Η περιφερειακή συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας για την αυτοδιοίκηση στην ΑΜΘ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ξάνθη, παρουσία του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Α. Δημοσχάκης και Χ. Κυριαζίδης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χ. Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζαγναφέρης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, Δήμαρχος Αλεξξ/πολης Ε. Λαμπάκης, ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Α. Γαϊτάνης και οι αναπληρωτές του Μπίκας και Βαφειάδης, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Προέδρου  της ΝΔ Μ. Λαζαρίδης, ο πρώην υπουργός Α. Κοντός, οι πρώην βουλευτές Γ. Παυλακάκης και Μ. Ακήφογου, μέλη της Κ.Ε., οι νέοι Πρόεδροι ΝΟΔΕ της Περιφέρειας και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ από την περιοχή.
Δηλώσεις Αυγενάκη για την αυτοδιοίκηση
Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης Ν. Κιατίπης. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι θέσεις του κόμματος για το ζήτημα και τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης: Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ  το ζήτημα δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα αλλά η γενικότερη αντίληψη της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού. “Αποτελεί εταίρο, συνομιλητή και συνεργάτη και πρέπει να ενισχυθεί, να μεταφερθούν πόροι και αρμοδιότητες και ένα πλαίσιο σύγχρονο και ευρωπαϊκό. Με γονατογραφήματα τύπου Κλεισθένη του κ. Σκουρλέτη δεν γίνεται δουλειά αλλά στόχος τους είναι η εργαλειοποίηση της αυτοδιοίκησης, η δημιουργία κλίματος συναλλαγής και η ανάδειξη μικροστελεχών, αυτά που μπορεί και αγκαλιάζει στην αυτοδιοίκηση ως κεντρικούς παίκτες και συνδιαμορφωτές.” είπε και επιτέθηκε στο σχέδιο νόμου του Κλεισθένη.

Επίθεση Κοντού σε ΣΥΡΙΖΑ

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια γραμμή: ό,τι δεν ελέγχει θέλει να το καταστρέψει” ανέφερε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Α. Κοντός, και η λογική αυτή μπαίνει με την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση και τις βουλευτικές εκλογές . “Το Νομοσχέδιο δεν θα καταστρέψει μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και όλη την Ελλάδα” εκτίμησε ο πρώην Υπουργός που πρόσθεσε ότι χωρίς τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων στην αυτοδιοίκηση δεν προχωρά τίποτε.  “Δεν είναι κομματικό το θέμα γιατί αυτό το κόμματα έβγαλε πολλές φορές τη χώρα από τα δύσκολα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα την ξαναβγάλει από τα δύσκολα” είπε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος υποστήριξε ότι ” το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση αφορά ουσιαστικά μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική, ότι δε λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και ότι δεν προωθεί την πραγματική αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση”, είπε μεταξύ άλλων.