού της, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς της εν λόγω εθνότητας.

Το Εργαστήριο παρέχει υπηρεσίες και υποστηρίζει επιστημονικά και τεχνικά τη συλλογή, οργάνωση και διαχείριση ιστορικών τεκμηρίων, συγκεκριμένα συλλογών εντύπου και οπτικοακουστικού υλικού. Αποσκοπεί στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση της γνώσης.

Υπεύθυνη των εργασιών, τις οποίες θα διενεργήσει και η οποία εργάστηκε επί μακρόν στο εν λόγω Αρχείο, είναι η Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρα Λαογραφίας στο Δ.Π.Θράκης.

Σχετικά με την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης

Η πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη Αρμενίων στην Ξάνθη ανάγεται στο 1875-1880, οπότε μαρτυρούνται να υπάρχουν εγκατεστημένες 18-20 οικογένειες με συνολικά 52 μέλη. Η διαβίωσή τους στην τότε πόλη του καπνού και του πλούτου είναι κατά πάσα πιθανότητα προγενέστερη. Στην πλειοψηφία τους είναι τεχνίτες, καπνεργάτες, μικροέμποροι και υπάλληλοι καπνεμπόρων, ενώ δεν μαρτυρούνται άλλα στοιχεία για την εν γένει ζωή και δραστηριότητά τους. …

Είσοδος ελεύθερη

Αύγουστος    

«Από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι»

Το όνομά του προέρχεται από τον Οκταβιανό Αύγουστο, που για να τιμηθεί ως ηγεμόνας εξίσου με τον Ιούλιο Αύγουστο, τον οποίο και διαδέχτηκε, χρειαζόταν ο μήνας να έχει εξίσου 31 ημέρες, έτσι έχει πάρει την ημέρα του Κουτσοφλέβαρου. Τα επίθετά του αποδίδουν το περιεχόμενο του εν αρχή σε σχέση με την αφθονία και την επάρκεια που τον χαρακτηρίζει (τραπεζοφόρος): λέγεται λοιπόν συκολόγος  (καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά αφθονούν, ενώ ωριμάζουν τα σταφύλια («Σύκα ο Αύγουστος σταφύλια, τρώει γλείφοντας τα χείλια»). Μέσω του παροιμιακού λόγου αναδεικνύεται ως ο καλύτερος μήνας του χρόνου: «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν τρεις φορές το χρόνο», «Μακάρι σαν τον Αύγουστο να ταν οι μήνες όλοι». Διαθέτει δε εξαιρετικά φεγγάρια: «Του Αυγούστου το φεγγάρι, ήλιος της ημέρας μοιάζει», «Καλός ο ήλιος του Μαγιού, τ’ Αυγούστου το φεγγάρι».

 Η Ξάνθη της πίστης, των εκκλησιών, των μοναστηριών, των μιναρέδων…

«Τα πολιτιστικά μνημεία αποτελούν έκφραση του τρόπου ζωής μιας κοινωνίας, των αναζητήσεων και επιτευγμάτων της σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ταυτόχρονα όμως αποτελούν και πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μεταγενέστερες γενιές. Ειδικότερα, τα θρησκευτικά μνημεία εκφράζουν τις θρησκευτικές ανάγκες και αναζητήσεις συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων αλλά και τις πολιτιστικές κατευθύνσεις τους, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού εκφράζουν μία δυναμική με εξαιρετική εμβέλεια μέσα στο χρόνο και παραμένουν ζωντανές στο παρόν.

Τα χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά θρησκευτικά μνημεία που έχουν διασωθεί στο Νομό Ξάνθης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία ως κέντρα λατρείας και προσευχής, αποτελούν ζωντανές μαρτυρίες της θρησκευτικής και πολιτιστικής ιστορίας της περιοχής. Βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή με ιδιαίτερη πυκνότητα στους οικισμούς που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ιστορικό ρόλο τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Πρόκειται για μνημεία που βρίσκονται στο Πολύστυλο (Άβδηρα-Μπουλούστρα), στην Ξάνθη (Ξάνθεια) και στη Γενισέα (Γενιτζέ Ι Καρασού). Δεν λείπουν όμως μνημεία και στη βόρεια ορεινή περιοχή του νομού, όπου σήμερα κυριαρχούν τα μουσουλμανικά· αν και διασώζονται και ερείπια χριστιανικών ναών, σπαράγματα και τεκμήρια της ιστορικής πορείας της περιοχής.

Η μελέτη των θρησκευτικών μνημείων του Νομού Ξάνθης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί προάγει τη γνώση μας για την ιστορία της τέχνης του ευρύτερου χώρου της Θράκης, καθώς στα μνημεία αυτά αποτυπώνεται μία πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή. Παράλληλα, αναδεικνύει και άλλες παραμέτρους πολιτιστικές και θρησκευτικές, οι οποίες σχετίζονται με τη συνύπαρξη των θρησκευτικών ομάδων στην περιοχή και την προσφορά τους στην πνευματική και πολιτιστική πρόοδο της περιοχής».

από τα προλεγόμενα του βιβλίου «Θρησκευτικά μνημεία στο νομό Ξάνθης»

 

Τα πανηγύρια του Αυγούστου

Παρακλήσεις της Παναγίας (2 εβδομάδες σε όλους τους ναούς έως Δεκαπενταύγουστο)

Μεταμόρφωσις του Σωτήρος Ξάνθης (6 Αυγούστου)

Μεταμόρφωσις του Σωτήρος Πόρτο Λάγους (6 Αυγούστου)

Μονή Αρχαγγελιωτίσσης (15 Αυγούστου)

Κοίμηση Θεοτόκου Καστανίτη (εγκαταλειμμένο) (15 Αυγούστου) (κουρμπάνι)

Κοίμηση Θεοτόκου Αγία Τριάδα Μαγγάνων (15 Αυγούστου) (κουρμπάνι)

Κοίμηση Θεοτόκου Κάτω Ιωνικού (15 Αυγούστου) (κουρμπάνι)

Κοίμηση Θεοτόκου Πηγαδίων (15 Αυγούστου)

Κοίμηση Θεοτόκου Τοξοτών (15 Αυγούστου)

Απόδοσις Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας της Καλαμούς  (23 Αυγούστου)

Κοσμά του Αιτωλού, Αγίου Αθανασίου (24  Αυγούστου)

Κοσμά του Αιτωλού, Αγίου Κοσμά Μάνδρας (24  Αυγούστου)

Κοσμά του Αιτωλού, Αγίου Κοσμά Μύκης (24  Αυγούστου)

Αγίου Φανουρίου Γενισέας (27 Αυγούστου) (παρεκκλήσιο)

Αγίου Φανουρίου Ερασμίου (27 Αυγούστου) (παρεκκλήσιο)

Αγίου Φανουρίου Ι.Ν. Ακαθίστου Ύμνου (27 Αυγούστου) (παρεκκλήσιο)

Τιμίου Προδρόμου Μητροπολιτικού Ναού Ξάνθης (29 Αυγούστου)

Τιμίου Προδρόμου Ερασμίου Τιμίου Προδρόμου (29 Αυγούστου)

Τιμίου Προδρόμου Κυψέλης (29 Αυγούστου)

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης Πεζούλας (30 Αυγούστου) (κουρμπάνι)

 

«Κουρμπάν μπαϊράμ» Bayramι (21 Αυγούστου).

Η γιορτή όμως ξεκινά με το ηλιοβασίλεμα της (20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ).

 

Πολιτιστικό ημερολόγιο της ΦΕΞ  «Λαϊκός πολιτισμός -Ξάνθη 2018»

 

«Από το Φανάρι στην αυλή του Αγίου Βλασίου» Συναυλία

Παρασκευή 3 Αύγουστου 2018 και ώρα 21.00

στην αυλή του Ι. Ναού του Αγίου Βλασίου.

Το Φανάρι ως λίκνο της εναπομείνασας ρωμιοσύνης και της εκκλησιαστικής ζωής αποτέλεσε τον κατ’ εξοχήν χώρο στον οποίο αναπτύχθηκε η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική ως κομμάτι της λειτουργικής ζωής του πατριαρχικού ναού. Ονομαστοί είναι οι Πρωτοψάλτες, Λαμπαδάριοι, Δομέστιχοι και Κανονάρχες που πέραν της σημαντικής προσφοράς στην ΒΕΜ ασχολήθηκαν και με την λεγόμενη «Εξωτερική Μουσική» (κοσμική-λαϊκή) και διακρίθηκαν είτε ως εκτελεστές: τραγουδιστές (Χανεντέδες, Γκαζέλχαν), οργανοπαίκτες, συνθέτες, είτε συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω.

Ο σύλλογος ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης» σε συνεργασία με την ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής της ΦΕΞ παρουσιάζουν σε μια ξεχωριστή συναυλία, μουσικό υλικό και από τις δυο μουσικές παραδόσεις μέσα στην φιλόξενη και γεμάτη θύμησες αυλή του Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου (απέναντι από το Σπίτι του Χατζιδάκι, πρώην Φρουραρχείο).

 

Σχετικά με το ναό του Αγίου Βλασίου. Εγκαινιάσθηκε στις 11 Απριλίου 1838. Από το απλό ξύλινο τέμπλο του ναού ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα, έργο του «εκ Τρικάλλων» αγιορείτη αγιογράφου Νικηφόρου, που φέρει χρονολογία 1812.

Στον ίδιο καλλιτέχνη θα πρέπει να αποδοθούν και οι άλλες εικόνες του τέμπλου, δηλαδή του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Βλασίου, της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου. Πέρα από την καλλιτεχνική τους σημασία, οι εικόνες αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για την τοπική ιστορία, αφού στις περιγραφές τους διασώζονται ονόματα Ξανθιωτών χορηγών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο ανάγλυφοι μαρμάρινοι κηροστάτες, ο ένας από τους οποίους φέρει αφιερωματική επιγραφή και χρονολογία 1757.

Πληροφορίες: Λαογραφικό  & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης  – 25410 25421

  

«Duo Zwiegespräche» Από τη δύση στην ανατολή

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

 [21.00] Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

Πίσω από τον πύργο του ρολογιού κι ανηφορίζοντας αντικρίζουμε το «Grand Maison» τον σημερινό «Πολυχώρο τέχνης & σκέψης» το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις.

 

Στη συναυλία   ο Σπύρος Γκικόντης και η Franziska Reichenbächer θα μας παρουσιάσουν  έργα  των Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Max Reger και Jean-Marie Leclair.

Πληροφορίες – Κρατήσεις:  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421

Σχετικά με το κτίριο «Grand Maison»

Το κτίριο που ανέγειρε ο Εβραίος επιχειρηματίας Ιsaac Daniel, είναι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα αποτύπωσης της κοσμοπολίτικης αντίληψης της Ξάνθης των αρχών του προηγούμενου αιώνα στην αρχιτεκτονική. Η εξαιρετική του αναπαλαίωση αναβιώνει με τον πιο έξοχο τρόπο το πνεύμα των πλέων ξακουστών ετών της πόλης στον παραδοσιακό της οικισμό, όπως και το πολιτισμικό και κοινωνικό μωσαϊκό εκείνης της περιόδου. Επικράτησε την τελευταία δεκαετία να ονομάζεται σπίτι Χατζιδάκι. Χτίστηκε 1890 ως Le Grand Maison και στην πορεία των 130 ετών περίπου ήταν γνωστό επίσης ως Μέγαρο Σαρκούτσου ή Οικονομική Εφορία του Μεσοπολέμου ή Ταξιαρχία ή Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης.

  

««Ἡ Ἀριστοτελική Λογική τοῦ Γεωργίου Βιζυηνοῦ καὶ ἡ Γνωσιακὴ-Συμπεριφορικὴ της Διάσταση» – παρουσίαση

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018 

[21.00] στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Ομιλία – παρουσίαση του Δρ Γεωργίου Βαρβατσούλια, Ψυχολόγου – Γνωσιακού Ψυχοθεραπευτού στο NHS (Βρετανικό ΕΣΥ), Barnet IAPT, Βορείου Λονδίνου.

Είσοδος ελέυθερη – Πληροφορίες – Κρατήσεις:  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421

 Στούς περισσοτέρους ἀπὸ ἐμᾶς, τό ὄνομα ‘Γεώργιος Βιζυηνός’ φέρνει στὸ νοῦ τὸ γνωστὸ λογοτέχνημα «Τό ἀμάρτημα τῆς μητρὸς μου», ἤ τὸ γεγονὸς πὼς σὲ ἡλικία 47 ἐτῶν πέθανε στὸ Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρεῖο ὡς ‘τρελλὸς’. Ὁ Γεώργιος Βιζυηνὸς ἦταν μία προσωπικότητα ἰδιαίτερη. Ἀντισυμβατικός ὡς λογοτέχνης καὶ ποιητὴς, ἀναφερόταν στὰ πράγματα μὲ τὸ ὄνομά τους, δέν ἐνδιαφερόταν νὰ ὡραιοποιεῖ πρόσωπα καί καταστάσεις, δέν προσωποληπτοῦσε. Δημιουργικός καὶ πρωτοποριακὸς -ἔκανε διδακτορικὸ στὴ Λειψία τῆς Γερμανίας στὴν ἀναπτυξιακή ψυχολογία, ἔχοντας ὡς καθηγητὴ τὸν Wilhelm Wundt, ὁ ὁποῖος ἵδρυσε τὸ πρῶτο ἐργαστήριο πειραματικῆς ψυχολογίας στὸν κόσμο- δὲν παρέμεινε ὅμως νομοτελειακὰ στὶς σπουδὲς ποὺ ὁλοκλήρωσε, οὔτε καὶ δίδαξε στὸ Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν γιὰ νὰ κατοχυρωθεῖ ὡς ἀκαδημαϊκός διδάσκαλος. Λειτούργησε τὰ χαρίσματά του ἑρμηνεύοντας τὴν Ἀριστοτελική Φιλοσοφία καὶ Λογική μέσα σὲ μία σύγχρονη θέαση τῆς ψυχολογίας καὶ πῶς ἡ θέαση αὐτὴ μπορεῖ νὰ ὡφελήσει πρακτικὰ τὸν ἄνθρωπο.

Ἡ Ἀριστοτελική Λογική γιὰ τὸν Γεώργιο Βιζυηνὸ ἦταν ἡ γνώση ποὺ παρέχει τὰ ἐχέγγυα ὄχι μόνο γιὰ τὴν ὀξυδέρκεια τοῦ πνεύματος, ἀλλά καὶ κατὰ πόσο ἡ ἐφαρμογὴ της στὴν καθημερινότητα μπορεῖ νὰ προάγει καὶ νὰ ἰσορροπεῖ τὶς σχέσεις μεταξὺ τῶν ἀνθρώπων, τήν ἀνάπτυξη τῆς κοινωνικότητας, τήν λειτουργία τῆς ἀμοιβαιότητας, τήν ἐμβάθυνση καὶ εἰλικρινῆ σχέση ἀπέναντι στὰ πράγματα. Ἡ θεώρηση ποὺ μᾶς παρέχει τῆς Ἀριστοτελικῆς Λογικῆς ἀναφέρεται παράλληλα στὴ σχέση τοῦ ἀνθρώπου μὲ γεγονότα τῆς πραγματικότητας ποὺ ἔμμεσα ἤ ἔμμεσα τὸν ἐπηρεάζουν, τὴν υἱοθέτηση σκέψεων καὶ συναισθημάτων ποὺ ἀντίκεινται στὰ γεγονότα τῆς πραγματικότητας καθεαυτὰ, τήν δρομολόγηση πράξεων ποὺ δὲν οἰκοδομοῦν ἀλλά παρεξηγοῦν τὴν πραγματικότητα ἤ/καὶ πῶς μπορεῖ ὁ ἄνθρωπος νὰ ὡφεληθεῖ ἀπὸ αὐτὴν.

Ἡ ἐν λόγῳ παρουσίαση θέτει ὡς σκοπὸ της τὴν ὑπογράμμιση τῆς Ἀριστοτελικῆς Λογικῆς, σύμφωνα μὲ τὴν ἑρμηνεία της στὰ συγγράμματα τοῦ Γεωργίου Βιζυηνοῦ, ἀλλά καὶ πῶς ἡ θεώρησή της δύναται μέσῳ ἑνὸς δημιουργικοῦ διαλόγου νὰ παραλληλισθεῖ μὲ τὴν γνωσιακὴ-συμπεριφορικὴ προσέγγιση τῆς σύγχρονης ψυχολογίας.

 

 Άλλες δράσεις του Φεστιβάλ

  

 «Ανατολική Μουσική από την παλιά πόλη της Ξάνθης» Ραδιοφωνικά αφιερώματα

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ  στο Ράδιο Ξάνθη 93,5 θα μεταδίδονται ραδιοφωνικά αφιερώματα και  εκπομπές σχετικά με την ανατολική μουσική.

 

1.        «Ανατολική Πόλις» Είναι μια ωριαία εκπομπή του πολιτιστικού ραδιοφώνου της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (ΦΕΞ), η οποία έχει ως σκοπό να παρουσιάσει στους ακροατές μας τα μουσικά ιδιώματα της Ανατολικής Μεσογείου. Επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιάννης Κατσούλης, μουσικολόγος.

 

2.        «Μουσικές Κατόψεις» Μια σειρά εκπομπών για την αρχιτεκτονική, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Η εκπομπή φιλοδοξεί να καταγράψει τον τρόπο δόμησης και διαμόρφωσης του αστικού χώρου, τους τύπους των ιδιωτικών και δημόσιων κτισμάτων  και το ιστορικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες αυτοί αναπτύχθηκαν και συνυπάρχουν στη σημερινή ελληνική κοινωνία. Επιμελείται και παρουσιάζει η Δαμιανή Καραγεωργιάδου, αρχιτέκτων.

Ενημερωθείτε σχετικά στην σελίδα του Ράδιο Ξάνθη https://www.radioxanthi.gr/   –  https://www.facebook.com/RadioXanthi93.5/

«σαν θερινό σινεμά» 

Στην αυλή με τα χαμάμ  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Στην αυλή με τα χαμάμ η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σ’ ένα κινηματογραφικό ταξίδι με προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ και με άξονα τη μουσική.

 Επιμελείται και παρουσιάζει ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, σκηνοθέτης

Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – / Τηλ. 25410 25421    – www.fex.org.gr

 

 

 

 Παραστάσεις καραγκιόζη 

ΘΡΑΚΙΚΟ  ΘΕΑΤΡΟ  ΣΚΙΩΝ του  ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΛΤΣΙΔΗ

Φιγούρες  σκηνικά  Γεωργία  Γιαννοπούλου.

Και  στα  δυό  έργα  ζωντανή  μουσική  και  θα  ευχαριστηθείτε    μικροί  μεγάλοι,  την  παράσταση. ΤΡΕΞΑΤΕ….!!!!!!!

 

 

 

Εκθέσεις

 

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης  Ι

Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος από τη συλλογή της «Μικρής πινακοθήκης της ΦΕΞ» Τα έργα έχουν δωριστεί στη ΦΕΞ από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Δημήτρη Σταθόπουλου, Αναίδα Χουρσουντιαν, Άννα Τενέζη, Γιάννη  Μενεσσίδη, Γ. Χωριατέλλης, Ιωάννη Μητράκα, Κώστας Λαχά, Στάθης Κατσαρέλη, Σκοντράνη Ηλία, Σταύρος Παναγιωτάκης κ.ά.

Σχετικά με τα εικαστικά στη ΦΕΞ

Από την ίδρυσή της η ΦΕΞ (1952) φιλοξενεί ανθρώπους των εικαστικών στην πόλη και οργανώνει εκθέσεις και διαλέξεις. Από το 2005 πιο συστηματικά και σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης και μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου, οργάνωσε και παρουσίασε, τον εικαστικό περίπατο στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Περισσότερες από 70 εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας. Αποτέλεσμα αυτών των δράσεων ένα πολύ πλούσιο εικαστικό αρχείο (κατάλογοι – αφίσες – προσκλήσεις – κείμενα)  και μια συλλογή εξαιρετικών έργων, που παρουσιάζεται στη Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ.

 

Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου.   Στο Λαογραφικό Μουσείο & στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

Οργάνωση:  ΦΕΞ   

Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ

 

 

 

 

Ιστορικό Λαογραφικό  Μουσείο Ξάνθης

Η ιστορία της Ξάνθης από «μέσα»

Στο λαογραφικό ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

 

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτηρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.

Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.

Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης.

 

Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη».   Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

 

 

 

Είναι το μεγαλύτερο κτήριο στη βόρεια Ελλάδα, πλήρως αποκαταστημένο, με τόσο εκτενή όγκο τοιχογραφιών, οροφογραφιών, ξυλόγλυπτων ταβανιών, μουσαμάδων, καθώς και στο μεγαλύτερο αριθμό των εκθεμάτων του.

 

Σχετικά με τον Κατάλογο του Μουσείου

Κυκλοφορεί το βιβλίο – κατάλογος του Μουσείου

Η Ξάνθη και η νεότερή της ιστορία όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

 

«Ο κατάλογος του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες. Γιατί επτά ενότητες; θα αναρωτηθείτε. Επειδή θελήσαμε να καταγράψουμε πολλές μικρές ιστορίες, που αν τις προσθέσουμε, μας φτιάχνουν μια μεγαλύτερη.» από τον πρόλογο του καταλόγου

 

  1. Χώρος – Μνήμη – Θράκη / 2. Μια πόλη – μια ιστορία – ένα ταξίδι / 3. Η πόλη του Καπνού / 4. Η Αστική Τάξη της Ξάνθης στις αρχές του 20ου αι. / 5. Από την οικία Κουγιουμτζόγλου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ / 6. Λαογραφικά Στοιχεία της Ξάνθης /  7. Συλλογές του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου ΦΕΞ / 7.1. Αναμνήσεις επί Χάρτου / 7.2. Γραμματόσημο  / 7.3. Επίλεκτα εκθέματα

Δίγλωσσος (Ελ. – Αγγλ.)   /  Έγχρωμος / 256 σελ   / Τιμή 5€

 

 

Πληροφορίες:  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  / το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη. Τηλ.25410 25421  / www.fex.org.gr  fexanthis@gmail.com

 

 

 

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Ιούνιος – Αύγουστος 2018   10η περίοδος

 

η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..

Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

 

 

Οργάνωση:

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

υπουργείο πολιτισμού

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  – περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου

 

Συνεργασία:

Δήμος Αβδήρων

Δήμος Ξάνθης Εφορεία

Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Α/θμια  Εκπ/ση  Ν. Ξάνθης – επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων «Τα Αρχαία Άβδηρα»

Αρμενική κοινότητα Ξάνθης

 

Υπεύθυνος – συντονιστής Φεστιβάλ:

Γιάννης Κατσούλης

 

Καλλιτεχνικός Σύμβουλος:

Σωκράτης Σινόπουλος

 

Παραγωγή:

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης 2018