Παρατείνονται για 24 ώρες τα προληπτικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στην Ξάνθη μετά την πυρκαγιά στη βιομηχανία Sunlight. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης θα παρουσιάσει μαζί με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, τα αποτελέσματα των μετρήσεων επισήμως, στη 1 μ.μ. του Σαββάτου. 

Παράλληλα, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, υπέγραψε την απόφαση  να παραμείνουν κλειστές και την Παρασκευή 4/52018 οι σχολικές μονάδες των εξής οικισμών:

Για τον Δήμο Τοπείρου:
Ν. Όλβιο ( Δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο), Κρεμαστή(Μειονοτικό δημοτικό
σχολείο), Θαλασσιά ( Ειδικό γυμνάσιο), Αγ. Αθανάσιος (Νηπιαγωγείο),
Τοξότες (Δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο), Εξοχή (Νηπιαγωγείο και μειονοτικό
δημοτικό σχολείο) , Τύμπανο (2ο Ειδικό σχολείο)
Για τον Δήμο Ξάνθης:
Εύμοιρο ( Δημοτικό σχολείο , νηπιαγωγείο και Ειδικό σχολείο κωφών) και
Καλλιθέα ( 17ο δημοτικό σχολείο και 17ο νηπιαγωγείο)

Επίσης στους εν λόγω οικισμούς θα είναι κλειστοί και όλοι οι παιδικοί
σταθμοί (δημοτικοί και ιδιωτικοί).

Γεωργοί σε χωράφια

Στην επίμαχη περιοχή οι ρυθμοί έχουν επανέλθει σε μια κανονικότητα. Την Πέμπτη υπήρξαν αρκετοί γεωργοί που πήγαν στα χωράφια τους, παρά τα προληπτικά μέτρα που είναι σε ισχύ. Όπως δηλώνουν, αναλαμβάνουν το ρίσκο, καθώς η εποχή είναι κρίσιμη και οι θερμοκρασίες πολύ υψηλές.

Κατά τα άλλα οι κάτοικοι αναμένουν τις ανακοινώσεις για τις μετρήσεις που έχουν γίνει από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Η ανακοίνωση για τα προληπτικά μέτρα

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις υπηρεσίες της και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διεξάγει εντατικές μετρήσεις με αφορμή την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο εργοστάσιο μπαταριών στο Ν. Όλβιο Ξάνθης, τα  πρώτα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται την Παρασκευή το απόγευμα.

Μέχρι την  ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, για καθαρά ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, συστήνεται, η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Ν. Όλβιο. Ήτοι τις περιοχές:

Ν. Όλβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιος, Τοξότες, Τύμπανο, Πετροχώρι, Εύμοιρο, Εξοχή και οι λοιπές ενδιάμεσες περιοχές ενώ τα αντίστοιχα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνουν κλειστά και για την Παρασκευή 4 Μαΐου.

Τα μέτρα τα οποία είχαν προταθεί μόνο για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ παρατείνονται για επιπλέον 24 ώρες, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή:

  1. Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό
  2. Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά)
  3. Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο
  4. Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο