Την ικανοποίησή του για την έγκαιρη κινητοποίηση των αρχών και τον εντολή για προληπτικά μέτρα ασφαλείας και απομάκρυνση κατοίκων γύρω από το εργοστάσιο της Sunlight εξέφρασε μιλώντας στο xanthi2.gr ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου. 

Όπως ανέφερε, η απόφαση που ελήφθη ήταν κομβικής σημασίας και αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον την έλαβε. Το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, του οποίου προΐσταται, έχει ήδη θέση σε λειτουργία έναν δειγματολήπτη προκειμένου να συγκεντρώσει δείγματα στην περιοχή των Κιμμερίων ενώ η καθηγήτρια του Εργαστηρίου Γλκυκερία Λούπα αναμένεται να τοποθετήσει ένα δεύτερο στην περιοχή που κατευθύνθηκε κυρίως το σύννεφο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, σε 48 ώρες το εργαστήριο θα έχει ολοκληρώσει την ανάλυση των δειγμάτων και θα έχει αποτελέσματα για τη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα τόσο στην επίμαχη περιοχή όσο και στην περιοχή της Ξάνθης.

Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, δεν χρειάζεται πανικός και θα ληφθούν προληπτικά μέτρα. Το εργαστήριο και ο Καθηγητής Ραψομανίκης είναι σε διαρκή συνεννόηση με τις αρχές ενώ το θετικό είναι ότι το Εργαστήριο που εδρεύει στην Ξάνθη είναι από τα πλέον αξιόπιστα του πλανήτη με πιο σύγχρονα μηχανήματα.