Έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου,  με τη συμμετοχή του Καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης Σπύρου Ραψομανίκη, πραγματοποιήθηε στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, με αντικείμενη την αντιπετώπιση πιθανής ρύπανσης μετά τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Sunlight. 

Συμμετείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας, το Νοσοκομείο, τα Σώματα Ασφαλείας, η αυτοδιοίκηση, ο Στρατός, ο Ιατρικός Σύλλογος, βουλευτές αλλά και αυτοδιοικητικοί που είναι όλοι σε ετοιμότητα ενώ αναμένονται οι μετρήσεις του Εργαστηρίου για τα αιωρούμενα σωματίδια

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας Βαγγέλης Καρτάλης και Στέφανος Κανίδης καθώς και ο νομικός σύμβουλος Θανάσης Ξυνίδης.

Προληπτικά μέτρα. 

Με κέντρο το εργοστάσιο και σε περίμετρο 15 χιλιομέτρων θα υπάρξουν προληπτικά περιοριστικά μέτρα τις επόμενες 48 ώρες. Οι κάτοικοι στους οικισμούς μέχρι τους Τοξότες, στα όρια του Νομού και στα όρια του Δήμου Τοπείρου με το Δήμο Αβδήρων, θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.

Οι υπεύθυνοι συστήνουν να μην υπάρχει για τις επόμενες 2 μέρες καμία επαφή με το φυσικό περιβάλλον ή σχετική εργασία. Όπως αναφέρουν δεν πρέπει  να υπάρξει πανικός αλλά λήψη προληπτικών μέτρων όπως η πλύση των εδαφών, των αυλών και των εξωτερικών τοιχωμάτων και κουφωμάτων στις κατοικίες. Αναλυτική ανακοίνωση θα εκδοθεί από την Περιφέρεια που θα εξειδικεύει τους οικισμούς.

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αντίστοιχα με αυτά που είχαν ληφθεί κατά την πυρκαγιά της Alpha Beta Roto. Τα λάστιχα και τα πλαστικά είναι πιο επιβλαβή για τον άνθρωπο από τα βαρέα μέταλλα και οι σχετικές εκθέσεις βρίσκονται στη διάθεση της περιφέρειας.

Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του Εργοστασίου Στέφανος Κανίδης, η φωτιά μέσα σε 2,5 ώρες κατέστρεψε προσπάθεια 25 ετών. Ο εκπρόσωπος του ομίλου Olympia Χρήστος Καρτάλης τόνισε ότι η εταιρία εγγυάται όλες τις θέσεις εργασίας, ότι κανείς δεν θα απολυθεί και από αύριο θα είναι όλοι στις θέσεις εργασίας τους. Όπως είπε, η εταιρία θα ξαναφτιάξει γρήγορα όλο το τμήμα πιο σύγχρονο και πιο μοντέρνο.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου στο Νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα βραχείας Νοσηλείας ένας πυροσβεστης και ένας εργαζόμενος με αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο. Κοινή συνισταμένη όλων όσων συμμετέχουν είναι ότι η κινητοποίηση όλων των αρμοδίων υπήρξε ακαριαία και απόλυτα επιτυχημένη από κάθε άποψη.