Τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης για το Δημήτρη Σταθόπουλο πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο κατάμεστο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. 

Για το μεγάλο ζωγράφο της Ξάνθης, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας διάφοροι ξανθιώτες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. (ΕΔΏ η ομιλία του Θ. Μουσόπουλου)

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος ως την Κυριακή 20 Μαΐου μια αναδρομική έκθεση με έργα του ζωγράφου κ. Δημήτρη Σταθόπουλου, του σημαντικού αυτού δημιουργού ο οποίος κατέγραψε με αγάπη στιγμές και απόψεις της καθημερινότητας μας, δίνοντας μια σειρά από έργα δυνατά και λιτά με γνώμονα την αγάπη του για την Ξάνθη και τους κατοίκους της.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης κα. Κική Χριστοδούλου.

Η Έκθεση

Μια έκθεση για τον Δημήτρη Σταθόπουλο, χωρίς τον Δημήτρη Σταθόπουλο. 
Σκοπός της δεν είναι μόνο να τιμήσει τη μνήμη του, αλλά και να συγκεντρώσει κατά το δυνατό έργα πολυποίκιλα ώστε, να μας γνωρίσει πτυχές της καλλιτεχνικής του προσωπικότητας που ίσως δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Μέσα από τεχνικές και, κυρίως, θεματικές ενότητες επιχειρούμε να ακολουθήσουμε την πορεία του ζωγράφου και του ανθρώπου.

Ο Δημήτρης Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1946 και κατοικούσε στην Ξάνθη. Από το 1970 έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές. Έχει σκηνογραφήσει θεατρικά έργα ομάδων της Ξάνθης. Εικονογράφησε βιβλία και φιλοτέχνησε πορτρέτα Θρακιωτών δημιουργών : Σ. Ιωαννίδη, Κ. Σεραμέτη, Κ. Καραθεοδώρη. Το 1999 συμμετείχε στο πρόγραμμα ΘΡΑΚΗ- ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ δουλεύοντας σαν εκπρόσωπος ζωγράφος από την Θράκη στον Μαραθόκαμπο Σάμου. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και σε πολλές δημοτικές πινακοθήκες.

Έφυγε από κοντά μας την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2017.

Στο μουσικό σκέλος συμμετείχαν οι μουσικοί

  • Γιάννης Πανταζόγλου (πιάνο)
  • Γεράσιμος Σταθόπουλος (κλαρινέτο)
  • Βαΐτσης Χαρακοπίδης (κοντραμπάσο)
  • Χρυσούλα Σταθοπούλου (φωνή)

Ώρες επίσκεψης για το κοινό, απόγευμα 17:30-21:00.
Πρωινές ώρες κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ. 25410-29282