Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξανθης την Τρίτη, ο πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ Σάββας Μελισσόπουλος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Αθωώθηκαν για το ίδιο αδίκημα ο τέως σχολικός σύμβουλος Κ. Μπαντίκος και το Δημοτικό Συμβούλιο Μύκης του 2012 για ηθική αυτουργία στο αδίκημα.

Ο Σάββας Μελισσόπουλος είχε κατηγορηθεί ότι ως προϊστάμενος εκπαίδευσης το 2012 είχε κάνει δεκτή την εγγραφή 20 παιδιών στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Εχίνου  με σχετική εισήγηση του σχολικού συμβούλου, αποδεχόμενος βεβαιώσεις γονέων περί οικονομικών προβλημάτων,  χωρίς προηγουμένως οι μαθητές να έχουν ολοκληρώσει το νηπιαγωγείο, ενώ το δημοτικό συμβούλιο με ψήφισμά του είχε ζητήσει την εγγραφή τους.

Πρόκειται για μια αρκετά περίεργη υπόθεση με 23 κατηγορούμενους. Το πλέον ανεξήγητο είναι ότι το 2012 η Δικαιοσύνη εγκάλεσε τον βασικό κατηγορούμενο επειδή δεν είχε εγγράψει το παιδιά και όταν αυτό συνέβη, του ασκήθηκε δίωξη για το αντίθετο! Η δίωξη είχε ασκηθεί από προηγούμενη εισαγγελική αρχή, μετά από μηνυτήρια αναφορά για τη λειτουργία των “παρανηπιαγωγείων” στην ορεινή περιοχή αλλά στο ακροατήριο αποδείχτηκε ότι οι χειρισμοί της υπόθεσης είχαν ως αποτέλεσμα να εκλείψει το φαινόμενο στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

Απαλλαγή πρότεινε η Εισαγγελέας

Η Εισαγγελέας της Έδρας Νικολέτα Καραντόλα ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων λόγω έλλειψης δόλου ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης Θανάσης Ξυνίδης επεκτάθηκε λέγοντας ότι από την ακροαματική διαδικασία δεν προκύπτει νομική απόδειξη της αντικειμενικής και της υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος. Αντίθετα το με το κατηγορητήριο, όπως είπε, ο Σ. Μελισσόπουλος δεν είχε δικαίωμα να κάνει κάτι διαφορετικό καθώς οι διαστάσεις θα ήταν εκρηκτικές αν δεν είχαν εγγραφεί τα παιδιά. Από την πλευρά του συνηγόρου Γιάννη Μπάρκα ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει νομολογιακό προηγούμενο για ανάλογη υπόθεση, όσον αφορά στην ηθική αυτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Θ. Ξυνίδης κατέθεσε επίσης έγγραφα και εγκύκλιους του Υπουργείου Παιδείας που αποδεικνύουν ότι η εγγραφή των παιδιών προβλέπεται με βάση οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους και , πρακτικά, επιβάλλεται. Επίσης έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γ. Καλατζή ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν στο πλαίσιο των ενδεδειγμένων χειρισμών και σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο. Τέλος, από το Γ. Μπάρκα κατατέθηκε του βούλευμα με το οποίο απαλλάχθηκε κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση, στο πλαίσιο της ειδικής δωσιδικίας, καθώς και οι απαλλακτικές αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων για τους δύο εκπαιδευτικούς.

Κομβική κατάθεση Γιαλάογλου

Κομβικό ρόλο έπαιξε η κατάθεση ως μάρτυρα του δικηγόρου Στέργιου Γιαλάογλου, ο οποίος είχε καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά, σημειώνοντας ότι ορθώς είχαν γίνει δεκτές οι εγγραφές των μαθητών που οδήγησαν στην επίλυση του προβλήματος, που είχε ζητήσει να διερευνήσει η δικαιοσύνη καθώς και ότι από τις ενέργειες του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προκύπτει κάποια σχέση με τα αποδιδόμενα αδικήματα.

Κατά σύμπτωση στην ίδια δικάσιμο είχε προηγηθεί η εκδίκαση υπόθεσης για την πρωτογενή δικογραφία των “παρανηπιαγωγείων”, που μνημόνευσε ο μάρτυρας, σημειώνοντας ότι οι χειρισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι παράλληλες δομές. Ο Σ. Γιαλάογλου σημείωσε ότι “η Διοίκηση πρέπει να λύνει και όχι να δημιουργεί προβλήματα”.

Η Εισαγγελέα εγκαλούσε τον Μελισσόπουλο για το αντίθετο !

Στην απολογία του ο Σάββας Μελισσόπουλος ανέφερε ότι  στα 35 χρόνια υπηρεσίας, πρώτη φορά βρέθηκε σε αυτή τη θέση και αισθάνθηκε άβολα. Ο Διευθυντής επιβλέπει την τήρηση της νομιμότητας και δεν την παρακάμπτει, ανέφερε. “Μόνο από το 2012 και έπειτα, εφαρμόστηκε τελικά στην Ξάνθη η υποχρεωτική προσχολική αγωγή, μετά τους χειρισμούς μας” είπε. “Διαχειριστήκαμε μια δύσκολη περίπτωση με πολλές προεκτάσεις ενώ ο διευθυντής του σχολείου είχε ήδη δεχτεί τα παιδιά στο σχολείο”.

Αντίθετα με τη δίωξη, η τότε εισαγγελική αρχή εγκαλούσε τον Σάββα Μελισσόπουλο για το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή δεν είχε κάνει ακόμη δεκτές τις εγγραφές στο σχολείο !  Όπως είπε, είχε δοθεί βάρος στην κατανόηση από την πλευρά των γονέων ότι έπρεπε να πάψει το καθεστώς των παράλληλων δομών, όπως και έγινε ενώ κινήθηκε μέσα σε πλαίσιο των καθηκοντών του  και συνεργασίας με τον τότε ηγεσία του Υπουργείου, που επιβεβαιώνει ακόμη και η σημερινή, όπως είπε.

Δήμαρχος Μύκης: Όχι μόνο επιλύθηκε αλλά φέτος επεκτάθηκε η προσχολική αγωγή

Αντίστοιχη ήταν η κατάθεση του έτερου κατηγορουμένου ενώ από τους κατηγορούμενους για ηθική αυτουργία δημοτικούς συμβούλους, ο νυν Δήμαρχος Μύκης και τότε αντιπολιτευόμενος, Καπζά Τζεμήλ ανέφερε ότι με το ψήφισμα ο Δήμος στήριξε τις οικογένειες και τα παιδιά, δεν άσκησε καμία πίεση στους υπηρεσιακούς παράγοντες ενώ έκτοτε το πρόβλημα επιλύθηκε και ήδη ο οικείος Δήμος εφαρμόζει για πρώτη χρονιά τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Ως μάρτυρες κατέθεσαν επίσης ο νυν προϊστάμενος της Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α. Μάρκου, ο πρώην συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης. Ν. Παπαγεωργίου που επεσήμαναν ότι με την εγγραφή των παιδιών απετράπη ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στη δικογραφία είχαν περιληφθεί μάρτυρες, κυρίως αστυνομικοί, από άλλες υποθέσεις που δεν είχαν σχέση με τα επίδικα αδικήματα, όπως ανέφεραν στις καταθέσεις τους ενώ ένας κατηγορούμενος σύμβουλος δεν είχε παραστεί στην επίδικη συνεδρίαση του Δήμου.

Δικηγόρος του Σάββα Μελισσόπουλου ήταν ο Θανάσης Ξυνίδης, του Κώστα Μπαντίκου ο Μάριος Παπαράλης, των δημοτικών συμβούλων της Μύκης ο Γιάννης Μπάρκας και του  Τζουκάλ Μουσταφά η Ροδή Πλουμιστού. Η υπόθεση συγκέντρωσε μεγάλο πολιτικό και νομικό ενδιαφέρον καθώς η προσχολική αγωγή της μειονότητας είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα στο οποίο προκύπτουν διαφωνίες αλλά και πολιτικές εξελίξεις μέχρι σήμερα.