• 17 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτιρίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Πρωτομαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης.

 

    • Συνολικά 70 πυρσβέστες από τη Θράκη, τη Ανατολική και την Κεντρική Μακεδονία πήραν μέρος στο τιτάνιο έργο της κατάσβεσης που ολοκληρώθηκε ουσιαστικά μετά από 24 ώρες.

 

    • Τα προληπτικά μέτρα στους κατοίκους των γύρω περιοχών είναι σε ισχύ μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ και να δοθούν στις αρχές.

 

    • Το ύψος της ζημιάς ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί με ακρίβεια από την εταιρία και τις αρχές. Η εταιρία προτίθεται να επαναλειτουργήσει το τμήμα και διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα η εταιρία είχε υπογράψει συμβάσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ με πελάτες του εξωτερικού.

 

    • Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκρότημα των βιομηχανικών μπαταριών που καταστράφηκε,  είχαν μόλις εγκατασταθεί τρεις νέες γραμμής παραγωγής, οι οποίες δεν λειτούργησαν καθώς το συνεργείο της αυστριακής εταιρίας που τις εγκαθιστούσε εμφανίστηκε την Πρωτομαγιά για να ολοκληρώσει τις εργασίες και αντίκρισε το εργοστάσιο να φλέγεται.

 

    • Οι δεξαμενές μολύβδου και άλλων εύφλεκτων υλικών δεν είναι στο σημείο της πυρκαγιάς αλλά σε άλλο σημείο του εργοστασίου υπό πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως και οι υπόλοιπες πρώτες ύλες και οξέα.

 

    • Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η εταιρία δεν υπόκειται στην οδηγία Seveso III, για τη βιομηχανική επικινδυνότητα με βάση την κατάταξη της σύστασης και των ποσοτήτων των υλικών που βρίσκονται στην εγκατάσταση. Τα σχετικά σχέδια ασφαλείας εγκρίνονται από τις οικίες διευθύνσεις για τη βιομηχανία σε επίπεδο αντιπεριφέρερειας και δεν έχει την υποχρέωση κατάρτισης Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την Αντιμετώπιση Μεγάλου Τεχνολογικού Κινδύνου. Παρόλα αυτά οι προδιαγραφές ασφαλείας σύμφωνα με τους υπεύθυνους είναι υψηλότερες των προβλεπομένων.

 

      • Οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στον καθαρισμό και την αποκατάσταση της
        μονάδας, όταν δοθεί το “πράσινο φως” για να εισέλθουν στο χώρο ώστε να μην διακοπεί η εργασία τους στην εταιρία.

     

        • Οι αρχές και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου μέχρι στιγμής έχουν χειριστεί ψύχραιμα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Στους κατοίκους, κυρίως των γύρω περιοχών, επικρατεί μια δικαιολογημένη ανησυχία μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις μετρήσεις.

       

      • Tο εργοστάσιο έχουν επισκεφθεί από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς όλοι οι τοπικοί παράγοντες, ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης, οι Βουλευτές του Νομού, οι υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας, αυτοδιοίκητικοί και άλλοι καθώς και ο Μητροπολίτης Ξάνθης

     

    • Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, η εταιρία σχεδίαζε την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.