Ανακοινώσεις για τη φωτιά στη Sunlight έχουν εκδώσει από το πρωί της Τετάρτης κόμμα και οργανώσεις. 

Το ΚΚΕ Ξάνθης αναφέρει:

Η Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους της SUNLIGHT, οι θέσεις εργασίας των οποίων πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν, χωρίς βλαπτική μεταβολή σε εργασιακές σχέσεις και μισθούς. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει όταν η επιτυχία της εταιρείας και η κερδοφορία της που αναφέρεται στον τοπικό τύπο έχουν χτιστεί πάνω στην εντατικοποιημένη εργασία τους σε δύσκολες συνθήκες, στις περικοπές μισθών την περίοδο της κρίσης, στις νέες προσλήψεις με βάση την ΕΓΣΕΕ των 586 και 511 ευρώ,

Ταυτόχρονα εύλογη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Ξάνθης σε σχέση με τις επιπτώσεις της φωτιάς λόγω της φύσης των υλικών που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο. Τα προληπτικά μέτρα  μέχρι να βγούνε οι πρώτες μετρήσεις πρέπει να ισχύσουν και για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο. Η δημόσια υγεία πρέπει να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους, το οποίο πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποζημιώσει τυχόν ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Κλιμάκια της ΚΟΞ του ΚΚΕ βρέθηκαν στο χώρο του εργοστασίου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στην απογευματινή σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια. Χαιρετίζουμε τους άντρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής που κυριολεκτικά με αυταπάρνηση ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πυροσβέστη και τον εργαζόμενο που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

H ΛΑΕ Ξάνθης:

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθήσαμε την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο μπαταριών “Γερμανός-Sunlight” στην περιοχή του Ολβίου. Ιδιαίτερα, λόγω του πυκνού καπνού που δημιουργήθηκε και εξαπλώθηκε σε μία τεράστια έκταση του Νομού Ξάνθης. 

Η επικινδυνότητα των φλεγόμενων υλικών, προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών, και την λήψη προληπτικών μέτρων στους οικισμούς σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από την περιοχή του εργοστασίου.

Η ανασφάλεια που προκαλείται σε αρχές και κοινωνία είναι έντονη, λόγω της τοξικότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των μπαταριών και των άλλων προϊόντων της Sunlight. Η έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας και η επιφυλακή που βρίσκονται καθηγητές του ΔΠΘ με τις μετρήσεις τους, αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μεταξύ των πληροφοριών από όσους γνωρίζουν την παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου, την καταστροφή που έχει συμβεί, τις μαρτυρίες κατοίκων σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως και στην ίδια την πόλη της Ξάνθης, στους προβληματισμούς που εκφράζουν δημοσίως αιρετοί εκπρόσωποι των Δήμων και στις μέχρι τώρα καθησυχαστικές ανακοινώσεις της εταιρίας και των Αρχών υπάρχει μεγάλη διάσταση. Μέσα σε αυτήν τη δίνη γεγονότων, γεννιούνται κάποια ερωτήματα στους πολίτες της περιοχής:

Πρώτο και κύριο είναι το εάν τα αίτια του βραχυκυκλώματος προκλήθηκαν από απροσεξία ή ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Έπειτα είναι οι περιβαλλοντικές και ανθρώπινες μακρόχρονες επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν λόγω της σύστασης του καπνού. Πόσο επιβλαβείς είναι για την δημόσια υγεία και αυτήν του οικοσυστήματος; Τα πορίσματα από τις επιστημονικές μετρήσεις θα βγούνε την Παρασκευή. Τι θα γίνει, εάν είναι ανησυχητικά; Καλό θα ήταν, οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε μία πλήρη και αναλυτική παράθεση των γεγονότων και των επιπτώσεών τους, καθώς και σε σαφείς οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν.

Είναι θετικό ότι η εταιρία διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι δεν θα χάσουν την εργασία τους και τις μηνιαίες αποδοχές τους. Όμως, πώς είναι δυνατόν να μην υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις, όταν διαφαίνεται απίθανο έως αδύνατον να ανταποκριθεί η εταιρία στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει λόγω αθέτησης των παραγγελιών;