Με μεγάλη συμμετοχή και, κυρίως, ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η 1η Γιορτή Κάνναβης στο χώρο του Αμφιθέατρου ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μορφές καλλιέργειας και μεταποίησης της βιομηχανικής κάνναβης που έχουν πλέον αποποινικοποιηθεί με τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις αλλά και τα εναπομείναντα θεσμικά και άλλα εμπόδια.

Για την κλωστική και η θεραπευτική κάνναβη και τα προϊόντα τους μίλησαν ειδικοί όπως ο Βαγγέλης Ματράκας, παραγωγός- μεταποιητής βιομηχανικής κάνναβης, γνωστός από την ίδρυση του kannabishop και τις περιπέτειές του πριν 20 χρόνια αλλά και τον πρώτο αγρότη που κατέθεσε αίτηση για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Επίσης η  Μαρία Ματράκα, διαιτολόγος- διατροφολόγος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης Κωνσταντίνος Σύρος. Παρέστησαν εκπρόσωποι των εταιριών Kannevia και CBDoil η οποία, μάλιστα, πρόκειται να δραστηριοποιηθεί εμπορικά στην Ξάνθη, κατά διαβολική σύμπτωση, στο χώρο που είχε ανοίξει το πρώτο Kannabishop πριν 20 χρόνια, στην οδό Δαγκλή !

Οι στόχοι της εκδήλωσης

Στόχος της εκδήλωσης η ενημέρωση για τις ιδιότητες και τις εφαρμογές του φυτού, κόντρα στην παραπληροφόρηση και τα αντιεπιστημονικά δεδομένα. Όπως αναφέρθηκε, στόχος είναι η σωστή ενημέρωση, χωρίς αγκυλώσεις και στερεότυπα του προηγούμενα αιώνα αλλά και η οικονομική αναπτυξιακή διάσταση που έχει η κάνναβη, ιδιαίτερα για την περιοχή της Ξάνθης, που ενδείκνυται για την καλλιέργεια του φυτού.

Οι διοργανωτες αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία δεν είχε σκοπό τη διαφήμιση της χρήσης ουσιών αλλά την ενημέρωση της κοινωνίας της Ξάνθης για τις πολλαπλές ιδιότητες και χρήσεις της κάνναβης. Παράλληλα όμως και τη διεκδίκηση αντιαπαγορευτικών πολιτικών και τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις, όπως εφαρμόζεται πλέον στις περισσότερες χώρες της Δύσης.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Αντίκας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Neolai®a», το Στέκι Kardelen, Η Κοιν. Σεπ. «North Hellenic Agrocannabis», Το Sputnik Magazine, η εταιρία KANNEVIA – Industrial Hemp Products, οι Aσθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης, η Kοιν. Σεπ. «Canncurecollective». Συμμετείχαν αρκετοί πολίτες, νέοι και νέες, μέλη δομών αλληλεγγύης και πολιτιστικών συλλόγων, εκπρόσωποι των αγροτών, μέλη κομμάτων και νεολαιών, εκπαιδευτικοί και άλλοι.

Ακολούθησε συναυλία από τους ΚΑΚΟΣΥΝ ΑΠΑΝΤΗΜΑ.