Τον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης “Οικία Χατζιδάκι” επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρέσβης της Ιαπωνίας Yasuhiro Shimizu με στελέχη της Πρεσβείας, συνοδευόμενος από τους Αλέξανδρο Κοντός, Πάνο Ταρενίδη και άλλα στελέχη της ΣΕΚΕ.

Στο χώρο τους υποδέχτηκε ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του ιστορικού χώρου Μιχάλης Πουσπουρίκας, συνοδευόμενος από την περιφερειακή σύμβουλο Κυριακή Αλατζά και το μέλος της Επιτροπής Χάρη Αλτικουλάνη.

Αφού εξήγησε την ιστορία του κτιρίου, ξενάγησε τους επισκέπτες στους χώρους του πολυσυζητημένου κτιρίου, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που υπάρχει για την περαιτέρω αξιοποίηση και λειτουργία του Πολυχώρου και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Η έκπληξη που περίμενε τον Ιάπωνα πρέσβη ήταν ο μικρός Βασίλης, μαθητής του πιάνου, ο οποίος έπαιξα έργα Χατζιδάκι στο πιάνο του κτιρίου και απέσπασε την επιδοκιμασία των επισκεπτών.

Ικανοποίηση για τον Πολυχώρο και τον παραδοσιακό οικισμό

Ο Ιάπωνας Πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή του για την επίσκεψη στο κτίριο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μάνος Χατζιδάκις ενώ εξέφρασε το θαυμασμό τόσο για το έργο του Έλληνα συνθέτη όσο και για τα εντυπωσιακά κτίρια που συνάντησε στο διατηρητέο οικισμό της Παλιάς Ξάνθης.

Νωρίτερα, συνοδευόμενος πάντα από τα στελέχη της ΣΕΚΕ, ξεναγήθηκε στο κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, ενώ κατά τη μετάβασή του στο Χατζιδάκειο, θέλησει να δει από κοντά και το κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων.  Η επίσκεψη συνεχίζεται τις επόμενες μέρες και σε άλλες πόλεις της Θράκης.