Με μεγάλη επισημότητα και λαμπρότητα, το Δ΄ Σώμα Στρατού διοργάνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στον οικισμό του Ωραίου την Τελετή Μνήμης για τους Έλληνες Μουσουλμάνους της ορεινής περιοχής που έπεσαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Αλβανικό Μέτωπο, στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. 

Παρούσα στον εορτασμό ήταν όλη η στρατιωτική ηγεσία της περιοχής ενώ παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζαγναφέρης, οι βουλευτές Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ και Σ. Γιαννακίδης, εκπρόσωπος των βουλευτών Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Χατζηθεοδώρου, το μέλος της Ε.Ε. των ΑΝΕΛ Χρύσα Ούτση, ο πολιτευτής του κόμματος Ιρφάν Μεμεταλή, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Π. Κεραμάρης οι προϊστάμενοι εκπαίδευσης Γ. Παπαθανασίου και Α. Μάρκου, αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής, εκπρόσωποι των απόστρατων αξιωματικών του Στρατού, των απόστρατων αστυνομικών και άλλοι φορείς.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τελετή που αναφέρεται στη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου  και με αφετηρία τους νεκρούς του Ωαρίου, τιμά τη μνήμη των μουσουλμάνων Ελλήνων που χάθηκαν στη διάρκεια του Πολέμου. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή τα ποιήματα που εκφώνησαν οι μαθητές του μειονοτικού δημοτικού σχολείου Ωραίου ενώ μαθήτρια του σχολείο κατέθεσε στεφάνι και κέρδισε το χειροκρότημα για την αφιέρωσή της στους νεκρούς του χωριού.

Γ. Καμπάς: Παρακαταθήκη στη δημοκρατία ενάντια στους επιγόνους των ναζί

Τιμούμε τους νεκρούς από τα χωριά της ορεινής Ξάνθης που έδωσαν το αίμα και τα νιάτα τους  για την πατρίδα, για την Ελλάδα. Ως Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν, ανεξαρτήτως θρησκείας, για την ελευθερία της πατρίδας. Για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι και να μην δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν. Τιμή σε αυτούς και στο χωριό που είχε τέτοιους ανθρώπους” ανέφερε  μιλώντας ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.

Μάλιστα, ο Στρατηγός δεν παρέλειψε να στείλει ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και επίκαιρο μήνυμα για τον αγώνα απέναντι στο ναζισμό: “Οι νεκροί αυτοί μας αφήνουν μια παρακαταθήκη σήμερα στην Ελλάδα: Η δημοκρατία που έχουμε δεν πρέπει να επιτρέψει σε επιγόνους ναζί και φασιστών να επιστρέψουν και να αιματοκυλήσουν τη χώρα μας, να γυρίσουν σε αυτά βρώμικα και σκοτεινά χρόνια” .

Την τελετή παρακολούθησαν αρκετοί άνθρωποι του χωριού ενώ στο προσκλητήριο νεκρών, τιμές απέδωσε άγημα του Στρατού.

 

????????????????????????????????????