Oλοκληρώθηκε στις 12.30  του Σαββάτου στην Π.Ε. Ξάνθης η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή της Ξάνθης, μετά την πυρκαγιά στη βιομηχανία Sunlight. 

Την παρουσίαση έκανε ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, επικεφαλής στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ. Συνοδεύοταν  από την Καθηγήτρια Ρέα Λούπα και την υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος κα Καραλή.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης ανέφερε στην εισαγωγή του ότι ήταν 3 δύσκολες μέρες όμως φαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία  καταστροφή. Συνέστησε ψυχραιμία σε όλους αναφερόμενος σε ακραίες δηλώσεις των πρώτων ημερών που, δεν χαρακτήρισε όλες τις αντιδράσεις, όπως είπε.

Ο Σ. Ραψομανίκης σημέίωσε: “Ήταν μια φωτιά που έκαιγε για 6 ώρες . Συγχαρητήρια στην πυροσβεστική για την γρήγορη κατάσβεση που ήταν καταλύτική για να μην υπάρξει ρύπανση. Ως ειδικοί και εμείς ανησυχήσαμε γιατί δεν ξέραμε τι συνέβαινε. Την ανησυχία μας τη μεταφέραμε στα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν. Όταν αρχίσαμε τις αναλύσεις, που τέλειωσαν το βράδυ της Παρασκευής, ανησυχούσαμε, κάτι που δεν συμβάινει πλέον τώρα. ”

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο Καθηγητής αναφέρθηκε στη μεθοδολογία λήψης δειγμάτων σε τρεις δειγματολήπτες από την πρώτη στιγμή  στην περιοχή του ατυχήματος και στα Κιμμέρια. Αναφέρθηκε στις μετρήσεις συγκέντρωσης μολύβδου που δεν έδειξαν κάτι, μάζας αιωρούμενων σωματιδίων, που ήταν οριακά πάνω από τα όρια αλλά δεν εμπνέουν ανησυχία και σε άλλα αιωρούμενα σωματίδια. Επίσης παρουσίασε τα στοιχεία των φίλτρων όπου συλλέχθηκαν τα δείγματα 24ωρης δειγματοληψίας.

Εξέθεσε ένα ππινακα με τις χημικές ενώσεις που ανιχνεύθηκαν σε κάθε δειγματολήπτη μετά την ανάλυση με αέρια χρωματαογραφία και φασματοσκόπιο. Οι οργανικοί και ανόργανοι ρύποι που εντοπίστηκαν, όπως από την καύση πλαστικών, παρουσιάζονται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Όπως επίσης και η συγκέντρωση φουρανίου (1 νανονγραμμάριο με όριο τα 2 νανογραμμάρια), μεταξύ άλλων.

“Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου”

“Τελειώστε την υπόθεση με το μόλυβδο, δεν υπάρχει μόλυβδος, όπως μπορούμε να πούμε με υπευθυνότητα (0,04 ug/cm2, χίλιες φορές κάτω από το όριο) . Ως προς τα μέταλλα εντοπίστηκαν ασβέστιο, αλουμίνιο, σίδηρος, μαγνήσιο, χρώμιο , όλα σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις  που δεν προκαλούν καμία ανησυχία.  Σταματήσαμε να ανησυχούμε και σταματήστε να ανησυχείτε. Ως προς τα αγροτικά προϊόντα δεν υπάρχει καμία ρύπανση, χρειάζεται μόνο πλύσιμο, όπως πάντα” ανέφερε ο Σ. Ραψομανίκης. ’’Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου, είναι χίλιες φορές κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια’’.

Μάλιστα, μετά από διαφωνία που παρατηρήθηκε μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών παραγόντων ο Καθηγητής ανέφερε: “Έπρεπε να είμαστε σίγουροι πριν ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Ζω εδώ και αγαπώ την περιοχή, δηλώνω υπεύθυνα και με την υπογραφή μου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Καλύψαμε με δικούς μας πόρους όλες τις αναλύσεις και αρνηθήκαμε κάθε χρηματοδότηση του Εργαστηρίου για ευνόητους λόγους”

Ασφαλή επιφανειακά ύδατα και πόσιμο νερό

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσε με μετρήσεις στα επιφανειακά ύδατα το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Ξάνθης, που ήταν αρνητικές. Επίσης, το Τμήμα Υγιεινής πήρε δείγματα πόσιμου νερού και επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση πόσιμου νερού είναι απολύτως ασφαλής.

Καμία ουσία που να αφορά το γενικό πληθυσμό δεν παρουσιάζει συγκεντρώσεις  πάνω από το όριο. Όσον αφορά τους πυροσβέστες που πήραν μέρος στην κατάσβεση και την πιθανή τους έκθεση δεν είναι κάτι που μπορέι να το εκτιμηθεί μετά τη φωτιά καθώς δεν μετρήθηκε. Όμως οι πυροσβέστες φορούσαν όλοι μάσκες οξυγόνου κλειστού τύπου, όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και ακολούθησαν όλες οι διαδικασίες, αναφέρει ο διευθυντής της ΠΥ ΒΙΠΕ Ξάνθης Κ. Μπλέτσας.

Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν για ένα διάστημα ενώ όσον αφορά στην απομάκρυνση των καμμένων υπολλειμμάτων, θα συλλεχθούν από ειδική εταιρία που θα κανει την απορρύπανση, με ευθύνη της Sunlight ,με βάση την απαιτούμενη νομοθεσία για τα επικίνδυνα απόβλητα. ” Όχι οι εργαζόμενοι αλλά η εταιρία”, σημείωσε, μετά από ερώτηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου.

Απαντώντας στην ερώτηση  για τα πιθανά κενά νόμου που παρατηρήθηκαν από το συμβάν, σημείωσε ότι πράγματι η χώρα βρίσκεται δέκα χρόνια πίσω σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας και πρέπει να εναρμονιστεί με τη νομοθεσία IPPC για τις βέλτιστες τεχνικές. Πάντως προτίμησε να μην σχολιάσει ατυχείς ή κινδυνολογικές δηλώσεις των πρώτων ημερών.

Παρέμβαση Στογιαννίδη

Ο Βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης παραβρέθηκε και παρενέβη για να πει ότι “η Ξάνθη είναι τυχερή που έχει το Εργαστήριο του Καθηγητή Ραψομανίκη, ο οποίος από τα πρώτα λεπτά και άμεσα προσέτρεξε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Δεν πρέπει να κινδυνολογούμε” ανέφερε και σημείωσε ότι επικοινώνησε μαζί του από τα πρώτα λεπτά.