Τη στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα διαρκώς κλιμακώνεται και λαμβάνει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ο ΕΣ παραμένει σε υψηλό βαθμό καθημερινής επιφυλακής και ετοιμότητας. Σε προηγούμενο μας άρθρο, στις 31 Μαρτίου 2018 με τίτλο: «ΑΣΔΕΝ: Σε ιστορικό υψηλό το επίπεδο ετοιμότητας με πρωτοβουλίες του Α/ΓΕΣ» τονίζαμε την εξαίρετη δουλειά που λαμβάνει χώρα από το επιτελείο της ΑΣΔΕΝ και τις διαρκώς εντεινόμενες ενέργειες και πρωτοβουλίες από το ΓΕΣ με προσωπική μέριμνα και ενδιαφέρον από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Θα ήταν παράλειψη μας να μην αναγνωρίσουμε παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται σε όλους τους σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ για διαρκή επαγρύπνηση και βελτίωση της μαχητικής ισχύος να μην αναφερθούμε στο Δ’ Σώμα Στρατού.  Στα 200 περίπου χιλιόμετρα του μετώπου του Έβρου έχει συγκεντρωθεί, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, ένας τεράστιος όγκος πυρός.

Καθημερινά καταγράφεται ένας μεγάλος όγκος συναγερμών που στόχο έχουν να διαπιστώσουν και να βελτιώσουν την ετοιμότητα των μονάδων και των σχηματισμών του Δ Σώματος

Πρόκειται για δυνάμεις που θυμίζουν εποχές ψυχρού πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου Βαρσοβίας ανάμεσα σε Ανατολική και Δυτική Γερμανία. Το Δ’ Σώμα Στρατού με έδρα τη Ξάνθη συγκεντρώνει το 35% του προσωπικού του ΕΣ καθώς και το 60% των οπλικών συστημάτων που διαθέτει ο ΕΣ. Μερικά από τα καλύτερα οπλικά συστήματα του κόσμου βρίσκονται στη Θράκη. Το Δ’ Σώμα Στρατού συγκροτείται ως εξής:

-16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ), με έδρα το Διδυμότειχο με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το βόρειο τμήμα του Έβρου.

-50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (50 M/K TAΞ «Άψος»), με έδρα το Σουφλί που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ 16ης και 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας.

-12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XII Μ/Κ ΜΠ), με έδρα την Αλεξανδρούπολη με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το νότιο τμήμα του Έβρου.

-20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία (XX ΤΘΜ «Μακεδονία»), με έδρα την Καβάλα.

-29η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού (29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «Πόγραδετς»), με έδρα την Κομοτηνή.

-1ο Συγκρότημα Επικοινωνιών Ηλεκτρονικού Πολέμου Πληροφορικής και Επιτήρησης.

Απέναντι στο Δ’ Σώμα Στρατού παρατάσσεται με σαφή επιθετική διάταξη η 1ηΤουρκική Στρατιά με τρία (3) Σώματα Στρατού. Κύριο κώλυμα οποιασδήποτε τουρκικής ενέργειας αποτελεί το φυσικό κώλυμα του ποταμού Έβρου, των παραποτάμων καθώς και του εδάφους και συγκεκριμένα στο Βόρειο τμήμα. Η γνώση του εδάφους, η αμυντική προπαρασκευή, καθώς και η διαρκής παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων με στόχο τη στρατηγική προειδοποίηση αποτελούν στοιχεία που ευνοούν τον αμυνόμενο.

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα το επιτελείο του Δ’ Σώματος Στρατού στο οποίο υπάγονται συνολικώς 11 ταξιαρχίες διεξήγαγε και διεξάγει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα με έμφαση στο σκέλος της ταχείας αντίδρασης απέναντι σε αιφνιδιαστικές εχθρικές ενέργειες. Καθημερινά δίδονται αρκετοί συναγερμοί και ασκήσεις ετοιμότητας κάνοντας το προσωπικό να ασκηθεί σε ρεαλιστικές συνθήκες ενώ τα προϊστάμενα κλιμάκια διοίκησης ασκούνται στον συντονισμό καθώς και στη διοίκηση και τον έλεγχο των φίλιων δυνάμεων.

Μολονότι, η Τουρκία επιδιώκει τετελεσμένα στο Αιγαίο έχοντας ως γνώμονα κρίσεις τοπικού χαρακτήρα και περιορισμένου χρονικού διαστήματος, εντούτοις μια κρίση με διαστάσεις σύρραξης δεν αποκλείει την ανάληψη τουρκικών επιχειρήσεων στο μέτωπο του Έβρου που εκ των πραγμάτων απαιτεί την εμπλοκή πολλαπλών εχθρικών δυνάμεων σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος εν συγκρίσει με το μέτωπο του Αιγαίου όπου η κατάληψη μιας βραχονησίδας ή μιας μικρονήσου είναι  μια ευκολότερη υπόθεση.

Από την άλλη μεριά, οφείλουμε να τονίσουμε πως οι σχηματισμοί του Δ’ Σώματος Στρατού ασκούνται σε κάθε είδους μορφή αγώνα. Αδιαμφισβήτητα, η άμυνα του πατρίου εδάφους και η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας συγκαταλέγονται στους κυρίαρχους στόχους του Σχηματισμού.

Το τελευταίο διάστημα έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια από το επιτελείο του Δ’ Σώματος που πραγματικά έχει κάνει το προσωπικό να φτάνει και  να ξεπερνά τα όρια του μέσα από καθημερινές ασκήσεις.

Συνεχείς επιθεωρήσεις ώστε να διαπιστωθεί το υψηλό επίπεδο διαθεσιμοτήτων, περιοδείες προς τόνωση του ηθικού, βολές με όλα τα οπλικά συστήματα με άριστα ποσοστά ευστοχίας, συναγερμοί με σκοπό την άμεση αντίδραση, ΤΑΜΣ μικρών και μεγάλων κλιμακίων αποτελούν τη καθημερινότητα. Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έχει δοθεί αυτός ο όγκος των συναγερμών. Στη Θράκη λαμβάνει χώρα ένα τιτάνιο έργο, μια προσπάθεια που ξεκινά από το ίδιο το προσωπικό που αγωνίζεται με φιλότιμο και πατριωτισμό.

Τα προαναφερθέντα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, που κυριολεκτικώς έχει οργώσει με τις επισκέψεις του, τους τρεις νομούς της Θράκης. Το ατυχές συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχει πεισμώσει ακόμα περισσότερο το προσωπικό του Δ’ Σώματος που σε κάθε δραστηριότητα δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Ταυτοχρόνως, παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση της εμπλοκής εφέδρων και εθνοφυλάκων στις δραστηριότητες κάτι που στο παρελθόν δεν συνέβαινε σε αυτόν τον βαθμό. Η καλλιέργεια πνεύματος φιλοπατρίας και προσφοράς είναι κάτι που εντείνεται στις τοπικές κοινωνίες και αυτό συγκαταλέγεται ως το πλέον αισιόδοξο στοιχείο των τελευταίων ημερών.

Πρόσφατα οι Έλληνες μαυροσκούφηδες με τα κορυφαία άρματα μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας πέτυχαν εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας στα 5.800 μέτρα, γεγονος που αποδεικνύει τη μαχητική ισχύ του Όπλου των Τεθωρακισμένων.

Και αυτό γιατί το καλύτερο άρμα, το καλύτερο πυροβόλο ή το οποιοδήποτε οπλικό σύστημα είναι αυτό που έχει το καλύτερο πλήρωμα. Το ότι ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής βρίσκεται σε τακτική βάση στη Θράκη κάνοντας περιοδείες και παρακολουθώντας ασκήσεις δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι μόνον η τόνωση του ηθικού και του φρονήματος. Ο Αρχηγός ΓΕΣ ενημερώνεται διαρκώς για όλη τη κατάσταση και επιλύει το κάθε πρόβλημα σε αγαστή συνεργασία με τον Διοικητή του Δ’ Σώματος, Αντιστράτηγο Καμπά Γεώργιο.

Το μήνυμα από το Δ’ Σώμα Στρατού, τον πλέον ισχυρό σχηματισμό του ΕΣ σαφές: είμαστε ικανοί και έτοιμοι. Και όχι μόνον για άμυνα. Η αφρόκρεμα του ΕΣ με εξαίρετο προσωπικό και χαρισματική ηγεσία αποτελεί τα εχέγγυα για τη Θράκη και παράλληλα προσφέρει πλήθος επιλογών στη πολιτική ηγεσία είτε σε περίοδο ελληνοτουρκικής κρίσης είτε σύρραξης.

Ο υψηλός βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας και η μαχητική ισχύς του Δ’ Σώματος Στρατού είναι κάτι που αποτελούν στοιχεία ικανά και αναγκαία να αποτρέψουν οποιονδήποτε επιβουλεύεται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα.

Με αφορμή το πρόσφατο συμβάν σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οφείλουμε να τονίσουμε πως οι δύο στρατιωτικοί δεν έκαναν κάποιο λάθος αλλά αντίθετα οι Τούρκοι ένα συμβάν το οποίο έχει γίνει πολλάκις επέλεξαν για δικούς τους λόγους να το αναβαθμίσουν. Παρόμοια συμβάντα έληγαν σε επίπεδο διοικητών μονάδων και σχηματισμών.

Με τη στάση αυτή η Τουρκία δηλητηριάζει περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας καθώς και επιδεινώνει τη θέση της στο ΝΑΤΟ.

Μέχρι πρότινος η Τουρκία περιορίζονταν σε αεροναυτικές προκλήσεις ενώ αμφισβητούσε την ελληνική εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Πλέον αμφισβητεί και επιχειρεί να δημιουργήσει εδαφικά τετελεσμένα και στον Έβρο.

Ο Α/ΓΕΣ σε μια από τις πολλές επισκέψεις στον Έβρο.

Από το defencereview