Στην καύση των πλαστικών και όχι σε πιθανή καύση ασήμαντων ποσοτήτων μολύβδου εστιάζεται η προσοχή των ειδικών μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Sunlight, όπως αναφέρει ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Ξάνθης.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Επι Κοινωνία της ΕΡΤ 3 δεν τον ανησυχεί η περίπτωση του μολύβδου, που αποθηκεύεται σε άλλο σημείο του εργοστασίου, αλλά αν έχει υπάρξει έκλυση βλαβερών ουσιών στην ατμόσφαιρα αυτή προέρχεται από την καύση του περιβλήματος των μπαταριών που αποτελείται από πλαστικό και εύφλεκτο υλικό.

“Τα μέτρα που λήφθηκαν είναι απολύτως προληπτικά καθώς κανένας δεν γνωρίζει αν το νέφος ήταν τοξικό ή όχι και μόνο μετά την πάροδο των 48 ωρών θα υπάρξει ασφαλής εκτίμηση ” ανέφερε ο Σ. Ραψομανίκης που σημειώνει ότι το κοινό στη επισημασμένη περιοχή πρέπει να τηρεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Αντιπεριφέρεια, ενώ εκτίμησε ότι μια βροχή θα βοηθούσε πολύ.

Αφού αναφέρθηκε σε πολύ γρήγορη αντίδραση όλων των εμπλεκομένων σημείωσε ότι  άμεσα και στήθηκαν  από το Εργαστήριο πολύ γρήγορα οι δειγματολήπτες υψηλής ροής και όγκου 1,5 κυβικό μέτρο το λεπτό, όπου συλλέγονται σε φίλτρα τα αιωρούμενα σωματίδια, η ανάλυση των οποίων ξεκινά το βράδυ της Τετάρτης.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 247 σημείωσε “Είναι από τις μεγαλύτερες και μάλιστα εξαγωγικές εταιρίες που έχουμε και ήταν ένα μεγάλο χτύπημα, όμως για την πιθανή περιβαλλοντική ζημιά θα πρέπει να ενημερώσουμε τις αρχές σύντομα”, ανέφερε ο Καθηγητής.