Site icon Xanthi 2

Πώς θα ήταν το Δημ. Συμβούλιο Ξάνθης με… απλή αναλογική

 

Με τίτλο «Ένα δεύτερο μικρό σημείωμα για ένα μεγάλο θέμα» ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη, Νίκος Ανταμπούφης λίγες ώρες πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για την έγκριση ψηφίσματος εναντίον του «Κλεισθένη» παρουσίασε μια αναγωγή σε έδρες και πρόσωπα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, σε περίπτωση εφαρμογής της Απλής Αναλογικής.

Πιο αναλυτικά αναφέρει:

 Ποίος φοβάται την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η ΚΕΔΕ διά του προέδρου της κ. Πατούλη απορρίπτει ολοκληρωτικά το προτεινόμενο νομοσχέδιο,, ο κ. Καμίνης τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής, ο  Δήμαρχος Ξάνθης μίλησε για κίνδυνο ακυβερνησίας στους Δήμους. Φυσικά η άρνηση τους δεν συνοδεύεται από άλλη πρόταση, οπότε «… ας μείνουμε όπως είμαστε  τώρα» (και για πάντα αν γίνεται). Γενικά και απλά κατά της απλής.

Τι συμβαίνει όμως σήμερα; Κατά τις συνεδριάσεις, όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα (ακόμη και πριν αρχίσουν) διατυπώνεται το ύψιστο επιχείρημα: «Ότι και να λέτε, η πρόταση θα περάσει όπως θέλουμε εμείς διότι έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία». (Η ακυβερνησία που λέγαμε). Άλλοτε πάλι,  γράφοντας «στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» τους κανόνες της απλής λογικής (όχι της αναλογικής) εξασφαλίζουν αποφάσεις που αποδεικνύονται ανεφάρμοστες ή με νομικά προβλήματα.

Σήμερα Τρίτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης καλέστηκε να συνταχθεί με την παλαιοκομματική στάση του προεδρείου της ΚΕΔΕ υιοθετώντας το ψήφισμά της. Καλούμε τα μέλη του να το καταψηφίσουν και να αποδείξουν ότι οι συνθήκες ωρίμασαν για Τ.Α. βασισμένη στη ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ. 

Η απλή αναλογική στην Τ.Α. έρχεται να εναρμονίσει  το θεσμό με την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της Τ.Α. με νέες δυνάμεις, νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Λειτουργεί απελευθερωτικά για τις τοπικές κοινωνικές δυνάμεις και μας φέρνει πλησιέστερα στην άμεση δημοκρατία, τη συμμετοχή των πολιτών και την κοινωνική δικαιοσύνη. Προφανώς από μόνη της δεν πετυχαίνει τέτοιους στόχους. Αποτελεί όμως «αναγκαία συνθήκη» για να εξασφαλίσουμε την  Τ.Α. των πολιτών και του μέλλοντός μας.

Τέλος, ας μελετήσουμε τον παρακάτω πίνακα  και ας απαντήσουμε ΕΜΕΙΣ στα ερωτήματα του κειμένου.

Exit mobile version