Πιστοί στις κοινωνικές τους ευαισθησίες οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ξάνθης προχώρησαν σε μια ακόμα δράση με τοπικό ενδιαφέρον και περιεχόμενο. Αφορμή στάθηκε το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του σχολείου που υλοποίησαν 26 μαθητές υπό την εποπτεία και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Σ.Μακρή, Ε.Κουσκουρά και Α.Παπαβασιλείου.

Στα πλαίσια του προγράμματος με τίτλο «Μικρός Δήμαρχος» επισκέφτηκαν το δημαρχείο της πόλης μας με σκοπό να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις διαδικασίες διοίκησης ενός πολιτικού οργανισμού, όπως ο δήμος Ξάνθης. Άλλωστε, ο στόχος της δράσης ήταν η εμπέδωση της συνείδησης του πολίτη στους μαθητές και η ενεργοποίησή τους .Τους μαθητές υποδέχθηκε αρχικά ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ιγιαννίδης και στη συνέχεια ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος με τον οποίο τα παιδιά είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση για περισσότερο από μία ώρα.
Στη συζήτηση αυτή τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις τους ,κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους για θέματα της καθημερινότητας της πόλης μας, όπως τα βιώνουν αυτά, και παρουσίασαν ένα πολύ όμορφο δικό τους βίντεο που αποτύπωνε την εφηβική τους ματιά γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Ενημερώθηκαν ,επίσης, για την πρωτοβουλία του Δήμου να δημιουργήσει την ψηφιακή πλατφόρμα «Βελτιώνω τον Δήμο μου» https://www.cityofxanthi.gr/imc στην οποία όλοι οι δημότες μπορούν να καταθέσουν τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή τους.
Ο κ.Δημαρχόπουλος , αφού συνεχάρη τους μαθητές για την πρωτοβουλία τους, τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν τη δράση τους , επικεντρώνοντας αυτή τη φορά τις προσπάθειες τους στην εκπαίδευση των πολιτών . Δήμαρχος και μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέες δράσεις με ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Άλλωστε, η ενεργοποίηση και η πολιτικοποίηση των πολιτών από μικρή ηλικία αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την εξέλιξη και τη βελτίωση της κοινωνίας τόσο σε τοπικό όσο και ευρύτερο επίπεδο.