Δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση του θεσμού των Γιορτών Παλιάς Πόλης, την ασφάλεια και τις υποδομές καθώς και το σεβασμό των κατοίκων στη διάρκεια των Γιορτών κατέθεσε με αφορμή την πρόσφατη Οργανωτική Επιτροπή ο Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης. 

Πιο αναλυτικά, οι προτάσεις του συλλόγου των κατοίκων:

Nα βελτιωθεί η πρόσβαση για οχήματα της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα. Θα μπορούσε να μπει όριο στον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων που βάζει ο κάθε Σύλλογος, ώστε να μένει περισσότερος χώρος για τους πεζούς (και να δουλέψουν και λίγο και τα καταστήματα εστίασης που πολλά κλείνουν κατά τη διάρκεια των Γιορτών), όπως υπάρχει και όριο για τον αριθμό των στολών του κάθε Συλλόγου για την παρέλαση στα καρναβάλια.

Δεν επαρκούν οι τουαλέτες. Εξακολουθούν οι αυλές και τα στενάκια (ιδίως τα αδιέξοδα) να εξυπηρετούν σαν W.C. Ο όγκος των επισκεπτών, είναι υπεράνω των υποδομών. Να βάλει και αλλού ο Δήμος χημικές τουαλέτες. Αυτός που διασκεδάζει στη Σγουρού, για να διασχίσει την Ορφέως και να φτάσει στις τουαλέτες λίγο πριν την Συληβρίας, θέλει ένα τέταρτο, αν επείγεται, δεν προλαβαίνει!

Να φύγουν οι μικροφωνικές ή κάποιες μικροφωνικές, να αντικατασταθούν από καλλιτέχνες με συμβατικά και όχι ηλεκτρικά όργανα, με μουσικές που να σέβονται την παράδοση και τον χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης. Όπου υπάρχουν μικροφωνικές, να μην υπερβαίνουν τα 75 ντεσιμπέλ. Ο σεβασμός στους κατοίκους του οικισμού από κάποιους Συλλόγους δεν είναι στα επίπεδα που εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη. Υπάρχουν οικογένειες με μωρά παιδιά, ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι που για να ξυπνήσουν στις 6:00 πρέπει να προλάβουν να κοιμηθούν και να μην έχουν γίνει τα νεύρα τους “τσατάλια”. Ας τους σκεφτόμαστε.

Να μην γίνεται έλεγχος ήχου (sound check) στην σκηνή της Κεντρικής Πλατείας στις 16:00 το μεσημέρι.

Να υπάρχουν τοπικά κρασιά, τοπικά κρέατα και άλλα προϊόντα, ώστε να ενισχυθούν και οι ντόπιοι παραγωγοί και να πάρουν και κάποιο τοπικό χρώμα οι Γιορτές.