Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ξάνθη:

Η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία στις 10π.μ. με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εργατικά και αντιπολεμικά τραγούδια. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Κώστα Βογιατζή (εκπρόσωπο των ταξικών δυνάμεων στο ΔΣ του ΕΚΞ) ο οποίος τόνισε: «Μαζί με την οργάνωση της πάλης ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, της Ε.Ε., του ΔΝΤ και των άλλων μηχανισμών των μονοπωλίων, επιλέξαμε στο φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς να αναδείξουμε τα ζητήματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, των συνεπειών για τους λαούς και τα καθήκοντα της εργατικής τάξης. Το βασικό σύνθημα της Πρωτομαγιάς είναι: «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Δεν επιλέξαμε τυχαία αυτό το μεγάλο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των στρατιωτικών επεμβάσεων.

Η Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη μπροστά σε εξελίξεις, που αυξάνουν τους κινδύνους στην περιοχή μας. Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται μες στη φωτιά. Από την Ουκρανία, τη Μαύρη θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή, τη Συρία και Βόρεια Αφρική.

Η θάλασσα του Αιγαίου έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς. Ο νατοϊκός στόλος έχει αναπτυχθεί στις θάλασσές μας για να υποστηρίζει τις πολεμικές επιθέσεις και στην Ελλάδα, έχουμε πείρα τι σημαίνει ΝΑΤΟ. Όπου κι αν έχει πατήσει το πόδι του, όπου κι αν πήγε έχει σπείρει φωτιά και θάνατο. Στην πράξη, έβαλε τους λαούς κάθε χώρας σε μεγάλους κινδύνους και σε άμεση εμπλοκή σε πολεμικές συγκρούσεις.

Όπως τα αντεργατικά μέτρα υλοποιούνται για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των λίγων, μιας χούφτας πλουσίων, έτσι και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι διεξάγονται με τον ίδιο ακριβώς παρανομαστή, για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο κάθε χώρας, τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τους δρόμους μεταφοράς τους.

Οι καπιταλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλια που εκπροσωπούν, τρώγονται μεταξύ τους συνεχώς και στην περίοδο της ειρήνης. Αν δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις τους με τις συμφωνίες που κάνουν, που είναι πάντα εις βάρος των λαών, τότε επιλέγουν τον πόλεμο ώστε με τη δύναμη των όπλων να ξεπεράσουν την κρίση, να συμβιβάσουν ως ένα βαθμό τις αντιθέσεις τους, να ξαναμοιράσουν σφαίρες επιρροής και κερδοφόρα πεδία για τα μεγάλα μονοπώλια.

Οι εργαζόμενοι, η φτωχολογιά ματώνουν στην ειρήνη για τα κέρδη τους και στον πόλεμο γίνονται κρέας στα κανόνια τους».

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ψήφισμα των Τούρκων ταξικών συνδικαλιστών στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, το ποίημα Ειρήνη του Γ. Ρίτσου από μαθητή, ποίημα από τον Θανάση Μουσόπουλο στη μνήμη του Στ. Ιωαννίδη. Κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης για την αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη στις 13 Μάη έκανε ο Γιώργος Κολλάρος και η συγκέντρωση έκλεισε με το τραγούδι του Γ. Μαρκόπουλου “Εμείς”.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στις γειτονιές της Ξάνθης, η οποία αφού πέρασε από το στρατόπεδο “Αποστολίδη” κατέληξε στο μνημείο των καπνεργατών όπου κατατέθηκαν γαρύφαλλα και έκλεισε η απεργιακή πορεία με το “Επέσατε Θύματα”.