Στις ανησυχίες των κατοίκων μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης μίλησε την Παρασκευή στην ΕΡΤ Κομοτηνής και τους δημοσιογράφους Β. Μαχαίρα και Σ. Καραμπουγιούκογλου, ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Ξάνθης Σπύρος Ραψομανίκης. 

“Δουλεύουμε σε 24ωρη βάση και είμαστε στα όριά μας για να είμαστε έτοιμοι όσο το δυνατό γρηγορότερα” είπε  “Οι δειγματοληψίες είναι 24ωρες και αρχίσαμε από τις 3μ.μ της Πρωτομαγιάς, την ώρα της φωτιάς με δύο δειγματολήπτες και ένα τρίτο που τοποθετήθηκε την επόμενη μέρα μέσα στο εργοστάσιο. Τα 24ωρα δείγματα αναλύονται στο εργαστήριο για δύο διαφορετικές ροές ανάλυσης, που η κάθε μία μπορεί να διαρκέσει 12 ώρες”. Το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε και ο τρίτος κύκλος χημικών αναλύσεων  σύμφωνα με τον Καθηγητή.

Καμία ανησυχία για το νερό – Να πλένουν τα κηπευτικά

Τα προληπτικά μέτρα τελειώνουν το βράδυ της Παρασκευής ανέφερε και συνέχισε: “Τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν προληπτικά για το καλό του κόσμου και έπρεπε να προστατεύσουμε από κάθε ενδεχόμενο, πριν πούμε με αποτελέσματα τι έχει συμβεί μετά την πυρκαγιά” σημειώνει.

“Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νερό και είναι αδύνατο να έχει προσβληθεί το κλειστό δίκτυο ύδρευσης. Όποιος θέλει να καταναλώσει τη τομάτα του θα το μάθει επίσημα το Σάββατο. Όμως έτσι κι αλλιώς ένα καλό πλύσιμο, είναι απαραίτητο” σχολίασε και απαντώντας σε ερώτηση για την περίπτωση βροχής ανέφερε ότι “θα μας βοηθούσε αρκετά”.

“Ο μηχανισμός δούλεψε υποδειγματικά”

Είναι δύσκολα και πολλά τα αποτελέσματα με όργανα που αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για τα διαθέτει μόνο το Πολυτεχνείο της Ξάνθης και ο ¨Δημοκριτος”. Για όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα από οποιονδήποτε επιστήμονα είναι απλώς εικασίες γιατί δεν υπάρχουν δείγματα. Αυτό που θα ισχύει είναι οι μετρήσεις και οι χημικές αναλύσεις

Ο μηχανισμός δούλεψε τέλεια από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και το Πανεπιστήμιο. Όλοι ήταν έτοιμοι και το εργαστήριο του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντων και είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτή την Πολυτεχνική Σχολή στην Ξάνθη, αναφέρει.

Καμία ανησυχία για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων της φωτιάς

Τέλος, σχολιάζοντας τις επιπρόσθετες μετρήσεις που παρήγγειλε η εταιρία, σημείωσε ότι , κατά την εκτίμησή του, θα κάνουν ειδικές μετρήσεις για τα υπολείμματα της φωτιάς που υπάρχουν στο εργοστάσιο, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν με μια πολύ τυπική διαδικασία. “Οι κάτοικοι να είναι ήσυχοι γιατί ως επικίνδυνα απόβλητα θα απομακρυνθούν όπως πρέπει, και κατά το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.”