Μια πολύ σημαντική εκδήλωση για την αρχαιοκαπηλεία στη Θράκη διοργανώνει το Σάββατο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, στα Άβδηρα. 

Στην ανακοίνωση που υπογράφει η προϊσταμένη της Εφορείας Κωνσταντίνα Καλλιντζή, αναφέρεται:

Σε μια μέρα αφιερωμένη στα μουσεία, οι εκδηλώσεις των φορέων φυσικό είναι να εστιάζουν στις συλλογές των μουσείων, προβάλλοντας τα αντικείμενα που είναι εκτεθειμένα σε αυτά και συνδέοντάς τα με το εκάστοτε επιλεγμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) θέμα.

Το ίδιο θα περίμενε κανείς και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Δεν θα συμβεί όμως ακριβώς αυτό. Η ΕΦΑ Ξάνθης πρωτοτυπεί, καθώς θα ασχοληθεί με τα αντικείμενα που λείπουν από τα μουσεία της Αιγαιακής Θράκης. Αντικείμενα τα οποία δεν είδαμε ποτέ, βλέπουμε όμως το επώδυνο αρνητικό αποτύπωμά τους: τη λαθρανασκαφή, την καταστροφή, τον βανδαλισμό.

Για το 2018 το ICOM έχει επιλέξει το θέμα  «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό». Εστιάζοντας στα παράνομα δίκτυα και (δια)δίκτυα, η εκδήλωσή μας έχει τον γενικό τίτλο: «Η αρχαιοκαπηλία στη Θράκη. Τα μουσεία μετρούν απουσίες». Με απώτερο στόχο την προστασία της πολιτικής κληρονομιάς, θα εξεταστεί, εκτός των άλλων, κατά πόσον η εκρηκτική διασπορά της αρχαιολογικής πληροφορίας διαδικτυακά επηρεάζει την παράνομη δραστηριότητα. 

Θα παρακολουθήσουμε τις διαλέξεις των Δ. Τριαντάφυλλου – Μ. Κουτσουμανή: «Η δράση των αρχαιοκαπήλων από τη Βιστωνίδα ως τον Έβρο» και των Κ. Καλλιντζή – Κ. Χατζηπροκοπίου: «Λαθρανασκαφείς, αρχαιοκάπηλοι και θησαυροθήρες: οι εκκινητές των μηχανισμών αφαίμαξης της ΠΕ Ξάνθης από το αρχαιολογικό της υπόβαθρο». 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 19 Μαΐου, 20.00-21.30. Είσοδος ελεύθερη. Σας προσκαλούμε να την παρακολουθήσετε.

Τηλέφωνα συνεννόησης καθημερινά: 25410-51003, 25410-51783.

e-mail: efaxan@culture.gr.