Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Περιφερειακό Τμήμα Ξάνθης σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, στα πλαίσια των Γιορτών Νεολαίας 2018 και του εορτασμού της 8ης Μαΐου-Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, διοργάνωσε με αρκετά μεγάλη συμμέτοχη εθελοντών  την Κυριακή, 13 Μαΐου  2018, το Λαϊκό Αγώνα Δρόμου 5.000 μέτρων και Μαθητικό Αγώνα Δρόμου Μαθητών Δημοτικού 1.000 μέτρων με το σύνθημα “Ε.Ε.Σ.-Περιφερειακό τμήμα Ξάνθης – όσο υπάρχουν άνθρωποι τρέχουμε για το συνάνθρωπο”. Στόχος του αγώνα η συγκέντρωση σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά είδη και είδη πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης και της ευρύτερης Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ο πρέσβης επί τιμή Αλέξης Αλεξανδρής , πρώην διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει στη Θράκη για 4 χρόνια ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων ενώ προηγουμένως επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ξάνθης συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Τοπικού Παραρτήματος Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου.

Στην έναρξη , του Λαϊκού Αγώνα Δρόμου 5.000 μέτρων και Μαθητικό Αγώνα Δρόμου Μαθητών Δημοτικού 1.000 μέτρων απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο  πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ο πρέσβης επί τιμή Αλέξης Αλεξανδρής, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος  Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης  εξαιρώντας και οι τρεις την πρόσφορα του  Ερυθρού Σταυρού σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο και ιδίως στα χρόνια της οικονομικής κρίσεις δίνοντας έμφαση στο τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης και στην πρόσφορα και κινητοποίηση εθελοντών στην περιοχή της Θράκης .

Η διεξαγωγή των αγώνων πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του    Πολιτιστικού Συλλόγου Δρομέων Ξάνθης «XANTHI RUNNERS».

Αλέξης Αλεξανδρής: Oι Εκλογές για την διοίκηση Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 3 Ιουνίου του 2018

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πρέσβης επί τιμή Αλέξης Αλεξανδρής, μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα ΑΜ-Θ της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Σαμή Καραμπουγιούκογλου  υπογράμμισε, ότι οι εκλογές για την διοίκηση Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα πραγματοποιηθούν, με τον  παλιό καταστατικό, χωρίς άλλη αναβολή στις 3 Ιουνίου του 2018 και είναι η τελευταία ευκαιρία για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας και την αποτροπή αποπομπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ,από τη διεθνή ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού.

Ο Α. Αλεξανδρής τόνισε ότι το  Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αριθ. 4402018 απόφασή του, έπαυσε την προσωρινή διοίκηση του Αντώνη Αυγερινού που είχε αντικαταστήσει τον Ανδρέα Μαρτίνη ο οποίος με τη σειρά του είναι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, και όρισε νέα προσωρινή διοίκηση αποτελούμενη από είκοσι ένα τακτικά μέλη και η οποία συνήλθε στην έδρα του κοινωφελούς σωματείου όπου στις θέσεις του προέδρου, του γενικού γραμματέα και των δύο αντιπροέδρων, αναδείχθηκαν μετά από ψηφοφορία οι: Πρόεδρος Αλέξης Αλεξανδρής, πρέσβης ε.τ., γενικός γραμματέας Παναγιώτης Σ. Ανδρικόπουλος, δικηγόρος, αντιπρόεδροι κατά σειρά, Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Σεραφείμ Σεφεριάδης, επίτιμος πρόεδρος Εφετών, Χριστίνα Χαρατσάρη-Βαληνάκη, δικηγόρος – εθελόντρια Σαμαρείτισσα Ε.Ε.Σ.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πρέσβης επί τιμή Αλέξης Αλεξανδρής επισήμανε, ότι υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα από το 2012 μέχρι σήμερα  να μην έχουν γίνει η εκλογές, για να βγει αιρετή διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που είναι από της βασικές προϋποθέσεις για  να είσαι μέλος του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού. Με την απόφασή  υπ’ αριθ. 4402018 μας δόθηκε τετράμηνη διορία να προβούμε σε εκλογές .Εμείς ξεκινήσαμε άμεσα την διαδικασία για την εκλογή αιρετής διοίκησης και αποφασίσαμε η  εκλογές για την διοίκηση Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να γίνουν  στις 3 Ιουνίου του 2018.

Ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε ,ότι μετά της νέες οδηγίες το 2012 για το τι καταστατικό πρέπει να έχει η Ομοσπονδία του σύγχρονου Διεθνή Ερυθρού Σταυρού ,είμαστε η μονή χωρά που δεν έχουμε εναρμονιστεί και λειτουργούμε ακόμη με το καταστατικό του 1965 ,που περιορίζει με διαφόρους τρόπους την διεύρυνση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός  αυτήν την ώρα έχει τρεισήμισι χιλιάδες μόνιμα  μελή ,ο αντιστοίχως οργανισμός στην Ουγγαρία έχει τριακόσιες χιλιάδες, η  Γερμάνια έχει 4 εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες μόνιμα μελή .Ειδικά στις μέρες της οικονομικής κρίσεις που συνέβαλε στην εγχώρια φτώχεια και ανθρώπους που έχουν ανάγκη την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού σε καθημερινή βάση αλλά και με τις ροές μεταναστών ο  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή και είναι χάρη στους εθελοντές που κάνουν εξαιρετική δουλεία όπως και στην Ξάνθη ανεξάρτητα από της διοίκησης και τα τραγικά λάθη που έχουν κάνει .Αυτή την στιγμή θα είμαστε στην πρώτη γραμμή όταν θα έχουμε δημοκρατικά και με διαφάνεια εκλεγμένη διοίκηση .

Για το καταστατικό που γίνεται πολύς λόγος κ. Αλεξανδρής τόνισε, ότι δεν μπορεί να αλλάξει το καταστατικό, από προσωρινές  διοίκησης που έχουν οριστεί από την δικαιοσύνη με έναν στόχο, να πάνε στις εκλογές. Οπότε  στα σταδία αλλαγών που έχουμε συμφωνήσει με την  Ομοσπονδία του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού ,θα κάνουμε πρώτα της εκλογές με το υπάρχων σύστημα για την διοίκηση Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 3 Ιουνίου του 2018,στην συνεχεία στο δεύτερο στάδιο θα γίνει η γενική συνέλευση για το νέο καταστατικό ,θα ανοίξει στα μελή και τέλος Οκτώβριου θα γίνουν ξανά εκλογές, οι οποίες αυτήν την φορά θα έχουν αιρετή βάση και ευελπιστούμε σε μεγάλο πληθυσμό νέων μελών που θα ψηφίσουν και θα επικυρώσουν την  νέα αρχή για το τμήμα του  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πρέσβης επί τιμή Αλέξης Αλεξανδρής σημείωσε ,ότι η διαδικασία αυτή είναι μονόδρομος και αν δεν  περάσουν στην πράξη τα βήματα που συμφωνηθήκαν με την  Ομοσπονδία του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού , το τμήμα του  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα αποβληθεί τελεσίδικα, από την  Ομοσπονδία του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού και τα σταματήσει και η επιχορήγηση που υπάρχει από το Ελληνικό Κράτος, αρά θα πρέπει όλη, με υπευθυνότητα να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα  για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας και την αποτροπή αποπομπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη διεθνή ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη λειτουργία του Οργανισμού και να αποκαταστήσουμε το κύρος του προς την ελληνική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα.

Κλείνοντας,  σημείωσε, ότι παράλληλα με τον δαιδαλώδη αγώνα για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας και την αποτροπή αποπομπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη διεθνή ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού ,προσπαθεί να γράψει και ένα βιβλίο που εμπεριέχονται η ανάμνησης και η εμπειρία του ,ως πρώην διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει στη Θράκη για 4 χρόνια ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων αλλά και ως πρόξενος για μια τετραετία στο Προξενιό της Κωνσταντινούπολης .

Από την ΕΡΑ Κομοτηνής