Μια έκπληξη επιφύλαξε η έκτακτη συνεδρίαση του Δήμου Αβδήρων με μοναδικό θέμα την έγκριση ψηφίσματος της ΚΕΔΕ εναντίον της μεταρρύθμισης του  “Κλεισθένη” που προωθεί η Κυβέρνηση. 

Στη συνεδρίαση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρα με οριακή ψηφοφορία, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ επιχειρηματολογώντας κατά της προωθούμενης μεταρρύθμισης και ειδικά της Απλής Αναλογικής.

Η μείζονα αντιπολίτευση δια του Βασίλη Τσολακίδη εξέφρασε κάποιες διαφωνίες με το εκλογικό σύστημα όμως επεσήμανε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στη μεταρρύθμιση που πρέπει να μελετηθούν, όπως η κατανομή των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους Δήμους και το οικονομικό παρατηρητήριο. Η πλευρά του δεν είναι υπέρ της κάθετης αντιπαράθεσης αλλά υπέρ του διαλόγου με στόχο να βελτιωθεί.

Υπέρ της μεταρρύθμισης τάχθηκε ανοιχτά ο Νίκος Καλιαμπάκας. Ο επικεφαλή της παράταξης  “Στροφή” ενώ επεσήμανε ιδιαίτερα, εκτός από την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής, την αύξηση των αρμοδιοτήτων στις κοινότητες και τις δεσμευτικές τους αποφάσεις  ενώ υπέρ τάχθηκε και ο Κώστας Αντωνιάδης.

Τελικά, όταν το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία “δι’ ανατάσεως της χειρός”,  βρέθηκαν μοιρασμένες απόψεις και το ψήφισμα, τελικά, καταψηφίστηκε.