Moιρασμένες είναι οι απόψεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης για το πρόγραμμα “Κλεισθένης” του Υπουργείου Εσωτερικών, ανάμεσα στις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου .  Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης αλλά η δημοτική αρχή δεν έθεσε σε ψηφοφορία κάποιο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, όπως στα υπόλοιπα δημοτικά συμβούλια.

Σθεναρά αντίθετος εμφανίζεται ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος, που μίλησε με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο για το νομοθέτημα, επιτέθηκε στην απλή αναλογική λέγοντας ότι κλέβει έδρες από τον πρώτο συνδυασμό (υπολογίζοντας τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής) αλλά και σε στις γενικότερες ρυθμίσεις του σχεδίου. Όπως είπε, η κυβέρνηση επιχειρεί να εισβάλει σε ένα χώρο που δεν έχει καμία αναφορά και προκειμένου να το πετύχει, διαλύει την αυτοδιοίκηση. Επίσης μίλησε αρνητικά για την ηγεσία του ΥΠΕΣ υποστηρίζοντας ότι απαξίωσε την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ στη διαδικασία του διαλόγου και κατηγόρησε ως εσπευσμένη τη διαδικασία.

Διαφορετική προσέγγιση από Φανουράκη

Διαφορετική ήταν η άποψη της μείζονος αντιπολίτευσης με τον επικεφαλής Μανώλη Φανουράκη να σημειώνει ότι υπάρχουν κάποιες διατάξεις με τις οποίες διαφωνεί η παράταξη όμως συνολικά υπάρχουν πολλές θετικές διατάξεις, όπως η δυνατότητα που δίνεται για συγκλίσεις και συναινέσεις με αυτοδιοικητική λογική, διαφωνώντας με τη στάση της ΚΕΔΕ για συνολική απόρριψη του νόμου.

Αρνητικός εμφανίστηκε ο Σωτήρης Τσιακίρογλου συνολικά για όλο το νομοθέτημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης που σημείωσε ότι θα μπορούσε να εντοπίσει και κάποια θετικά αλλά στο σύνολο του νομοσχεδίου, τοποθετείται αρνητικά.

Υπέρ του σχεδίου εμφανίστηκε ο Νίκος Ανταμπούφης που μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την Απλή Αναλογική – είχε ήδη διανείμει την αναγωγή των εδρών και των προσώπων του συμβουλίου αν ίσχυε απλή αναλογική- αλλά και για τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων με δεσμευτικές αποφάσεις. Πάντως σημείωσε ότι και ο ίδιος δεν συμφωνεί απόλυτα με όλο το νόμο καθώς και ότι διάλογος υπήρξε σε άλλη φάση αλλά η ΚΕΔΕ τον δυναμίτισε .

Αρνητικά τοποθετήθηκε ο Γιώργος Κολλάρος συνολικά για τον Kλεισθένη και τις προθέσεις που εξυπηρετεί, παρότι εντόπισε ότι το θέμα της απλής αναλογικής είναι δικαιότερο σύστημα εκλογής και εκπροσώπησης στο επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου.