????????????????????????????????????

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), διοργάνωσε την Παρασκευή 27 Απριλίου εκπαιδευτική δράση στο Φράγμα των Τοξοτών, στην οποία συμμετείχαν 30 μαθητές από το 4/Θ Δημοτικό Σχολείο Ερασμίου Ξάνθης, 10 μαθητές από την Ε’ τάξη του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Άξιον» Ξάνθης και 16 μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Χρυσούπολης. Στα σχολεία αυτά προηγήθηκε σχετική ενημέρωση, στον χώρο του σχολείου,  από επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Απριλίου 2018.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με περιήγηση του 1ου ΕΠΑΛ στα στενά του Νέστου από ξεναγό του Φ.Δ. και παράλληλα με εκπαιδευτικό παιχνίδι των μαθητών δημοτικού στο Φράγμα Τοξοτών Νέστου. Ακολούθησε ενημέρωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τον  Δρ. Μάνο Κουτράκη, Πρόεδρο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Τακτικό Ερευνητή του ΙΝΑΛΕ, σχετικά με τη μετανάστευση των ψαριών, τα εμπόδια που συναντούν, αλλά και πιθανές λύσεις, όπως οι «σκάλες ψαριών» και τα παρακαμπτήρια κανάλια.

Στη συνέχεια έγινε επίδειξη της συλλογής δειγμάτων ψαριών από το ποτάμι, με τη χρήση ηλεκτραλιείας από το επιστημονικό προσωπικό του ΙΝΑΛΕ,  σύμφωνα με την οποία τα ψάρια συλλέγονται αναισθητοποιημένα, χωρίς να χρειαστεί η θανάτωσή τους.

Τα ψάρια που συλλέχθηκαν, εκτέθηκαν σε ενυδρεία, ώστε να μπορούν να τα δουν οι μαθητές. Έγινε αναγνώριση των διαφορετικών ειδών και πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις μορφολογικών στοιχείων. Τα ψάρια φωτογραφήθηκαν από τα παιδιά και κατόπιν απελευθερώθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η εκδήλωση έκλεισε με απελευθέρωση χελώνας και με τις καλύτερες εντυπώσεις από μικρούς και μεγάλους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????