Του Χάρη Φλουδόπουλου από το capital.gr

Το εργοστάσιο στο Νέο Όλβιο θα τεθεί εκ νέου σε πλήρη παραγωγική λειτουργία σε διάστημα έξι μηνών, τονίζουν μιλώντας στο Capital.gr ανώτατες πηγές της Sunlight. Η υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής της Ξάνθης, που αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη, υπέστη σημαντικές ζημιές από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι λίγο πριν τη  1.00, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Παρά τις ζημιές, όπως τονίζουν στο Capital.gr οι ίδιες πηγές, το εργοστάσιο θα είναι και πάλι έτοιμο να επαναλειτουργήσει, ακόμη πιο σύγχρονο πριν τα τέλη του 2018.

Στο Νέο Όλβιο, οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της Sunlight αποτελούν ένα ξεχωριστό case study της ελληνικής βιομηχανίας με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά της βιομηχανικής μπαταρίας. Με συνολική έκταση της μονάδας 142.000 τ.μ. και στεγασμένους χώρους που ξεπερνούν τα 55.000 τ.μ. το εργοστάσιο διαθέτει τέσσερις εξελιγμένες γραμμές παραγωγής, στις οποίες απασχολούνται πάνω από 800 εργαζόμενοι.

Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, το προσωπικό όλοι οι εργαζόμενοι στο δυναμικό της εταιρείας θα συνεχίσουν να απασχολούνται, παρότι τέθηκε εκτός λειτουργίας ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής δυναμικότητας, ξεκαθαρίζει η διοίκηση της Sunlight.

Αλλά και σε ό,τι αφορά το εμπορικό κομμάτι, μέχρις ότου αποκατασταθούν και επισκευαστούν οι ζημιές στο εργοστάσιο, οι παραγγελίες των πελατών θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά. Δε θα χαθεί κανένας πελάτης, όλες οι ανάγκες θα καλυφθούν από εναλλακτικές πηγές και δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της και μπορεί ενεργοποιήσει, υπογραμμίζουν οι ίδιες ανώτατες πηγές της εταιρείας.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Sunlight χθες 1η Μαΐου, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο εργοστάσιο μπαταριών της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT στο Όλβιο Ξάνθης.

“Εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή. Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές”.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές, η πυρκαγιά που τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο νωρίς το απόγευμα χθες και έσβησε λίγο αργότερα κατέστρεψε μεγάλο μέρος των κεντρικών κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας. Το έργο της κατάσβεσης δυσκόλεψαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή αλλά και η ύπαρξη εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις.

Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά το εργοστάσιο βρισκόταν σε λειτουργία αλλά όχι σε πλήρη δυναμικότητα και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ως πιθανή αιτία προβάλλεται το ενδεχόμενο βραχυκύκλωμα από φορτιστή μπαταριών στη γραμμή formation. Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός ενώ ένας εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Ένα βιομηχανικό διαμάντι

Με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, η Sunlight κατηύθυνε το 2017 το 92% των πωλήσεών της προς το εξωτερικό. Πέρυσι μάλιστα η εταιρεία αύξησε κατά 26% τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών  της που έφτασε τα 194,5 εκατ. ευρώ. Μέσα από τη συνεχή επανεπένδυση των κερδών της, η εταιρεία πέτυχε να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητά της, και μόνο με την τελευταία επένδυση ύψους 4,3 εκ ευρώ ενίσχυσε κατά 24% την ετήσια παραγωγή της, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό παραγωγής 1,9 εκ. στοιχείων. Μάλιστα με βάση την παραγωγή του 2017, το εργοστάσιο στο Νέο Όλβιο είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη.

Το 2016 η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 17,2 εκατ. ευρώ, ενώ στην περυσινή χρήση η κερδοφορία ανήλθε στα 22 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο εφαρμόζεται σταθερό επενδυτικό πλάνο που προβλέπει την επένδυση περίπου 4 έως 4,5 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του κόστους και την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας.

Πέρυσι η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση εταιρικού ομολόγου που περιόρισε σημαντικά το κόστος του δανεισμού της, ο οποίος μειώθηκε από τα 75 στα 67,1 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, την τελευταία τετραετία η εταιρεία έχει διπλασιάσει το προσωπικό της φτάνοντας τους 820 εργαζόμενους, ενώ μόνο το 2017 αύξησε τον αριθμό του προσωπικού κατά 74 άτομα.

Σημειώνεται τέλος ότι το 75% των πωλήσεων της Sunlight προέρχεται από τις μπαταρίες έλξης μαζί με τις μπαταρίες εφεδρικής χρήσης, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής στόχευσης στους συγκεκριμένους τομείς όπου η Sunlight διαθέτει συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το συντομότερο η αποκατάσταση των ζημιών

Η εταιρεία σημειώνει σε σημερινή της ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην αποτίμηση της κατάστασης και των ζημιών που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η παραγωγική της δραστηριότητα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν, για τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ανά τον κόσμο πελατών της.

Στην αποτίμηση της κατάστασης και των ζημιών που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε τμήμα του εργοστασίου της στην Ξάνθη, την 1η Μαϊου, θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η εταιρεία Συστήματα Sunlight ABEE, μέλος του Ομίλου Olympia.

Η εταιρεία σημειώνει σε ανακοίνωση της ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η παραγωγική της δραστηριότητα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν, για τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ανά τον κόσμο πελατών της.

Ν. Καραγιάννης: Θα διατηρήσουμε ακέραιες όλες τις θέσεις εργασίας

Στη διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθούν ακέραιες όλες οι θέσεις εργασίας προχώρησε ο πρόεδρος του ομίλου Olympia Γιάννης Καραγιάννης. Ειδικότερα, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε: “Είμαστε πολύ περήφανοι για το εργοστάσιό μας που με τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια, αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και εξάγει σε όλο τον κόσμο. Παρά το χθεσινό δυσάρεστο συμβάν θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα διατηρήσουμε ακέραιες όλες τις θέσεις εργασίας, θα αποκαταστήσουμε ταχύτατα τις ζημίες στο τμήμα του εργοστασίου που έχει πληγεί και θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο από πριν. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε συστηματικά με τις τοπικές αρχές για οτιδήποτε χρειαστεί”.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, η Διοίκηση της SUNLIGHT βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς της περιοχής από την πρώτη στιγμή, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς.

Η Διοίκηση της εταιρίας θα προχωρήσει άμεσα στην πλήρη εκτίμηση της κατάστασης και των ζημιών που προκάλεσε η φωτιά σε τμήμα του εργοστασίου, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποκατάστασή τους.Δεσμεύεται δε, ότι η παραγωγική δραστηριότητα  θα επανέλθει το συντομότερο δυνατόν για τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ανά τον κόσμο πελατών της. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης των ζημιών, θα διατηρηθούν στο ακέραιο όλες οι θέσεις εργασίας.Επιπλέον η εταιρία με δική της πρωτοβουλία προχώρησε σε συνεργασία με εξειδικευμένη Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική  εταιρεία για την άμεση διενέργεια πρόσθετων περιβαλλοντικών ελέγχων και μετρήσεων στην περιοχή του εργοστασίου, επιπρόσθετα των προληπτικών ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιοι φορείς.

Πηγή: capital.gr